يوجد حاليًا الكثير من الحديث عن شاي الكمبوتشا أو شاي الكمبوتشا. يوصى به كمشروب صحي للغاية. نكتشف تركيبته وتأثيراته الطبية ووصفة تحضير الكمبوتشا محلي الصنع.
Kombuča je fermentirana pijača iz čaja, sladkorja, bakterij in kvasa. Bogat je z vitamini B, kot so B1-B3, B6, B9 in B12, ki so potrebni za presnovo, lahko pa vsebuje tudi vitamine D in K. Vsebovani mikroorganizmi in kisline podpirajo prebavo ter razbremenijo jetra in trebušno slinavko. Ta čaj lahko lajša različne tegobe, osveži in daje energijo. Izviral naj bi iz Kitajske, do začetka 20. stoletja pa se je razširil v Nemčijo, Rusijo in druge dele vzhodne Evrope.
Pri čem pomaga kombuča?
Strokovnjaki pravijo, da kombuča lahko pomaga pri zdravljenju vnetja sklepov, preprečevanju bolezni srca, blagodejno vpliva pri zdravljenju razjed in hemoroidov, lajša težave zaradi menopavze, PMS, lajša menstrualne krče, razstruplja telo, zmanjšuje žolčne kamne, pomaga pri nespečnosti in izboljša črevesno mikrofloro. Ker čisti in oživlja telo, lahko pomaga tudi ljudem, ki imajo težave z aknami.
عرض هذا المنشور على Instagram
Koliko kombuče na dan lahko spijemo?
Ker se kombučo pogosto pripravlja z zelenim ali črnim čajem, je potrebno upoštevati, da pijača vsebuje kofein. Priporočena količina je pol litra na dan. Napitek se lahko pripravi doma ali pa ga kupite v različnih prodajalnah. Vendar bodite previdni: številne pijače, ki jih lahko kupite v supermarketih, so pasterizirane, to na žalost ubije večino zdravih sestavin.
Recept: domača kombuča
Kombučo čaj lahko doma pripravite tudi sami.
Za pripravo kombuče potrebujete sledeče sestavine:
- 1 čajna žlička kulture kombuče (ena gobica)
- 100 ml že pripravljenega kombuča napitka (fermentiranega, ki smo ga dobili skupaj s kulturo kombuče)
- 1 لتر ماء
- 7 g čaja (črni, zeleni ali beli čaj)
- 80 g sladkorja iz sladkornega trsa
- posoda za fermentacijo (steklena posoda s pokrovom, ki se hermetično zapre …)
- pokrivna krpa
- gumijasti trak za gospodinjstvo
Zavrete vodo, dodajte čaj in pustite stati 15 do 20 minut. Dodate sladkor in premešajte. Pustite, da se popolnoma ohladi.
Nato pripravljeno dajte kombučo in čajno glivo v posodo za fermentacijo in jo napolnimo s čajem. Na koncu pokrijete s krpo in pritrdite z gumjastim trakom. Posodo pustite na toplem (21 stopinj) najmanj deset dni. Višja je sobna temperatura, hitrejša bo fermentacija. Nato napolnite steklenice, ohladite in uživajte. Pijačo lahko hranite v hladilniku več kot šest mesecev.
;