rawpixel-442649-unsplash
V zraku · tehnologija · Utrip mesta · zdravje & lepota

Tehnologija resda prispeva k napredku človeštva, a to še ne pomeni, da nima slabih lastnosti. V to kategorijo se prav gotovo uvršča zasvojenost s pametnimi telefoni, ki jo je vse težje obvladovati.

Tappable je izvedel raziskavo, katere izsledki so pokazali, da bi eden od desetih milenijcev raje kot telefon izgubil prst. 500 anketirancev, starih med 18 in 34 let, je odgovarjalo na vprašanja o tem, čemu so se pripravljeni odpovedati v želji, da obdržijo svoj telefon.

38 % vprašanih bi zaradi ljubezni do svojega telefona opustilo pitje alkohola, 15 % bi žrtvovalo svoje spolno življenje, medtem ko bi kar 23 % milenijcev raje izgubilo enega izmed petih človeških čutov.

Kdaj se pravzaprav nagnjenost k pogosti uporabi pametnega telefona prevesi v zasvojenost? Hillarie Cash, doktorica psihologije in soustanoviteljica centra za zdravljenje ReSTART Internet Addiction Recovery Program, opozarja na skrb vzbujajoče znake tehnološke odvisnosti:

  • neprestano preverjanje sporočil
  • pogosto objavljanje statusov in fotografij
  • evforični občutek ob brskanju po spletu
  • umik iz socialnega življenja
  • nezainteresiranost za aktivnosti, pri izvajanju katerih se ne uporablja tehnoloških naprav
  • občutek utesnjenosti ob odsotnosti internega dostopa

Tehnološka zasvojenost je sicer pogosto povezana z drugimi psihičnimi težavami, kot so denimo depresija, tesnoba in obsesivno-kompulzivna motnja. Če omenjene simptome prepoznate pri sebi ali pri bližnjem, vam predlagamo, da hitro poiščete pomoč.

Segway Drift W1 Segway Drift W1: ‘rolanje’ za naslednje tisočletje Ure s kukavico Nendo Vrača se ura s kukavico Gladius Podvodni dron Gladius snema v ločljivosti 4K Cemtrex SmartDesk Cemtrex SmartDesk združuje tri zaslone v enem · ·