fbpx

أطباق عيد الميلاد التقليدية التي يتم تحضيرها في بلدان مختلفة من العالم في المساء المبارك

الصورة: إنفاتو

أطباق عيد الميلاد ستكون قريبا على الطاولات، ليس هنا فقط، بل في جميع أنحاء العالم. العادات والاحتفالات متنوعة حقًا، ولكن هناك شيء واحد يوحدنا وهو حب الطعام.

In kakšne dobrote med prazniki pripravljajo v drugih državah sveta? Privoščimo si kratek sprehod po nekaj svetovnih mizah.

ألمانيا

Nemci za božič naredijo hišico iz medenjakov, okrašeno s pisanimi bomboni, sladkarijami in sladkorjem v prahu. Pečena gos in dimljena klobasa sta njihov najljubši obrok, za prilogo pa največkrat jedo krompir, zelje, korenje in kisle kumarice.

السويد

Na božični večer na mizi kraljuje božična kuhana šunka z glaziranimi jajci, drobtinami in gorčico. Med prazniki radi pijejo kuhano vino. Tradicionalna božična sladica so ingverjevi piškoti.

البرتغال

Portugalci jedo posušeno polenovko s kuhanim krompirjem prav tako je njihova miza bogata s tortami, kandiranimi testeninami in sladko mešanico orehov, medu in rozin, bolj znano kot formigos.

Svetovna božična kuhinja. Foto: Jed Owen / Unsplash

إيطاليا

Italijani imajo radi serijo več jedi, sestavljenih predvsem iz testenin, pečenega mesa, solate, pudinga, sira, sadja, čokolade, vina in žganja.

النرويج

Norveški božični obrok vključuje jagnječja rebra in ovčjo glavo. Na praznični mizi se znajdejo tudi polenovka, svinjski kotleti, božična štruca in različne klobase.

المملكة المتحدة

Britanci radi mešajo okuse, zato jajca in slanino položijo na osnovo za božični puding in pito.

Mmm, božični puding. Foto: Brenifumi / Pixabay

روسيا

Med božičnimi prazniki imajo rusi vedno na mizi mesne cmoke, razna peciva ter sladke in slane pite.

الجمهورية التشيكية

Tradicionalni češki praznični obrok vključuje ribjo juho, krompirjevo solato, jajca in ribo krap.

فنلندا

Predjed – nasoljen surov losos, glavna jed: koleraba in krompir, pripravljena na poseben način, šunka, pripravljena na poseben način, grah in za posladek slive na poseben način s smetano in mandeljni.

Brez sladic ne gre, sladka pita. Foto: Romjanaly / Pixabay

لاتفيا

Pri božični večerji v Latviji ne gre brez graha v omaki s panceto, klobas, zelja in sladke pite.

بورتوريكو

Svinjina, znana kot lechón, je nacionalna jed Portorika. Pripravlja se na ražnju na prostem do 2. ure zjutraj. Jajčni liker je njihova najljubša pijača, pripravljajo pa ga iz jajc, kokosovega mleka, kondenziranega mleka in ruma.

جامايكا

Jamajčani za božično večerjo pripravijo grah, riž, piščanca, volovski rep in kozje meso.

Puran z brusnično omako. Foto: Karolina Grabowska / Pexels

الولايات المتحدة الأمريكية

Najznačilnejša ameriška božična večerja pa po navadi vsebuje: pečenega purana z nadevom, brusnično omako, koruzo in grah. Za sladico jedo bučno ali jabolčno pito, sadno ali korenčkovo torto, različne vrste piškotov.

اليابان

Na japonski mizi se največkrat znajde ocvrt piščanec, biskvitna torta s smetano in jagodami, čokolado, sadjem.

أستراليا

Božične dobrote za božič spominjajo na tiste sredi poletja. Avstralci radi jedo zrezke na žaru in sladoled ali sadni sorbet ter sladico White Christmas, ki je sestavljena iz mleka v prahu, kokosa, kandiranega sadja in rozin.

Tamales. Foto: Gonzalo Guzmán García / Pexels

V Južni in Srednji Ameriki

za božič jedo Tamales, kjer testo napolnijo z različnimi nadevi in ga kuhajo na pari zavito v koruzne ali bananine liste.

فرنسا

radi pripravijo Foie gras, jed, ki je pripravljena iz gosjih ali račjih jeter, pripravijo pa tudi čokoladno rulado »La Bouche de Noel«.

بلجيكا

Glavna jed je nadevan puran, sladica pa smetanova torta, imenovana božični les. Naslednji dan, na božič, 25. decembra, tradicionalno jedo sladki kruh.

معكم منذ 2004

من سنة 2004 نحن نبحث في الاتجاهات الحضرية ونبلغ مجتمع المتابعين لدينا يوميًا بأحدث ما في نمط الحياة والسفر والأناقة والمنتجات التي تلهم بشغف. اعتبارًا من عام 2023 ، نقدم محتوى باللغات العالمية الرئيسية.