shutterstock_295742825
Utrip mesta · arhitektura

Mesta predvsem zaradi vedno večjega števila prebivalcev spreminjajo svojo podobo. Urbanisti imajo tako polne roke dela, saj je treba infrastrukturo ves čas prilagajati potrebam časa. Tisti najboljši pase trudijo biti celo korak pred njim. Večja mesta, skozi katere tečejo reke, imajo dodatni izziv, mostove. Mostovi povezujejo bregove, radi jim pripišemo tudi simbolično vrednost. A v mestih morajo tudi “odpirati vrata” rečnemu prometu. Poglejmo si 10 osupljivih premičnih mostov.

10 neverjetnih premičnih mostov na svetu:

1. TOWER BRIDGE, London (VB)

Tower Bridge, ki je ena od glavnih londonskih turističnih atrakcij, so začeli graditi davnega 1886, odprli pa 8 let pozneje. Stoji na reki Temzi zraven znamenite trdnjave Tower of London, po kateri nosi svoje ime. Most je zgrajen iz okoli 70.000 ton betonskih temeljev in okoli 11.000 ton jeklene konstrukcije. Sestavljata ga 2 stolpa, ki ju na gornjem delu povezujeta 2 sprehajalni stezi, spodaj pa dvižni most. V dolžino meri 240 metrov, v višino pa 65 metrov.

2. THE ROLLING BRIDGE, London (VB)

V londonskem Paddingtonu stoji The Rolling Bridge, most, ki se ‘odkotali’ čez kanal Grand Union. Arhitekturno izjemno delo, ki ga ob obisku Londona morate videti. V dolžino meri 20 metrov.

3. PUENTE DE LA MUJER, Buenos Aires (Argentina)

“Ženski most” je vrtljiva brv nad Dockom 3 v Puertu Madero, trgovskem okrožju Buenos Airesa. Ta premični oz. vrtljivi most je nekoliko nenavaden s svojo asimetrično obliko. Ima en pilon s kabli, delno prekinjenimi na delu mostu, ki se vrti za 90 stopinj, da bi promet po vodi lahko potekal. Ko se zavrti, se na skrajnem koncu ustavi na stabilizacijskem stebru.

4. SCALE LANE BRIDGE, Hull (VB)

Londonski arhitekti pri McDowell and Benedetti so oblikovali most v obliki apostrofa. Stoji v mestu Hull in je namenjen samo pešcem. V objektu sta tudi restavracija in razgledna ploščad.

5. VIZCAYA BRIDGE, Portugalete (Španija)

Biskajski most, zgrajen 1893, je najstarejši trajektni most na svetu. Prek reke Nervion povezuje mesti Portugalete in Las Arenas (Getxo). Prebivalci ga od njegove izgradnje leta 1893 imenujejo Puente Colgante (viseči most), čeprav se konstrukcija zelo razlikuje od konstrukcij visečih mostov.

6. HÖRNBRÜCKE, Köln (Nemčija)

Hörnbrücke je 3-delni premični most, ki se pravzaprav zloži v črko N in meri 25,5 metra. Most, ki je bil zgrajen leta 1997,  vsako uro odpre pot manjšim ladjam.

7. THE DRAGON BRIDGE, Rhyl (Wales)

V pristanišču Foryd v valižanskem mestu Rhyl stoji dvižni most “Dragon bridge”, ki sje namenjen zgolj pešcem in kolesarjem. V dolžino meri 80 metrov, na sredini pa stojita trg in pristaniška zgradba. Zaradi odlične razsvetljave lahko most obratuje tudi ponoči.

8. GATESHEAD MILLENNIUM BRIDGE, Newcastle (VB)

Na reki Tyne se razprostira čudoviti most Gateshead, ki mu pravijo tudi “oko, ki pomežikne”. Zgrajen je bil leta 2001 in ga lahko uporabljajo pešci ter kolesarji.

9. PONT JACQUES CHABAN-DELMAS, Bordeaux (Francija)

Most Jacques Chaban Delmas je dvižni most, ki ga sestavljajo 4 stebri, po katerih se dviga premični del mostu, ko je promet na reki Garonne treba spustiti mimo. Zgrajen je bil leta 2013, v dolžino pa meri 110 metrov in velja za najdaljši evropski dvižni (navpični) most. Ime nosi po bivšemu francoskemu predsedniku vlade in županu Bordeauxa, J. Chabanu Delmasu.

10. SLAUERHOFFBRUG “FLYING” BRIDGE, Leeuwarden (Nizozemska)

Slauerhoffbrug je most, ki ga je oblikoval Emile Asari, in je videti kot 2 železni roki, ki držita ploščad nad reko. Površina mostu je 15  x 15 metrov in je rumeno-modre barve, ki so barve mesta Leeuwarden.

prikazna Le Haut Perché: zavetišče za štoparje Stedsans_bay-1500x844 Švedska trajnostna kmetija, ki vas bo navdušila intercontinental ljubljana InterContinental Ljubljana: notranjost prvega hotela s 5 zvezdicami v Ljubljani Počitniška hiša na Japonskem Minimalistična počitniška vila na Japonskem vas bo popolnoma prevzela · · ·