39094212_291083934991754_5734997438675025920_n
Utrip mesta · kulinarika · Utrip mesta · lokali

Sisters Kurtoš, pekarnico v središču Ljubljane, kjer boste lahko okušali prav posebno madžarsko sladico, sta odprli sestri Špela in Maša skupaj z njunima partnerjema. Ker sta sestri glavni pri peki, se je tako ime Sisters Kurtoš ponujalo kar samo.

Sisters Kurtoš
Breg 4
Ljubljana
040 722 985
Od ponedeljka do četrtka od 12.00 do 20.00, v petek in soboto od 11.00 do 21.00, v nedeljo zaprto.

V pekarnici Sisters Kurtoš ponujajo kurtoš, pecivo, narejeno iz kvašenega testa. Originalno ime je kürtőskalács, prvič pa se je pojavil v Transilvaniji. Prispodoba z dimnikom izhaja iz dejstva, da se iz kurtoša, ko ga snamemo iz palice, na kateri je pečen, pokadi kot iz dimnika. Od tod tudi izpeljanke vseh drugih imen, ki jih slišimo.

Vprašanje, kot je na primer »Zakaj ste se odločili madžarsko pecivo pripeljati v središče Slovenije?«, jim je zastavljeno zelo pogosto. In odgovor je zelo preprost. Kurtoš jih je preprosto prepričal. Pred približno 5 leti so ga pokusili v Pragi in nato še na Poljskem. Priljubljen je predvsem v državah višegrajske skupine, dobimo pa ga tudi drugod po svetu.

Veliko ljudi kurtošev pravzaprav ne pozna. Zato so želeli z odprtjem pekarne ljudem predstaviti in ponuditi nekaj svežega in novega. Pri ponudbi so poskrbeli, da lahko v pekarni Sisters Kurtoš prav vsakdo najde nekaj po svojem okusu. Klasično, sladko obliko kurtoša so nadgradili in ponudili tudi hladnega, polnjenega s sladoledom ter slanega, pri katerem lahko izbirate med različnimi vrstami zelenjave in glavnih dodatkov. Kurtoše pripravljajo po tradicionalnih recepturah, ki so zahtevana za pripravo takega peciva. Seveda pa pri peki dodajo veliko mero ljubezni in tako so njihovi kurtoši še slajši.

Za konec pa naj vsem bralcem izdamo še eno skrivnost: v času prazničnega decembra bodo za vas pripravili prav poseben kurtoš, ki bo gotovo obnorel vaše brbončice. Do takrat pa spremljajte njihovo ponudbo, saj vas bodo gotovo presenetili še s kakšnim novim okusom.


shutterstock_515247886 Najboljši japonski kuhinjski noži z osupljivim rezilom in še boljšim videzom hrana 2018 13 nenavadnih primerov hrane, ki se je pojavila v letu 2018 IRP_5294 Maxi slaščičarna: Gremo na najboljše slaščice Kobjeglava - TR2018 pomlad - Jabolcna kremna juha in hrustljave testenine - foto Ana Rojc Teden restavracij jesen 2018: drugi najokusnejši teden letošnjega leta · · · · ·