Super luna 2016
V zraku · buzz buzz

Super luna – izraz za polno luno, ki je večja in svetlejša kot običajne polne lune – je fascinanten nebesni pojav. V tem času se polna luna najbolj približa Zemlji, zato je ne le nadpovprečno velika in svetla, ampak je tudi njen vpliv močnejši. Tokratna super luna ne bo le največja v tem letu, ampak največja v 21. stoletju! Super luna v ponedeljek, 14. novembra 2016, bo najbližje Zemlji po super luni, ki je bila na nebu 26. januarja leta 1948!

V ponedeljek, 14. novembra 2016, na nebu ne bo navadna polna luna. Obeta se nam super luna, kakršni nismo bili priča že vse od daljnega leta 1948 in kakršne ne bo več vse do 25. novembra 2034! Ta super luna bo še bližje, kot so običajno super lune, ki so v povprečju videti 14 odstotkov večje in kar 30 odstotkov svetlejše od klasičnih polnih lun.

V metrih izraženo bo njena oddaljenost znašala 356.508 kilometrov. Pipi in Melkijad se je vseeno še ne bosta mogla dotakniti, vseeno pa bo občutno bližje. V povprečju je namreč Zemlja od Lune oddaljena 384.400 kilometrov.

PREBERITE ŠE: Izjemno odkritje: To je gorivo prihodnosti, trdijo znanstveniki

Novembrska super luna bo nastopila 14. novembra 2016 ob 14.52 po slovenskem času, opazovali pa jo bomo lahko v noči s 14. na 15. november 2016. Opozoriti velja, da lahko vpliva na naše odzivanje, razpoloženje in odnose. Naslednja super luna bo že 14. decembra 2016, ki pa jo bo v veliki meri zakril meteorski roj.

NE SPREGLEJTE: Podarjamo superge Reebok in še druge odlične športne nagrade


Surfanje na ekstremni višini. The Flying Frenchies – surfanje po jeklenici na ekstremni višini Si tudi vi grizete nohte? (Foto: Shuterstock) Po teh malenkostih lahko ljudje ocenijo vašo osebnost KAKO SE DOBRO POLJUBLJATI Kako se dobro poljubljati? Znanost ima odgovore! Donald Trumo in Melani Trumo na volišču. [Video] Donald Trump med glasovanjem poškilil na glasovnico Melanie! ·