7 učinkovitih načinov za reševanje konfliktov s partnerjem

Zadnjič posodobljeno: :

Razreševanje konfliktov je bogata naložba v uspešnost, dobre odnose in zdravje.

Ključ do zdravega odnosa je dobra komunikacija. Vendar so za rešitev prepirov potrebni dobri argumenti, ki ne dopustijo, da se konflikt stopnjuje ali razširi v vsemogoče podrobnostih.

Pred vami je nekaj načinov, kako ohraniti zvezo zdravo in močno.

1. Ne ponavljajte se

Ponavljajoče in nesmiselne besede lahko oddaljijo vašega partnerja, ki vas lahko preneha poslušati. Četudi gre za nekaj, o čemer sta že razpravljala, lahko partnerja s tem ujezite ali užalite.

Namesto tega, tudi če želite ponovno govoriti o težavi, o kateri ste že govorili, se izogibajte besedam in besednim zvezam, na primer “Všeč mi je” ali “Veš”, in ne dovolite, da jeza prevlada v vašem tonu.

2. Izogibajte se uporabi pridevnikov, ki zvenijo obsojajoče

Presenetljivo je, kako pogosto lahko ob vsakdanjih izrazih zvenite obsojajoče, četudi tega niste želeli. Zato se mnogi argumenti pojavijo, ko jih ne pričakujete, in se lahko celo spremenijo v velik konflikt. Da bi se izognili uporabi obsojajočih pridevnikov, je dobro uporabljati izjave z mnenji.

“Dobro” ali “Slabo” nadomestite z “Ne maram”, “Ni mi všeč” in drugimi podobnimi besedami. Prav tako nadomestite “Pravilno” ali “Napačno” z “Nesoglasjem” ali “Argumentom”.

Spremenite izjave o resnici. To pomeni, da stavka ne začnete z “Resnica je…” Spremenite izjave o resničnosti ter uporabite besedo “Verjemi”. Začnite tako, da rečete: “Verjamem …”

3. Najprej razumite svoja čustva

Morda boste najprej želeli prepoznati svoja čustva, ker so lahko glavni razlog, da je vaša sodba zamegljena. Zaradi tega bi morali najprej imeti svoje občutke pod nadzorom. Če opazite, da lahko občutki vplivajo na vaše odločitve, poiščite način, kako jih sprostiti.

 • Sprehodite se ali pa peljite psa na sprehod.
 • Poslušajte pomirjujočo glasbo.
 • Pokličite prijatelja, da se zamotite.
 • Vadite globoko dihanje in uporabite metodo 4-7-8. Vdihnite skozi nos in štejte do 4, zadržite dih in štejte do 7, nato izdihnite skozi usta in štejte do 8.
Ključ do zdravega odnosa je dobra komunikacija.
Foto: Freepik

Ne sklepajte prehitro (najprej poslušajte svojega partnerja)

Nagnjeni smo k hitrim sklepom – ne samo v naših odnosih, ampak tudi v vsakdanjih interakcijah. To bo motilo vaš odnos in lahko celo škoduje vašemu duševnemu zdravju.

Z nekaj preprostimi koraki lahko uspešno umirite prepir.

 • Spomnite se situacij, ko ste prišli do napačnega zaključka in vpliva tega na stvari.
 • Najprej si oglejte in analizirajte koščke širše slike.
 • Razmislite o drugih možnostih, da spremenite svojo prvotno presojo.
 • Oglejte si druge ljudi, ki na televiziji ali v filmih sklepajo na napačne zaključke in analizirajte rezultat.

5. Prepričajte se, da se ne obnašate narcistično

Narcisoidne težnje bodo govorile stvari, kot so: “Jaz najbolje vem”, in ne boste mislili, da je perspektiva drugih vredna poslušanja. To lahko privede do konflikta in lahko celo uniči vaš odnos. Namesto, da bi se odzvali z idejo, da najbolje veste, bi morali razmisliti o naslednjem.

 • Bodite odprti za idejo, da bi lahko obstajala dva ali več pravilnih odgovorov.
 • Bodite hvaležni za povratne informacije od kogar koli, ne le od vašega partnerja, tako boste lažje ocenili svoje vedenje.
 • Uporabite staromodni trik – ustavite se, premislite in se nato ustrezno odzovite.

6. Uporabite kvalifikacijske izjave

Ko vaš partner z vami deli svoje mnenje ali želi odgovoriti na vaše mnenje, morate učinkovito odgovoriti in uporabljati izjave “Jaz” . To vam bo omogočilo, da prevzamete lastništvo nad svojimi občutki in mislimi, hkrati pa zmanjšate njegov obrambni položaj.

Izogibajte se besedam: “Ignoriraš me, ko se vrneš domov.” Namesto tega recite: “Počutim se prezrto, ko prideš domov.”

7. Izogibajte se predavanjem partnerju

Če govorite v slogu, ki zveni, kakor predavanje, bo morda partner prenehal poslušati, kar govorite. Zaradi tega se lahko počutite prezrte in neslišane in zdi se vam, da se partner obnaša kot otrok.

To, da želite biti v razmerju “šef”, “učitelj” ali “profesor”, vam ne bo nič pomagalo. Učinek bo ravno nasproten in bo vzbudil zamero.

Namesto, da bi zveneli, kakor da partnerju predavate, mu jasno razložite svoja vprašanja ali pomisleke. Nato jim dajte besedo in ne domnevajte, da poznate vse odgovore. Prisluhnite mu z odprtim umom in srcem, na takšen način vas bodo dovzetno poslušali, kaj jim želite povedati.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!