fast_furious
Kulturni izbor · film

Vsak med nami ima kakšen dan, ko mu je zares dolgčas. In namesto da bi strmeli v prazno, je to odlična priložnost, da strmimo v dobre filme. Takšne, ki jih lahko gledamo še enkrat (ali pa znova in znova), takšne, ki imajo karakterje, s katerimi se lahko povežemo, ter zgodbe, ki so lahkotne, hkrati pa dovolj zanimive, da ne zaspimo. Tukaj je 12 odličnih filmov, ki jih lahko gledaš na dolgočasen dan.

12 odličnih filmov, ki jih gledaš na dolgočasen dan:

Prosti dan Ferrisa Bulelerja (Ferris Bueller’s Day Off, 1986)

Ferris je nepopravljivi najstnik, ki je tik pred tem, da konča srednjo šolo. Na dan, ko ‘šprica’ šolo, si skupaj z najboljšim prijateljem in punco sposodi neprecenljivega Ferrarija ter se odpravi na dogodivščine po Chicagu.

Hitri in drzni (The Fast and the Furious, 2001)

Dominic Toretto je prepričan, da so ulice Los Angelesa njegovo kraljestvo. Vsak dan sestavlja in popravlja izjemno zmogljive dirkalnike, ponoči pa tekmuje z vsakim, ki ga izzove. Njegovi ekipi se želi pridružiti tudi Brian, ki pa je v resnici policist v civilu.

The Princess Bride, 1987

Dedek bolnemu vnuku prebira pravljico, ki jo je njemu pripovedoval njegov ded in njemu njegov oče. Lepa Buttercup se zaljubi v hišnega slugo Westleyja, ki pa ga ubijejo gusarji oziroma vsaj takšna vest je prišla do nje. Ko se zaroči s kraljevičem Humperdinckom, jo ugrabi neobičajna trojka, ki jo pelje prek sedmih gora in sedmih voda. Tukaj pa se pustolovščina šele začne …

Forrest Gump (1994)

Forrest je podpovprečno inteligenten, a zvest svojim načelom. Skozi serijo neverjetnih naključij postane slaven in je tako udeležen v številnih ključnih svetovnih dogodkih.

Koyaanisqatsi (1983)

Režiser in producent Godfrey Reggio je v poznih osemdesetih predstavil svoj eksperimentalni dokumentarec kot zaskrbljujoče opozorilo človeštvu. V prvi tretjini filma se posveča naravnim lepotam z vseh koncev sveta, v drugi in zadnji tretjini filma pa vsemu, kar je prišlo izpod človeških rok: eksplozijam, velemestom, atomski bombi, avtomobilom, vesoljskim ladja, ruševinam …

Osmi potnik (Alien, 1979)

V tej znanstvenofantastični grozljivki srečamo vesoljsko trgovsko ladjo s sedmimi potniki, ki ji pot prekriža signal, ki kliče na pomoč. Ko se ustavijo na planetu, se na enega potnika prisesa čudno bitje, ki pa ga čez nekaj dni zapusti. V telo mu vrine zajedalca, ki zraste in se nato ‘skoči’ iz trebuha. To je osmi potnik, pravi plenilec, ki podivja.

Matrica (The Matrix, 1999)

Lahko ločimo sanje od resničnosti? Neo že vse življenje išče odgovor na to vprašanje. Odgovor mu lahko poda samo Morfej, najnevarnejši mož na svetu. V drugi svet ga popelje lepotica Trinity, s pomočjo katere se nato Neo spopade z zlobnimi tajnimi agenti.

Čudežno popotovanje (Spirited Away, 2001)

Chihiro in njena družina se znajdejo v zapuščenem zabaviščnem parku. Njeni straši se spremenijo v divje svinje, park pa se naenkrat spremeni v čarobni gozd. Chihiro mora delati v parku in pomagati tamkajšnjim bitjem, da lahko reši starše.

Jackie Brown (1997)

Jackie Brown je slabo plačana stevardesa, ki poskuša preživeti. Na eni strani ji namreč po življenju streže policija, na drugi strani pa diler z orožjem, za katerega je iz Mehike švercala denar.

Kako dobiti nogo (Office Space, 1999)

V podjetju spoznamo nezadovoljne računalniške programerje, ki ne želijo delati v uniformiranem okolju. Ko začnejo v podjetju odpuščati, se začnejo zaposleni upirati.

Indiana Jones in lov za izgubljenim zakladom (Raiders of the Lost Ark, 1981)

Profesorja Indiano Jones najame vlada, saj ji mora pomagati poiskati izgubljeni zaklad. Medtem ko potuje okoli sveta s svojo bivšo, odkrije, da si zaklada želi tudi sam Hitler. Če ta pade v njegovo roke, bo to lahko usodno.

Triologija Gospodar Prstanov (Lord of the Rings, 2001-2003)

Hobit Frodo si prizadeva, da bi mračni prstan prinesel k vulkanu in ga tako uničil. Med potjo spozna nove prijatelje in naleti na zlobne sile, ki si prstana želijo za vsako ceno.


maxresdefault Nagradna igra: Poredne mame 2: Božič hd-aspect-1505495805-no-118-manolo-in-his-offices 3 novi modni dokumentarci (2017), ki bi jih morali videti maisie-williams-mutants-13oct17 Filmski napovednik: The New Mutants (2018) Life-is-beautiful-1997-Movie 12 filmov, ki so ogromna inspiracija za življenje · ·