Odvisnost od pametnih telefonov
V zraku · buzz buzz

Pametni telefoni so korenito spremenili naše življenje. V prvi sapi bomo dejali, da na bolje, saj so nam v številih primerih olajšali življenje, po malo daljšem premisleku pa se bodo plusi hitro izgubili v minusih. Za to smo si krivi sami. Začeli smo namreč pretiravati, in kot vemo, nobeno pretiravanje ni dobro. Veliko raziskav tako potrjuje številne negativne posledice pametnih telefonov na naše duševno in telesno zdravje, zato je skrajni čas, da se ozdravimo te zasvojenosti. Kar pa utegne biti težko. Zato smo vam pripravili tehnološko kuro, razstrupljanje z izvedljivim tedenskim načrtom za odvajanje od pametnega telefona, da boste uspešno presekali popkovino.

Ljudje smo postali zasvojeni s pametnimi telefoni. To je kruto dejstvo, dokaze zanj pa najdemo na vsakem koraku. Številni ljudje si dneva ne znajo več predstavljati brez aplikacij, družbenih vezi brez družbenih omrežij, kot sta Facebook in Twitter, sedenja na školjki ali čakanja na avtobusni postaji brez drsanja po zaslonu. In kot vsaka zasvojenost ima tudi ta svojo ceno. Strokovnjaki opozarjajo, da so pametni telefoni ”slaba družba” za naše možgane, spomin, inteligenco in celo duševnost!

In ko ne morete zdržati niti četrt ure, ne da bi se ozrli na zaslon telefona, ali pa ga čez noč hranite pod blazino, je zadnji čas, da poiščete pomoč in spremenite svoj življenjski slog, ki ne bo vključeval od dve do štiri ure uporabe telefona na dan, kar pa je zgolj (!) povprečna uporaba. Če menite, da so centri za odvajanje preveč skrajen ukrep, tovrstne aplikacije pa premalo, vam predlagamo, da poskusite z uravnoteženim, praktičnim in izvedljivim 7-dnevnim načrtom za odvajanje od pametnega telefona, ki ga bomo predstavili v nadaljevanju.

PREBERITE ŠE: Eksperiment: kako je živeti brez pametnega telefona en teden?

7-dnevni načrt za odvajanje od pametnega telefona

Ponedeljek

S seznama prijateljev na Facebooku zbrišite vse ”prijatelje” (tiste, ki so to samo v imenu), odjavite se od prejemanja neželene elektronske pošte in izbrišite vse aplikacije, ki jih ne uporabljate.

Torek

Izklopite potisna sporočila (”push notifications”), to so sporočila, ki se dostavijo samodejno na vaš pametni telefon.

Sreda

Uprite se skušnjavi, da je prva stvar zjutraj, ki jo naredite, da preverite obvestila na pametnem telefonu.

Četrtek

Čez noč telefona ne polnite v spalnici, ampak kje drugje, zadnjič pa ga uporabljajte največ eno uro pred spanjem.

Petek

Pojdite na večerjo, v kino ali v ”lajf”, telefon pa medtem pustite doma.

Sobota

Dan brez družbenih omrežij. Preživite soboto, ne da bi spremljali družbena omrežja ali na njih kaj objavili.

Nedelja

Pametni telefon naj bo izklopljen ves dan.

Ne sliši se tako težko, kajne? Verjamemo, da vam bo uspelo!

Phubbing Ta novi pojav je večji strup za razmerja kot ljubosumje! shutterstock_583263517 7 razlogov, zakaj so jutranje posteljne igrice boljše od kave Spomini Kako deluje naš spomin in zakaj pozabljamo Srečna zveza 11 drobnih, a pomembnih stvari, ki so nujne za dobro zakonsko življenje ·