عندما تكون في إيطاليا، يجب أن تنغمس في اثنين من طقوس الطهي المفضلة: فاتح للشهية والأبيريسينا. يجسد هذان التقليدين العناصر التي يعشقها كل من يزور إيطاليا.
Že od nekdaj velja, da popolna kombinacija zelišč in alkohola odpre brbončice و spodbudi apetit. Zato se je v kavarnah pojavil obred druženja imenovan – aperitiv. Medtem ko ta v ospredje postavlja druženje ob pijači, pa se v zadnjih letih pojavlja trend – apericena. Gre za mešanico druženja s pijačo, prigrizkom in sprostitvijo.
Tako kot je وجبة فطور وغداء – hibrid med zajtrkom in kosilom popolnoma osvojil svet, se zdi, da gre po istih stopinjah apericena – hibrid med aperitiva in večerje. Zdi se, da gre trend v smeri neformalnih in preprostih druženj, ki ga spremljajo sproščeni prigrizki, požirek dobre pijače in zabava. Ta trend smo si sposodili od Italijanov in je vse bolj priljubljen tudi pri nas.
Apericena v Italiji
V italijanskih restavracijah in barih med 18. in 20. uro, poleg pijače po redni ceni dobite tudi nekaj, kar je enostavno prigrizniti. Prigrizki se razlikujejo glede na lokacijo – najpogosteje pa so to mini sendviči, palčke, krožniki s sirom in pršutom, olive ali mini pice. Najpogostejše pijače so vino, penina in različni lahki koktajli, kot je Aperol Spritz.
Kako doma pripraviti tovrstno druženje
Apericena druženje vključuje majhne prigrizke kot so: siri, pice, pršut, palčke, oreščke, sadje, ki jih postavite na različne pladnje. Predvsem je pomembno, da prevladuje italijanska hrana. Za popolno druženje morate pripraviti različne koktajle in lažje pijače, kot je penina, dobrodošlo pa je tudi pivo. Ležeren ton in preprostost bosta pripomogla k temu, da bo to druženje takšno, kot mora biti – sproščeno in udobno.