Mercedes-AMG Project One
Utrip mesta · mobilno

Pa smo jo le dočakali! Mercedes-AMG cestno formulo namreč. Dolgo časa se je že govorilo o superšportnem avtomobilu Project One, zdaj pa je končno z nami in je upravičil vsa velika pričakovanja. Zato vam že takoj na začetku ponujamo nekaj izjemno impresivnih številk: od 0 do 200 km/h v manj kot 6 sekundah, najvišja hitrost prek 350 km/h, več kot 1000 konjskih moči in kar 25 kilometrov popolnoma električnega dosega.

Mercedes-AMG Project One bo praktično zasenčil vse dosedanje Mercedesove in AMG-jeve dosežke, saj gre za resnično impresivno cestno mojstrovino. Zunanja oblika je izredno aerodinamična in v celoti narejena iz karbonskih vlaken. Izbočeni blatniki prekrivajo ogromna kolesa, celoten profil pa sega nizko do tal. Streha, ki se spušča proti zadku, pod seboj skriva 1,6-litrski 6-valjni motor, ki je bil vzet naravnost iz Mercedesove Formule 1 in se vrti do visokih 11.000 obratov na minuto. Temu motorju je dodan še električni motor, ki poskrbi za hibridni električni pospešek, oba motorja skupaj pa na zadnji kolesni par prenašata več kot 671 konjskih moči.

Že omenjenima motorjema pomagata še dva električna, ki se nahaja v prvih dveh kolesih. Imata po 161 konjskih moči in se vrtita s 50.000 obrati na minuto. Energijo hranijo litij-ionske baterije, kar 80 % energije pa je možno povrniti ob zaviranju s prednjimi kolesi. Baterije tehtajo zgolj 100 kilogramov in jih je kar štirikrat več kot pri hibridnem dirkalnem avtomobilu Mercedes F1 W06. Kot je že v navadi, so taki izredni avtomobili izdelani v omejenem številu. Tokrat ni nič drugače, saj bodo izdelali le 275 primerkov superšportnika, pojavljajo pa se govorice, da so kljub ceni 2,275 milijona evrov že prav vsi razprodani.

Notranjost je v primerjavi z ostalimi super novostmi bolj špartanska. Na dveh zaslonih imamo vse potrebne podatke in informacije, nato pa nam poleg volana v stilu Formule 1 ne ostane več veliko. A nič za to, saj je tudi notranjost impresivna in pri takem avtomobilu dodatnega razkošja niti ne pogrešamo. Volan in stopalke so nastavljivi, zato bo te avtomobile lahko vozil vsak novopečeni lastnik. Mercedes-AMG Project One je vse, kar smo pričakovali. Visokozmogljiva tehnologija, ki že meji na znanstveno fantastiko in prinaša izkušnje s Formule 1 na cesto in ulice.

PREBERITE ŠE: ZNAMKA AMG PRAZNUJE 50 LET IN TO S STILOM

Galerija slik: Mercedes-AMG Project One

Mercedes-AMG Project OneOdpri galerijo

Audi Aicon IAA 2017: Audi Aicon Concept – to je prihodnost avtonomne vožnje cover-bugatti Bugatti Chiron: najbolj neverjetno pospeševanje – v 32,6 sekunde od 0 km/h do 400 km/h Lamborghini Aventador S Lamborghini Aventador S: Lamborghini zgoraj brez Prodrive Hummingbird Prodrive Hummingbird: najlažje zložljivo kolo na svetu · · · · · ·