o-READ-NEWSPAPER-facebook
V zraku · buzz buzz

Branje ima tako širok razpon učinkov, da bi lahko samo naštevanje zapolnilo volumen enega članka. Zato se bomo tokrat ustavili zgolj pri enem in sicer, kako lahko branje novic izboljša produktivnost. Žal nam čez teden čas le redko dopušča, da bi peljali oči na dolg potep čez ”črkovne ravne” (beri strani), zato vam na tem mestu svetujemo, kako se lotiti branja, da vam ta dostavi kar največ želenih informacij.

Če hočete ali ne, so dnevne rutine tisto, kar nas definira. Če ne to, pa vsaj ključno vplivajo na potek našega življenja. In branje časopisa je ena izmed njih. Če bi imeli časa na pretek, bi verjetno prebrali precej več, a žal tega luksuza nimam vedno in zato ne moremo biti vseskozi na tekočem z vsem kar želimo. Imamo pa zato možnost, da tisto malo časa, ki ga lahko namenimo čitanju, maksimalno izkoristimo. Kako? Preberite si v nadaljevanju.

Sprijaznite se s tem, da ne veste vsega

Nikoli ne boste mogli prebrati vsega. Predstavljajte si, da bi želeli v celoti predihati Delo. Saj bi za to oddelali cel ”šiht”! Prepričani smo, da si tega ne morete privoščiti, zato niti ne poskušajte. Poskušajte raje ugotoviti, koliko časa ste pripravljeni dnevno žrtvovati za to, da ostanete na tekočem. Če nič, potem je četrt ure dobro izhodišče. Nekaj dni se štopajte in verjetno boste ugotovili, da večino časa porabite za vse druge novice, le tiste ne, ki vas ”držijo v igri”. Popravite to.

Izberite enega

Časopisom ne napovedujejo nič kaj svetle prihodnosti. Prognoza pravi, da bo zadnji natisnjen leta 2043. Do takrat imate pa še dovolj časa, da si izberete favorita in listate raje kot skrolate skozi informacije. Tako boste prodrli globlje v temo kot na spletu, saj vas bo tam prej nehote (zaradi precizno nastavljenih motilcev) metalo iz novice na novico kot bi brali Časovni stroj.

Ni treba, da rituali vedno izgledajo enako

Če berete naše največje časopise, potem je velika verjetnost, da se kdaj zatečete tudi v bolj lokalne vode (beri publikacije), ki bolj in večkrat drobijo zgodbe, ki so vam bliže. Učinkovitost dnevnega branja časopisa zato ne pomeni, da vseskozi črpate informacije iz istega vira, ampak da vsaj enkrat tedensko vzamete v roke takšnega z drugo uredniško politiko. To bo dalo širino vašemu vedenju in bolj detajlno sliko.

Dvignite raven svojega poslovnega znanja ob odmorih

Vsi imamo dnevno vsaj nekaj časovnih prostorčkov, ki še niso zasedeni. Večina se tedaj zakoplje v elektronsko pošto ali pase na socialnih omrežjih. Namesto tega si naredite izbor treh blogov ali publikacij, ki so specializirane za vašo branžo. Če ga ne ”pokorite” v petih minutah, ”eksekucijo” preložite na naslednjo luknjo.

PREBERITE ŠE: 6 nasvetov in bližnjic do večje produktivnosti

Preskočite jutra

Sobotna in nedeljska jutra kar kličejo po obračanju časopisnih strani, a dejstvo je, da se preostali del tedna ne bo začel tako. Prednost digitalnega časa je, da ni treba da na sveže novice čakate do naslednjega jutra ali do večernega dnevnika. Zato osvežite vedenje tedaj, ko ste npr. v službi najmanj produktivni (če imate to svobodo). Branje je namreč precej pasivna aktivnost in zato hrana za psihično ali fizično ”hiranje”. Seveda pa za ta nasvet obstaja ena izjema in sicer če na delo hodite z vlakom ali avtobusom. Potem je jutranji bralni ritual najboljša možna izraba časa.

Berite pred spanjem

A veste tisti daljši članek, ki ste si ga shranili tekom dneva? Sedaj je čas, da se ga lotite. Naj tovrstno branje postane del vaše navade, vaša privzeta aktivnost, ki zasede tisti čas, ko bi lahko počeli sicer karkoli. Morda se televizija zdi bolj mamljiva, a branje vam bo pomagalo, da se pred spanjem sprostite. Vsekakor bolj kot kakšna oddaja ali serija, ki je sicer vsebinski ekvivalent vezanim črkam.


Foto: Connie Granja Photography 15 najbolj prikupnih fotografij novorojenih dvojčkov gloves-hands-close-up-finalsmall Dominic Wilcox: 10 absurdnih izumov cover Hong Kong Yesterday – čudovite črno-bele fotografije Hong Konga v petdesetih cover Lucy Hilmer – ženska, ki se je 40 let vsako leto fotografirala v svoji rojstnodnevni obleki ·