fbpx

Nacionalno obarvani prigrizki za spremljanje četrtfinala SP 2014, 1. del

Kolumbijske piščančje perutničke s koriandrovo omako

Povabite prijatelje na ogled tekme SP 2014 in jih pogostite s prigrizki, kakršne jedo v državah, ki so trenutne nogometne sile! Kolumbijske piščančje perutničke, brazilski pão de queijo, nizozemski kaasstengels … recepti za nacionalne prigrizke so vsekakor preprostejši kot izgovorjava njihovih imen!

Zakaj ne bi gledanja tekem Svetovnega prvenstva v nogometu 2014 popestrili z nacionalno obarvanimi prigrizki? Zaloga bo zagotovo pošla še pred prvim polčasom! Recepti za nacionalne prigrizke, ki vedno zmagajo, so le nekaj klikov stran!

Pão de queijo ali sirne kroglice iz Brazilije

Hrustljava zunanjost, mehka sredica in nepozaben vonj popularnega brazilskega prigrizka vam bodo za vedno vtisnili spomin na svetovno prvenstvo v Braziliji.

Sestavine za pribl. 20 rolic:
1 ½ skodelice polnomastnega mleka
1 skodelica vode
1 skodelica stopljenega masla (ali rastlinskega olja)
4 ½ skodelice tapiokine moke
5 jajc
2 ½ skodelice naribanega parmezana
2 stroka česna (nasekljanega)
1 čajna žlička soli

Pão de queijo ali sirne kroglice iz Brazilije
Pão de queijo ali sirne kroglice iz Brazilije

Priprava:
Mleko, vodo in stopljeno maslo (ali olje) segrejte v ponvi in ko zavre, dodajte moko in sol ter mešajte, dokler ne nastane gladka pasta. Vmešajte česen in odstavite za 10 minut.
Vmešajte jajca in sir ter maso oblikujte v kroglice, ki naj bodo malce večje kot golf žogice. Odložite jih na pomaščen pekač ali peki papir in jih 15-20 minut pecite v pečici (do zlatega), ki ste jo pred tem segreli na 180 C.
Kroglice postrezite, dokler so še tople! Pazite le, da ne bodo pošle še pred pričetkom tekme!

Kolumbijske piščančje perutničke s koriandrovo omako

Za perutničke obstaja na tisoče receptov in v 95% bodo izpadle odlično! Okusna in dokaj lahka je tudi kolumbijska verzija pečenih perutničk s koriandrovo omako živih barv in še bolj živahnih okusov!

Sestavine:
– 24 perutničk
– sol in poper
– 1 jedilna žlica rastlinskega olja
– 1 skodelica piva
– 5 šalotk, nasekljanih
– 6 strokov česna, nasekljanega
– 1 velika čebula, nasekljana
– 1 jedilna žlica mlete kumine

Za omako:
– ½ skodelice šalotk
– 2 stroka česna
– 2 skodelici listov koriandra
– ¼ skodelice nasekljane mete
– 2 jedilni žlici olivnega olja
– 4 jedilne žlice soka limete
– sol in črni poper
– 1 jedilna žlica sladkorja
– ¼ čajne žličke mlete kumine

Kolumbijske piščančje perutničke s koriandrovo omako
Kolumbijske piščančje perutničke s koriandrovo omako

Priprava:
Rastlinsko olje, pivo, šalotke, česen, kumino in čebulo iz prve skupine sestavin zmešajte v mešalniku, da dobite gladko marinado. Piščančje perutničke operite, posušite in začinite s soljo in poprom. Dajte jih v posodo, prelijte z marinado in za najmanj 3 ure (ali najbolje čez noč) pustite v hladilniku.
Po pretečenem času pečico segrejte na 200 C. Perutničke položite na peki papir in pecite, dokler ne postanejo ravno prav hrustljave in dobro pečene.
Medtem ko se pečejo, lahko pripravite omako iz koriandra. Postopek je preprost: vse sestavine za omako zmešajte v procesorju, da se hitro nasekljajo. Za dodaten kick lahko omaki dodate še meto. Perutničke lahko postrežete v več malih skledah z omako kot prilogo, tako da bo med tekmo lahko vsak nemoteno zobal svojo zalogo perutničk. Buen provecho!

Nizozemska: Sirne palčke ali Kaasstengels

Dosegljive sestavine, hitra priprava in preprost recept… ko bi le bila pot do nogometne zmage tako enostavna kot je priprava Kaastengels!

Sestavine:
125 g slanega masla
2 jajčna rumenjaka
25 g škroba
150 g večnamenske moke
100 g naribanega nizozemskega sira (npr. Gauda, Edamec)
¼ čajne žličke pecilnega praška
Za okras:
50 g naribanega sira
1 jajčni rumenjak

Nizozemska: Sirne palčke  ali Kaasstengels
Nizozemska: Sirne palčke ali Kaasstengels

Priprava:
Z mešalcem zmešajte dva rumenjaka in maslo ter počasi dodajajte nariban sir. Ročno vmešajte moko, škrob in pecilni prašek. Testo zmesite in oblikujte dolgo rolo. Narežite jo na ploščice (pribl 1x3cm) in jih položite na peki papir. Premažite jih s stepenim rumenjakom in posujte z naribanim sirom. Lahko se malce poigrate in dodate najljubša zelišča, npr. timijan, rožmarin, origano. Če želite, da bolj hrustljajo, dodajte sezam, kumino, mak. Položite jih v pred tem segreto pečico na 180 C, kjer naj se pečejo približno 15 minut oz. dokler ne postanejo zlato rumene barve. Pa dober tek!

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.