cover-diabetes
Utrip mesta · zdravje & lepota

Sladkorna bolezen je kuga sodobne družbe in samo v ZDA obstajajo napovedi, da bo za to boleznijo do leta 2050 diagnosticirano 5 milijonov ljudi, ki bodo imeli bolezen tipa 1 (T1D). Znanstveniki za prihodnost napovedujejo revolucionarno preprečevanje bolezni. Odkrili so namreč možnost preprečevanja nastanka bolezni s cepivom.

Sladkorna bolezen je avtoimunska bolezen, ki prizadene otroke in odrasle, ter je trenutno ni mogoče preprečiti ali preventivno zdraviti. Za zdravljenje sladkorne bolezni tipa T1D morajo bolniki nenehno spremljati raven glukoze v krvi (sladkorja v krvi) in to raven uravnavati z injekcijami insulina, nadzorom nad aktivnostjo in posebno dietno prehrano, da bi se izognili smrtno nevarnim zapletom z boleznijo.

Že nekaj časa znanstveniki namigujejo, da je tip diabetesa T1D lahko povezan z virusno okužbo, zaradi česar so nekateri že dlje časa verjeli v možnost ustvarjanja cepiva za to bolezen. Na Finskem raziskovalci v tej smeri delujejo že desetletja in iščejo povezavo ter potencialno cepivo zadnjih 25 let. Po dolgotrajnem razvoju in težkem znanstvenem potovanju zdaj verjamejo, da so našli virusno skupino, ki lahko sproži diabetes tipa T1D. Znanstveniki sporočajo, da se je trdo delo izplačalo, ker je skupina ustvarila cepivo, ki se bo že leta 2018 preselilo v humana klinična preizkušanja.

Zapleti pri diabetesu, ki ga sicer lahko dobro nadzorujemo, so lahko usodni in sprožajo množico povezanih zdravstvenih stanj. Ob neučinkovitem obvladovanju pa povzroča od srčnega infarkta do kapi, amputacije, odpovedi ledvic in celo slepote.

Grožnja s temi zdravstvenimi posledicami nenehno visi nad glavami tistih z diabetesom tipa T1D. Na žalost, kot ugotavlja skupina, to cepivo ne bi bilo zdravilo za T1D, vendar bi lahko spremenilo življenje milijonov ljudi po vsem svetu, če se izkaže za uspešno pri preprečevanju nastanka diabetesa.


maxresdefault Kaj se zgodi, če nosimo preveč ličil? kinga-cichewicz-402025-unsplash Zakaj prebujanja ob tej uri ne smete ignorirati? 32542 3 načini, kako najhitreje ozdraviti sončne opekline f.lashes: interaktivne LED-trepalnice f.lashes: interaktivne LED-trepalnice ·