إذا كانت هناك حلوى واحدة لا يستطيع الكثير من الناس مقاومتها، فهي الآيس كريم. إنه حلو وكريمي ولذيذ لا يقاوم. من السهل جدًا صنع الآيس كريم في المنزل طالما أن لديك الوصفة والتقنية الصحيحة. سنساعدك على كيفية صنع الآيس كريم المفضل لديك.
Začnite z najboljšimi sestavinami
Sladoled je tako dober, kot so dobre njegove sestavine. Zato, če si lahko privoščite, kupujte ekološko mleko in smetano ter doma pridelana jajca in pazite, da bo vse čim bolj sveže. Če dodajate okuse ali sestavine, kot so čokolada, vanilija ali sadje, poiščite visoko kakovostne izdelke.
O maščobah in kalorijah razmislite pozneje
Če poskušate paziti, kaj jeste, verjetno kupujete različice sira, mleka in drugih živil z nizko vsebnostjo maščob. Toda sladoled je odvisen od visoke vsebnosti maščob, da ustvari kremasto teksturo, ki ne bo zmrznila in se v zamrzovalniku drobila. Ko pridobite dovolj vaje, lahko eksperimentirate z uporabo mlečnih izdelkov z nizko vsebnostjo maščob, vendar ne pozabite, da tekstura in okus ne bosta niti približno tako bogata.
Vedite, kdaj dodati arome
Okuse je treba dodati, ko se kuhana smetana ohladi. Ne dodajajte jih v smetano, dokler je vroča, saj se bodo okusi pokvarili in ne bodo tako izraziti.
Smetano dobro ohladite
Številni recepti za sladoled zahtevajo pripravo kuhane smetane iz jajc, sladkorja in mleka. Ko ste kremo naredili, je pomembno, da jo ohladite v hladilniku, da se čim bolj ohladi, preden jo daste v aparat za sladoled. Nekateri strokovnjaki celo priporočajo, da mešanica čez noč ostane v hladilniku, kar bo omogočilo, da se mešanica v aparatu čim bolj prezrači in tako dobite najbolj kremast in gladek sladoled.
Kako narediti domač sladoled
Natančen postopek izdelave domačega sladoleda je odvisen od vrste. Toda na splošno to vključuje izdelavo osnove in zamrzovanje, dokler ne postane zmes čvrsta. Za pripravo klasičnega sladoleda na osnovi jajc je prvi korak izdelava kreme. V posodi stepete rumenjake in sladkor ter počasi vmešate mleko. Zmes kuhate na zmernem ognju ob stalnem mešanju od 5 do 10 minut. Nato kremo prelijte skozi cedilo v večjo dobro ohlajeno skledo. To bo preprečilo, da bi se krema kuhala. Ko se ohladi, lahko dodate sestavine in arome.
Naslednji korak je mešanje zmesi v stroju za sladoled. Priporočljivo je stepanje le do mehke konsistence. Ne pozabite, da je sladoled še vedno narejen iz smetane. Če ga preveč mešate, se začne spreminjati v maslo, kar vpliva na končno teksturo. Po mešanju sladoleda lahko dodajate koščke čokolade, zamrznjene jagode ali oreščke. Najbolje je, da to storite po mešanju (in pred shranjevanjem), saj večina strojev s takšnimi sestavinami ne deluje dobro. Na koncu sladoled prestavimo v nepredušno plastično posodo, nato pa za vsaj štiri ure postavimo v zamrzovalnik.
Sladoled brez aparata
Sladoled lahko naredite brez kuhanja. Enostavno stepite smetano in slaščičarski sladkor, dokler ne dobite gostote stepene smetane, nato pa jo vmešajte v sladkano kondenzirano mleko. Dodajte arome, če jih uporabljate in zmes vlijte v nepredušno plastično posodo in zamrznite eno uro. Nato ga vsako uro vzemite iz zamrzovalnika in ga premešajte. Ta postopek ponavljajte vsaj štirikrat, da se naredi pravi sladoled. Nato ga pustite nedotaknjenega v zamrzovalniku še dve uri preden postrežete.
Kako shraniti domač sladoled
Domači sladoledi imajo običajno kratek rok trajanja. To je zato, ker so izdelani brez kemičnih stabilizatorjev, ki so odgovorni za dolgo življenjsko dobo. Kljub temu bo večina domačih sladoledov zdržala približno mesec dni v zamrzovalniku, če jih pravilno shranite. Potrebno je zagotoviti neprodušno posodo, ki odstrani zračne mehurčke. Ti namreč povzročajo ledene kristale, ki po zmrzovanju poškodujejo končno konsistenco izdelka. Prav tako zaščitite površino sladoleda tako, da neposredno na vrh položite فيلم بلاستيكي. Ta zagotavlja, da se na sladoledu ne nabira odvečen zrak ali vlaga, kar pomaga, da ostane gladek in kremast. Plastično folijo dodajte takoj, ko ste sladoled zapakirali in nato znova vsakič, ko ste ga vzeli ven.