لقد انتهى الصيف والأيام تقترب ببطء، والتي نفضل أن نقضيها في تدفئة أنفسنا في المنزل. سواء كان ذلك في أحضان المقربين إليك، مع كوب من الشاي المفضل لديك أو وعاء من الحساء الساخن. وصفة يخنة الحمص سهلة ورخيصة، وبها ستزود جسمك بالعناصر الغذائية الضرورية.
Čičerikina enolončnica je odličen recept za vse, ki radi dobro jeste, še raje pa tudi nekaj prihranite. Ocenjeno je namreč, da vas bodo sestavine stale أقل من 5 يورو, kljub temu pa boste z njimi telesu zagotovili potrebne البروتينات و الدهون. Le-te lahko pridobite tudi brez mesa. البقوليات, kot so čičerika, soja in leča, jih vsebujejo ogromno. Samo 100 g čičerike ima kar 19 gramov beljakovin.
Stročnice so polne tudi drugih izjemno pomembnih hranil, zlasti المعادن, kot so magnezij, kalij in kalcij. Zato je okusna enolončnica odlična izbira za jesenske dni.
المقادير:
- 220 gramov kuhane čičerike (ena majhna pločevinka)
- 200 gramov svežega fižola
- 200 ml pire paradižnika
- 2 بطاطس
- 2 جزر
- 1 بصلة
- 2-3 فصوص ثوم
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- 1 liter zelenjavne osnove (lahko jo naredite sami, ali pa topli vodi dodate kupljeno jušno kocko)
- زيت نباتي
- الملح والفلفل حسب الذوق
تحضير:
Na malo olja prepražite čebulo, narezano na majhne koščke. Pražite do mehkega. V lonec dodajte na drobno sesekljan česen in dušite približno eno minuto.
Vstavite na kocke narezano korenje. Dodajte paradižnikov koncentrat ter vse skupaj dobro premešajte. V lonec dodajte še krompir, narezan na kocke, premešajte in prelijte z vodo ali zelenjavno osnovo.
Po okusu solite in poprajte. Po želji lahko dodate še zelišča, kot so drobnjak, peteršilj in bazilika.
V lonec dodajte že skuhano čičeriko oziroma čičeriko iz pločevinke, ki ste jo odcedili in oprali pod vodo in fižol, narezan na manjše koščke.
Vse skupaj kuhajte približno 20 do 30 minut oziroma dokler zelenjava ni mehka. Manjše kose korenčka in kocke krompirja kuhate, manj časa bo kuhanje trajalo.
بالعافية!
Dodaten nasvet:
Uporabite lahko tudi zamrznjen fižol, ki ga dodate približno 5 do 10 minut pred koncem kuhanja, da se ne bi razkuhal.