trik
V zraku · buzz buzz

Zdaj, ko imamo na voljo nešteto cenovno dostopnih in izjemno kakovostnih naprav za fotografiranje, pa res težko najdemo razlog, da ne bi delali odličnih fotografij. Že samo našim mobilnim telefonom uspe narediti dih jemajoče fotografije, se strinjate? Torej, kaj še potrebujemo, da bi postali ‘res hudi’?

No, kar nekaj znanja in potrpežljivosti za začetek.

Če ste opremljeni z njima, lahko kar začnete. Predstavljamo vam nekaj trikov, ki vam bodo pomagali k boljšemu fotografiranju ter razumevanju pogojev, v katerih fotografija nastaja. Ko jih boste dodobra preučili, vam ne preostane drugega, kot da se podate na teren in vadite, vadite in še enkrat vadite.

1. Za učinek boké uporabite aluminijasto folijo.

Kaj je boké, sprašujete? To je zabrisanost v delih slike, ki so zunaj gorišča. Zelo na kratko. Za ozadje torej uporabite aluminijasto folijo in nad rezultatom boste navdušeni.

2. Za podvodno fotografijo uporabite akvarij.

Če želite v fotografijo ujeti svet pod gladino vode, a se ne želite potopiti, uporabite steklen akvarij, kamor postavite fotoaparat.

3. Za posebne senčne učinke uporabite cedilo.

Če želite prikazati naluknjano senco, uporabite cedilo, če želite drugačno, uporabite domišljijo in prebrskajte kuhinjske predale, kjer boste nedvomno našli še kakšen pripomoček.

4. Za ozadje uporabite kuhinjsko krpo.

Ali rezalno desko. Ali karkoli, kar se vam zdi, da bi bilo videti dobro pa imate na dosegu roke.

5. Za učinek softbox uporabite plastično vrečko.

Vrečko napolnite z zrakom ter jo tesno zavežite. Pridržite jo nad ali ob fotoaparatu in dobili boste želeni rezultat.

6. Za premikanje uporabite brisačo.

Če snemate video ali fotografirate več posnetkov iz drugačnih kotov, lahko fotoaparat premikate tako, da ga postavite na stol, ki stoji na brisači. Nato brisačo počasi premikate v željeno smer.

7. Za dodatno svetlobo uporabite navadne žarnice.

Veliko njih, če želite. Najboljše so vrtne, ki so nanizane v vrsti in so po navadi tudi manjše. Pridržite jih vi ali pa jih dajte v roke tistemu, ki ga/jo fotografirate.

8. Kos kartona in lepilni trak za ptičjo perspektivo.

Bi radi ujeli sebe z vrha, a je roka za približno dva metra prekratka? Iz tršega kartona oblikujte nosilec, ga prilepite na strop in nanj postavite telefon. Voila!

9. Manipulirajte s percepcijo.

Tukaj se boste morali malo poigrati s kompozicijo. Če želite, da v resnici majhen predmet na fotografiji izpade relativno velik, iščite razdaljo med vama toliko časa, da bo temu res tako.

10. Znebite se turistov na svoji pokrajinski fotografiji.

Ko boste na nekem znanem kraju in ga boste želeli ujeti v fotografijo, boste najbrž imeli opravka z obleganjem turistov. Postavite fotoaparat na tripod in posnemite fotografijo vsakih 10 sekund, tako da boste imeli veliko posnetkov z vsemi deli, kjer ne bo turistov. Nato v Photoshopu poskrbite, da vse ‘neobiskane’ dele združite v eno fotografijo.


mama hči Neverjetno! Katera je mama in katera je hči? 84540266 Najbolj bizarne krste na svetu Najboljše šolske potrebščine 2017 Najboljše šolske potrebščine 2017 la dolce vita italija Fotografije 80. v Italiji, ki razkrivajo, kaj pomeni “la dolce vita” · · · ·