laptop-typing
V zraku · buzz buzz

Dober življenjepis je ključ do želene zaposlitve. Za novo razpisno delovno mesto namreč delodajalec danes prejme prek 100 življenjepisov, kar pomeni, da je konkurenca res huda. Sploh glede na to, da je po raziskavah sodeč več kot polovica kandidatov popolnoma primernih za pozicijo. Zato se morate znati prodati in življenjepis je eden ključnih orodji. Preverite, kako napisati ”uspešnico”.

Odličen življenjepis ni tisti, ki navede vse fakte iz našega življenja, kajti dober življenjepis je mnogo več kot le opis našega življenja. Je prodajni prospekt, orožje, ki strelja naše adute in pri iskanju zaposlitve prvi vtis- za katerega vemo, da ga ne moremo popraviti. Ni torej zgolj naš kronološki presek, biografija, pač pa tudi ogledalo naše osebnosti.

Obstajajo tri zlata pravila, ki jih mora upoštevati vsak življenjepis. Točnost, slovnica in pravopis. Tej stalni trojici bi danes mirno dodali še četrtega člana, izvirnost, saj šele ta zagotavlja, da izstopamo iz množice. Toda moramo preceniti, kako daleč lahko gremo. A ob dejstvu, da kadrovik prejme preko 100 življenjepisov, kar pomeni, da si na enega vzame le kratek čas, moramo teh nekaj minut maksimalno izkoristiti. Tako kot nogometaš, ki svojo priložnost dobiva le zadnjih pet minut. Če se želi prebiti v prvo postavo, je teh nekaj minut edino okno. Ob tem pa je treba vedeti eno. Ne obstaja popoln življenjepis, tak ki bi garantiral zaposlitev. Obstajajo pa smernice, ki povečajo možnosti, da bo delodajalec ugriznil prav v vaš vabo. Poglejmo si jih.

PREBERITE ŠE: 10 korakov kako do sanjske službe v letu 2015 #job

  • Daleč je že od tega, ko smo oddajali ročno napisane življenjepise, a kljub digitalni obliki ostaja pravilo, da naj bo pisava ”berljiva”, zato izberite temu primeren font (da se na drugem zaslonu tekst ne prikaže v obliki kock ali znakov). In ker ne gre za rojstnodnevno vabilo, se izogibaj barvam, debeljenju in podčrtavanju, pa tudi klicaji niso zaželeni.
  • Poslavljajo se tudi časi, ko smo življenjepise pošiljali po navadni pošti. Danes jih je večina dostavljena na e-naslove. In morda imate dober življenjepis, pa ga polomite drugje. Bodisi imate neprimeren elektronski naslov (npr. z neprofesionalnim vzdevkom, kot je sladka89@hotmail.com ali zrebec69@yahoo.com), bodisi pa isto sporočila pošljete več delodajalcem hkrati, da so med prejemniki vsi hkrati.
  • Ukrojite življenjepis po meri delovnega mesta za katerega se potegujete. Tudi časi, ko je zadostoval en življenjepis, ki je bil poslal na različne naslove, so namreč že zdavnaj mimo. Zato je potrebnih več verzij. Življenjepis ni več ”uni-sex” dokument, pač pa ulit le enemu delodajalcu. Preden ga prikrojite, pobrskajte po spletu, spoznajte naslovnika in uberite pristop, ki mu bo kar najbolj pisan na kožo. Kajti nekje iščejo drugačnost in inovativnost, spet drugje strogo formalnost.
  • Življenjepis morda ni najbolj enostaven projekt, a mora biti po naravi enostaven- da je torej ”lahko(tno) branje”. Kar pa ne pomeni na ravni tretješolca, pač pa knjižne uspešnice. Enostavno, a sočno. Omejite ga na dve ali največ tri strani formata A4.
 • Kljub vsem vabam, ki jih nastavljamo v življenjepisu, so še vedno najpomembnejše vabe ključne informacije, kot so osebni in kontaktni podatki, pa jasno kvalifikacije in pretekla delovna razmerja, vse bolj mamljivi pa so tudi podatki o prisotnost na socialnih omrežjih. Fotografije vam običajno ni treba lepiti zraven, a po izkušnjah kadrovikov si vas tako bolje zapomnijo in zato lažje prikličejo v spomin. Postavite se v kožo uslužbenca, ki je zasut z življenjepisi, da boste lažje razumeli s čim se spopadate in kako pristopiti k stvari.
 • Zabelite svoje veščine in dosežke z dokazi (potrdila, certifikati, ipd.) in rezultati (nagrade, priznanja, ipd.). S tem ne boste izpadli bahavi (tovrstni podatki so namreč zaželeni), le iskreni bodite in si ne pripisujte zaslug, ki niso vaše.
 • Ko življenjepis končate, ga preberite vsaj dvakrat. Kajti tako, kot ste nekoč za seboj prebrali šolski spis, preden ste ga oddali, je tudi pri življenjepisu ključno, da besedilo očistite slovničnih napak in vsebinskih nedoslednosti. In ko to storite, ga preberite še enkrat. A naslednji dan, s svežim pogledom na celotno zadevo. Kajti edino tako boste res odkrili vse tiste drobne napake. Saj veste, površnost ni vrlina. Za konec ga dajte v branje še prijatelju, ki mu zaupate, saj drugo mnenje veliko velja.

 

Če že lep čas iščete zaposlitev in se sprašujete, čemu kljub kvalifikacijam in izkušnjam nikakor ne dobite službe, bi se lahko odgovor skrival prav v življenjepisu. Ta mora biti podaljšana roka naše osebnosti, ne zgolj nekarizmatičen list papirja, zato predlagamo, da ga, tudi ga če že imate spisanega, vzamete pod drobnogled in preverite, če ste odkljukali vse zgoraj naštete točke. Šele tedaj boste zares vedeli, da vse delate prav in da ni težava na vaši strani.Seveda obstajajo še druge oblike, kako pritegnemo pozornost delodajalca. Lep primer je projekt Služba me ne išče. Veliko jih je uspelo tudi z videom, s katerimi so postalo viralne senzacije. YouTube kanal je torej prav tako lahko močno orožje ko iščete zaposlitev, a žal je Slovenija nekoliko premajhna za takšne ”življenjepisne akrobacije”, a poskusiti vseeno ni greh. Konec koncev je uspelo tudi Justinu Bieberju.

Tajvan Najlepše “cvetoče” ulice na svetu shutterstock_566706718 Tako se zaljubiš v zgolj 45-ih minutah iStock_000045425074_Medium Kako preživeti zimsko izpitno obdobje pb Preveri fotografijo, preden jo deliš na spletu #smeh