Recept
Utrip mesta · kulinarika · recepti

Ker italijanska kuhinja ne slovi le po testeninah in sladoledu, vam tokrat predstavljamo recept za priljubljen italijanski kostanjev kolač “castagnaccio”; ta prepriča tudi tiste, ki se držijo stroge veganske ali brezglutenske diete.

To jesen kostanjev ne bomo le pekli in kuhali, ampak bomo iz njih pripravili tudi slastno juho in sladek kolač. Recept za italijanski “castagnaccio” je povsem preprost in primeren tudi za tiste, ki se izogibajo mlečnim izdelkom, jajcem, sredstvom za vzhajanje in glutenu.

Recept za italijanski kostanjev kolač “castagnaccio”

Sestavine:

  • 500 g kostanjeve moke
  • 80 g sladkorja v prahu
  • 5 žlic kokosove maščobe
  • 1 l vode
  • 50 g pinjol
  • 75 g rozin (namočenih v soku polovice pomaranče)
  • 2 veliki žlici nasekljanega rožmarina
  • 1/2 pomaranče

Navodila
Pečico predhodno segrejemo na 190 stopinj in z dvema žlicama kokosove maščobe naoljimo pekač. V večji skledi zmešamo kostanjevo moko in sladkor. Umešamo 3 žlice maščobe in nato med mešanjem počasi dolivamo vodo. Mešamo, dokler ne dobimo enakomerne zmesi. Zmes vlijemo v pekač in jo potresemo z rozinami (ki smo jih vsaj deset minut pustili namakati se v pomarančnem soku), pinjolami in drobno nasekljanim rožmarinom. Pečemo približno 50 minut.

Pita Jesenski recept: domača hruškova pita po receptu naših babic Recept Jesenski recept: krompirjevi njoki z lisičkami in češnjevim paradižnikom Lečina enolončnica s sladkim krompirjem in bučo Jesenski recept: okusna lečina enolončnica s sladkim krompirjem in bučo Jabolčna krostata Jesenski recept: super dobra krostata z jabolki in pekanovimi orehi ·