bmw-5-series
Utrip mesta · mobilno

Samovozeči avtomobili so postali tema vsakdanjih pogovorov, tako vroči so. Testiranja teh avtomobilov so zakonsko dovoljena v vedno več krajih in praktično vsak proizvajalec avtomobilov razvija svojo različico. Med njimi je seveda tudi nemški BMW.

Večina proizvajalcev so na približno enako stopnji razvoja samovozečih avtomobilov, razlikujejo se predvsem v trženjskih prijemih. Težko je oceniti, kdo je kako daleč, a nekaj je zagotovo; pri Tesli, Chevroletu in BMW-ju so najbrž najbližje lansiranju teh avtomobilov na trg.

Ultimate Passenger Machine” s stopnjo avtonomnosti 5 naj bi luč sveta ugledal leta 2021. Julija lani so namreč pri BMW-ju naznanili sodelovanje z Intelom in Mobileyejem, ki je postavilo temelje za razvoj in proizvodnjo avtomobilov.

Kaj pa pravzaprav pomenijo stopnje avtonomnosti? Pri stopnji 3 bo voznik lahko prepustil volan kar avtomobilu, pri stopnji 4 mu tudi več ne bo treba gledati na cesto in okolico in pri stopnji 5, ki ji pravijo tudi driver off, vozniku sploh ne bi treba biti v avtomobilu, saj bo ta opravil vse naloge sam.

In kaj to lahko pomeni za novorojenčke danes? Najbrž jim ne bo treba opravljati vozniškega izpita, ko bi za to sicer bil čas.

Equilibrium Bike Equilibrium Bike – lepotec mestnih ulic cover-carscoffe Cars&Coffee Slovenija – prvič v Piranu skoda-vision-e-concept Ti futuristični avtomobili se bodo vozili po naših cestah v naslednjih letih Ta izgleda priročna integrirana tenda! Happier camper – retro kamp prikolica, ki jo je navdihnil VW minibus ·