fbpx

Recept: Praznično sladkanje z dišečimi piškoti

Čas je, da iz naše kuhinje zadiši po medenih medenjakih, cimetovih zvezdicah, orehovih rogljičkih, kokosovih poljubčkih in ostalih prazničnih dobrotah, ki opomnijo, da je prišel čas veselega druženja in prazničnega sladkanja.

Pripravili smo 5 preprostih receptov, ki so kot nalašč za praznično sladkanje v krogu naših najdražjih.

1. Božične zvezdice

Sestavine:

  • 400g bele moke
  • pecilni prašek
  • cimet
  • 200g masla
  • 180g rjavega sladkorja
  • 3 rumenjaki
  • 2 žlice kisle smetane
Božočne zvezdice
Božočne zvezdice

Priprava: V posodi zmešamo vse sestavine do gladkega. Testo dobro pregnetemo, razvaljamo in z modelčki oblikujemo v prekrasne zvezdice. Pri 200 stopinjah pečemo približno 10 minut oziroma dokler diešeči sladkorčki ne dobijo lepe barve.

2. Medeni medenjaki

Sestavine:

  • 150g margarine
  • 2 jajca
  • 500g bele moke
  • 1 žlica kakava
  • 150g medu
  • pecilni prašek
  • vanilijev sladkor
  • cimet
  • ingver
  • klinčki

Priprava: Margarino in sladkor penasto umešamo. Dodamo jajci, moko, kakav, med, pecilni prašek, vanilijev sladkor, cimet, ingver in mlete klinčke. Sestavine zmešamo v gladko maso brez grudic in jo vlijemo v brizgalko. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj nabrizgamo poljubno velike kepice. Pečemo približno 7 minut na 180 stopinjah.

3. Kokosovi poljubčki

Sestavine:

  • 120g masla
  • 80g sladkorja
  • vanlijev sladkor
  • 1 jajce
  • 200g bele moke
  • pecilni prašek
  • 50g kokosove moke
Kokosovi poljubčki
Kokosovi poljubčki

Priprava: Jajce, sladkor, maslo in žlico vanilijevega sladkorja penasto umešamo. Dodamo moko, žličko pecilnega praška in kokosovo moko. Sestavine temeljito pregnetemo. Pekač obložimo s papirjem za peko in nanj položimo majhne kepice. Pečemo približno 15 minut pri 180 stopinjah.

4. Orehovi kifeljčki

Sestavine:

  • 500g bele moke
  • 350g masla
  • 150g mletih orehov
  • 280g belega sladkorja
  • 2 jajci
  • 1 rumenjak
  • vanilijev sladkor
  • sladkor v prahu

Priprava:

V posodo damo moko, razmehčano maslo, mlete orehe, sladkor, jajci, rumenjak in vanilijev sladkor. Sestavine dobro pregnetemo in gladko testo pustimo stati na hladnem približno pol ure. Iz spočitega testa oblikujemo kifeljčke in jih položimo na s peki papirjem obložen pekač. Slastne rogljičke pečemo na 180 stopinjah približno 10 minut. Ohlajene potresemo s sladkorjem v prahu.

Lešnikovi piškotki.
Lešnikovi piškotki.

5. Lešnikovi piškotki

Sestavine:

  • 220g masla
  • 220g sladkorja v prahu
  • 2 rumenjaka
  • cimet
  • 220g mletih lešnikov
  • 400g pšenične bele moke

Priprava: Zmehšano maslo in sladkor v prahu penasto umešamo in masi postopoma dodamo rumenjake, žličko cimeta in mlete lešnike. Proti koncu dodamo tudi moko. Testo dobro pregnetemo in za približno pol ure postavimo v hladilnik. Spočito testo na tanko razvaljamo in s poljubnimi modelčki oblikujemo v piškotke veselih oblik. Pečemo približno 10 minut pri 200 stopinjah.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.