Foto manipulacija z obrezovanjem fotografij
V zraku · buzz buzz

Photoshop je morda najbolj običajen način spreminjanja zgodbe fotografije, a obrezovanje fotografij, ta ”nizkotehnološka” različica grafične obdelave fotografij, je lahko prav tako učinkovito. Ta tehnika deluje, ker poskušajo naši možgani vseskozi razumeti, kaj se dogaja okoli nas. In ko vidimo samo del slike, si nagonsko poskušamo predstavljati, kaj je okoli kadra. Mislite, da vam kažemo umazane fotografije? Krivite svoje možgane, ne nas!

Danes praktično ni fotografije, ki pred objavo na družbenem omrežju ali spletu nasploh ne bi šla skozi Photoshop ali kateri drug grafični program. A niso samo prefinjena orodja tista, s katerimi avtorji z gledalci manipulirajo. Preprosto obrezovanje fotografij je lahko prav tako izredno manipulativno orožje in v nadaljevanju vam bomo predočili konkretno število dokazov.

PREBERITE ŠE: 23 fotografij, ki dokazujejo, da imamo vsi umazane misli

Je že tako, da nas možgani silijo v določene interpretacije na podlagi videnega, tisto, česar ne vidijo, pa si na podlagi videnega razlagajo po svoje. Velikokrat narobe, kot boste spoznali v nadaljevanju (kot tudi to, kako zlahka se pustimo zmanipulirati), kjer boste videli ”celotno sliko” obrezanih fotografij. Z rezanjem ”odvečnih” robov fotografij (prvotno, da bi odstranili moteče elemente in izboljšali kompozicijo, predvsem pa kot orodje manipulacije) so nam namreč avtorji prikrili ”resnico”, tisti ključni del, s čimer je objektivnost podajanja informacij splavala po vodi. V zasebne namene je to v redu, v novinarstvu pa je to nesprejemljivo.

Foto manipulacija z obrezovanjem fotografijOdpri galerijo
Laganje To je 10 najpogostejših moških in ženskih laži 104-letna Grace 104-letna Grace Brett: resnična super babica cover-seksi-moski 25+ malenkosti, ki moškega naredijo bolj seksi in niso povezane z videzom Ahat kristali kot platno Ahati, ki spominjajo na fotografije pokrajine