fbpx

Avtoseksualnost je trend v spolnosti, ki ga je pospešil COVID

Foto: Jeremi Bishop / Unsplash

Se velikokrat samozadovoljujete, je mogoče to vse kar rabite?! Potem ste stopili na pot avtoseksualnosti, ki je lahko tudi nevarna - še posebej, če ste v odnosu s partnerjem. Avtoseksualnost pa je trend, ki je, zaradi zmanjšanih socialnih interakcij, v posebnem porastu.

Avtoseksualnost je ena od spolnih identitet, ki je v izjemnem porastu. In označuje spolno privlačnost do samega sebe, ki se odraža v preferiranju samozadovoljevanja pred normalnim spolnim odnosom. Če vsebuje vaš odnos s samim sabo tudi romantične občutke do samega sebe, pa se tej spolni identiteti reče avtoromantičnost.

Izraz avtoseksualec morda ni tako pogost kot nekatere druge besede, s katerimi označujemo svojo spolno usmerjenost, vendar to ne pomeni, da ne obstaja. Kourtney Kardashian je ta izraz uvedla v širši kulturni jezik, ko je njeno spletno mesto Poosh objavilo kratek primer na to temo. V zadnjem obdobju se avtoseksualnost popularizira kot trend in stvar debate, saj je situacija s COVID prisilila mnoge k tovrstnemu vedenju.

Imate zelo radi svoje telelo?!
Foto: Road Trip With May / Unsplash

Kaj v resnici pomeni avtoseksualec?

Skratka, avtoseksualna oseba je nekdo, ki spolno privlači samega sebe, bodisi veliko bolj kot drugi ali zaradi izključevanja drugih ljudi. Avtoseksualnost je torej izraz, ki zajema spekter želja. Biti avtoseksualec pomeni pridobiti veliko užitka iz lastnega telesa in telesa do te mere, da tovrstna oseba ne bo več dostopna za druge. Tudi ljudje, ki se ne prepoznajo kot avtoseksualci, lahko kažejo nekatera avtoseksualna vedenja. Na primer se raje zadovoljujejo kot, da imajo spolne odnose s svojimi partnerji.

“Avtoseksualnost je naraven in zdrav izraz in vidik erotične želje,” pravi dr. Jamie Gayle, ki je klinični psiholog in izvršni direktor Intraspectrum Counseling. “Ne smemo ga zamenjati z avtoromantizmom, čeprav sta oba lahko prisotna skupaj.”

Ena od zmot je, če je nekdo avtoseksualec, to pomeni, da ni sposoben ljubiti in si zaželeti drugih ljudi. To absolutno ni res! Veliko število avtoseksualcev ima romantične in spolne odnose z drugimi. To samo pomeni, da je njihova najbolj intenzivna privlačnost rezervirana za njih same. Še vedno pa so se sposobni spustiti v odnose z drugimi.

5+ znakov, da ste avtoseksualec

1. Raje imate samozadovoljevanje kot seks

Čeprav seksu z drugo osebo morda uživate, veste, da so vaši najmočnejši orgazmi in najgloblje zadovoljstvo samostojni podvigi. Torej, če ugotovite, da vas samozadovoljevanje vznemirja veliko bolj, kot stimulacija partnerja, je to morda eden od očitnih znakov, da ste morda avtoseksualci.

2. Pri seksu uporabljate fantazije o sebi, da bi dosegli orgazem

Ko ste z nekom v postelji, mislite nase in na svoje telo in se ne morete močno vklopiti v spolnost ne da bi se videli v mislih.

3. Mislite o sebi, ko samozadovoljujete, namesto da bi gledali pornografijo

Glavno vlogo v svojih samozadovoljevalnih fantazijah imate vedno prav vi. Lahko se osredotočite na misli o svojem telesu, vonju ali umu. Jps… zelo ste avtoseksualni.

4. Samozadovoljevanju in preživljanju kakovostnega časa sami s sabo, dajete prednost pred iskanjem zmenkov

Tudi če se vam ponudi priložnost, da greste ven v družbo, vas bo bolj premamila misel o noči s samim seboj. V kolikor se odnosom pričenjate izogibati, potem je to znak, da ste samozadostni in lahko avtoseksualni.

5. Obožujete seks pred ogledalom

Se radi vidite med spolnim odnosom? Ste se kdaj že posneli, ko mastrubirate? Ali imate radi, da se opazujete v ogledalu pri spolnem odnosu? Potem je to lahko eden od znakov za avtoseksualnost.

Morda je najpomembneje kar morate vedeti, da je avtoseksualnost popolnoma normalna in da ni patološka. Kot vsaka spolnost pa lahko s pretiravanjem vpliva na človekovo življenje in splošno zadovoljstvo. Tudi zato potrebujejo avtoseksualci ob sebi osebe, ki jih bodo razumele ter jih bodo usmerile v svojo smer. Izven mehurčka avtoseksualnosti.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!