COBI_Mountain_Front
V zraku · tehnologija

Najbolj sveži trend v kolesarstvu so pametna kolesa. O DuBiku smo nedavno že pisali, tu pa so še Valour, Rogue C6,… Tudi zagonsko podjetje iz Nemčije, iCradle, je skočilo na ta vlak, a si je omislilo drugačen pristop- spremeniti klasična kolesa v pametna. To jim je uspelo z “gadgeto”, nosilcem COBI, ki se pritrdi na krmilo, njegovo spiritus agens pa je pametni telefon (iOS ali Android).

COBI je vodotesni nosilec (s stopnjo zaščite IPX6- do živega mu ne pride niti curek Kärcherja), ki ga lahko namestimo na katerokoli tip kolesa, s čimer dobi naziv pametnega. Nosilec je namenjen pametnemu telefonu, ima pa tudi LED luč, ki oddaja 25 luksov (domet 10 metrov), elektronski zvonec, senzor hitrosti, barometer, višinomer in senzor za zaznavanje osvetlitve okolja. Celoten sistem poganja snemljiva 3.6-voltna Li-Ionska baterija s kapaciteto 6000 mAh, ki jo lahko napajamo na licu mesta ali drugje. V prvem primeru za napajanje skrbi dinamo v pestu.

Poleg tega COBIju pripada mini krmilna palica (prav tako na krmilu- na mestu zvonca), ki se jo upravlja s prstom, in zadnja luč, ki brezžično (bluetooth ali ANT+) prejema ukaze s krmila in se odziva na senzorje.

PREBERITE ŠE: Baidu DuBike – pametno gorsko kolo, ki proizvaja električno energijo

Vsi ti pripomočki opremijo kolo s številnimi inteligentnimi funkcijami. Tako se luči prižgejo avtomatično, kot se začne zunaj temniti. Zadnja luč je obenem zavorna luč in smernik. Nosilec je mobi polnilec. Ko je kolo zaklenjeno in telefon odstranjen, senzor za hitrost ostaja aktiven, kar pomeni, da zazna nenadne premike (opozori na morebitno krajo) in nanje odreagiral s prižigom luči in alarmom, ki je onesposobljen, ko se v bližino kolesa vrne telefon. Pripadajoča aplikacija nas zalaga z živo vremensko sliko, navigacijo, omogoča poslušanje glasbe prek storitev kot je Spotify, na zaslon senzorji pošiljajo hitrost, prevoženo razdaljo, porabljene kalorije,… Seveda pa COBI omogoča tudi klice. Do funkcij dostopamo prek omenjenega ”joysticka”, čeravno nosilec ohranja občutljivost zaslona na dotik.

COBI je trenutno na Kickstarterju, prvi kupci pa ga bodo po ceni cca. 130 evrov dobili v drugi četrtini leta 2015.

Odpri galerijo

The-Cicret-Bracelet1 Cicret – zapestnica, ki kožo na roki spremeni v zaslon na dotik pecera1 Pecera: inovativen pralni stroj z robotskimi ribicami Capture3 Sledite Božičku v živo prek aplikacij in spleta photo-1024x768 Foldio 2 – zložljivi namizni fotografski studio · ·