cover
Utrip mesta · destinacija

Vse se je začelo z na videz popolnoma običajno idejo. Cimra v San Franciscu si nista več mogla privoščiti plačevanja najemnin, ki so mimogrede neverjetno visoke, in sta pomislila, da bi stanovanje preuredila tako, da bi ga lahko oddajala še trem obiskovalcem. Napihljive blazine za ležišče in zajtrk bi jima lahko rešili stanovanjsko vprašanje za nekaj časa, sta pomislila. Devet let pozneje vrednost te ideje znaša 25 milijard ameriških dolarjev.

Ponudba na Airbnbju je vsekakor izjemno pestra, od dragih razkošnih stanovanj v centrih največjih mest pa do čisto poceni male študentske sobe v malo bolj zakotnih kotičkih. Kaj pa če obstajajo tudi taki, ki vam vzamejo dih, ne pa veliko denarja? Mi smo našli 10 takih.

1. TRULLO AROMATIC GREEN, OSTUNI (Italija)

Mesto Ostuni ali Belo mesto leži v deželi Apulija na jugu Italije. V tem romantičnem mestecu zdaj lahko bivate v prav taki hiši, posebni po svoji arhitekturi. Trulli so namreč ljudske stavbe, katerih zgodovina sega 300 let v preteklost in so pokrite s stožčasto streho iz grobo klesanih apnenčastih kamnov, zbranih po bližnjih njivah, in kot take dajejo prav posebno podobo mestom v tem delu Italije. V Trulli Aromatic Greenu lahko izkusite, kako se je Italijanom z arhitekturo uspelo skriti pred žgočim soncem, na senčnem dvorišču pa se lahko med oljkami in figovci zibate v viseči mreži. 90 evrov za prenočitev ni takšna reč, še posebej, če ste štirje.

2. FULLY RESTORED 1920s WAGON, SHIRLEY BASIN (ZDA)

Ste si kdaj želeli, da bi se kar naenkrat znašli sredi kavbojskega filma, morda kot mestni šerif, ki z nogo odpre vrata saloona, si popravi klobuk in pozdravi ”Howdy!”? V ameriškem mestu Shirley Basin imajo nekaj za vas, nekaj, kar vas bo še hitreje popeljalo v domišljijski svet. Na ranču Heward 7E so namreč prišli na idejo, da bi voz iz 20. let prejšnjega stoletja preuredili v bivalni prostor za goste. V vozu imate  zdaj na voljo ležišče, štedilnik, elektriko in celo peč. Nočitev stane 115 evrov, sprejme pa največ 4 osebe.

3. 15TH CENTURY CASTLE, GALWAY (Irska)

Bi nekaj časa živeli kot kralj oz. kraljica? V irskem Galwayu zdaj lahko. Družba 5 lahko za 130 evrov na noč izkusi življenje gospôde iz 15. stoletja. Za še bolj pristen kraljevski občutek pa poskrbi spalnica, ki se nahaja čisto na vrhu gradu. Samo še krono si morate nekje priskrbeti.

4. MUSHROOM DOME CABIN, APTOS (ZDA)

Bivanja v naravi imajo lahko prav poseben čar. Blizu kalifornijskega Monterreya stoji nekakšna kupola v obliki gobe, v kateri lahko izkusite življenje v gozdu. Mushroom dome je eko hiška, v kateri so kuhinja, kompostni WC ter ležišče za 3 osebe. Lastniki vas povabijo tudi na svojo kmetijo, kjer lahko opazujete jate kolibrijev pri hranjenju. Cena na noč je 115 evrov.

5. HOUSEBOAT, KÖBENHAVN (Danska)

Zakaj ne bi še kakšnega drugega mesta kot Benetk doživeli z vode? Zdaj to lahko storite v Köbenhavnu, kakih 15 minut iz mestnega jedra. V malem pristanišču stoji namreč houseboat, s katere lahko uživate v razgledu, z nje skočite v vodo ali pa se vkrcate na vodni avtobus, ki vas pelje v središče. Popolnoma opremljenih 110 kvadratnih metrov je dovolj za 6 oseb, nočitev pa vas bo stala 160 evrov.

6. DOG BARK PARK INN, COTTONWOOD (ZDA)

Če želite domiselno, dobite domiselno. Vstopite v psa in se sprehodite po kuhinji. Dobro, ne v pravega psa, ampak v hišo, ki je takšne oblike. Navzven povsem neobičajno, notri pa najdete vse, kar potrebujete za udobno bivanje. 114 evrov na noč in ‘pasje’ bivanje se lahko začne.

7. CASA ARBOL TREEHOUSE, SAN JUAN DEL SUR (Nikaragva)

Če se odpravljate v Nikaragvo, zavijte v mestece San Juan Del Sur ter preživite kakšno noč med krošnjami dreves v tropskem gozdu. Casa Arbol je dvonadstropna hišica na drevesu z razgledom na Tihi ocean in utripom divjine tropskega gozda. Lahko poležavate v bazenu, z daljnogledom opazujete ptice ali pa se sprehodite do mesteca. Nočitev stane 170 evrov, sprejmejo pa 4 goste hkrati.

8. BUBBLE UNDER THE STARS, LIMOUSIN (Francija)

Življenje v mehurčku, kaj? Skoraj dobesedno, če gremo v francoski Dournazac. Obkroženi z drevesi in zvezdami zdaj lahko uživate romantično bivanje v ‘mehurčkastemu’ šotoru, v katerem je postelja za dva. V ceno 150 evrov na noč je všteta še uporaba kopalnice, ki pa stoji zunaj šotora.

9. BAMBOO ECO COTTAGE, BALI (Indonezija)

Tale koliba iz bambusa, ki stoji sredi riževih polj, je prava priložnost za vse, ki vam je mar za okolje. Eko koliba vam nudi pristen stik s tamkajšnjo naravo, zato ne zamudite te priložnosti, če se odpravljate na Bali. Noč bo družbo 4 stala samo 60 evrov.

10. TRAIN CARRIAGE, POKOLBIN (Avstralija)

Spanje v vagonu med vožnjo z vlakom je ena stvar, (skoraj) luksuzno bivanje v njem pa povsem druga. Sredi vinogradov v avstralskem Pokolbinu stojijo namreč vagoni, v katerih lahko uživate svoje počitnice. Vagoni nosijo posebna imena in so različnih velikosti, tako da so nekateri primerni zgolj za par, drugi pa celo za 12 ljudi. V vagonskem naselju lahko odigrate tudi partijo tenisa, se namakate v bazenu ali pa uživate v SPA centru. Cena na noč znaša 151 evrov.

švedska Spakirajte kovčke, cela Švedska je na Airbnbju! 18513197_1699711553663906_298301623489265664_n Renaissance Island: čarobni otok na Karibih Longitude 131° Longitude 131°: luksuzno kampiranje v popolni divjini trusted housesitters Trusted Housesitters: bivajte v dvorcu ali sanjski vili brezplačno