shutterstock_457813381
V zraku · buzz buzz

Buckinghamska palača je ena izmed najbolj slovitih rezidenc vseh časov, a koliko resnično vemo o tej angleški kraljevi palači? Vemo, da tam živi kraljica Elizabeta II. in da so njeni otroci in vnuki odraščali v vseh štirih krilih palače. A čudovita trdnjava v središču Londona skriva veliko več. Tukaj je 10+ dejstev o Buckinghamski palači, ki jih prav gotovo niste vedeli.

Najbrž veste, da lahko Buckinghamsko palačo vidite tudi odznotraj, morda vam je to že celo uspelo. A o tem zgodovinskem spomeniku obstaja kar nekaj dejstev, za katere stavimo, da jih še ne poznate. In ne, tokrat ne bomo spregovorili o dejstvu, da je menjava straže še vedno aktualna ali pa da kraljeva družina ob večjih dogodkih z balkona pozdravlja množico. Kaj točno se torej dogaja za temi ogromnimi vrati?

Njeno veličanstvo ni edini prebivalec palače.

Vsi vemo, da v palači prebiva kraljica Anglije. Toda ali ste vedeli, da tam ne živi sama? Z njo seveda živi še mož princ Filip in vsi njeni valižanski ovčarji in dorgiji (pasma, za katero je zaslužna kraljica sama – mešanica jazbečarja in valižanskega ovčarja). A v palači živi še več ljudi. V njej je namreč 775 sob, med njimi 19 državniških soban, 52 kraljevskih spalnic in spalnic za goste ter 188 osebnih spalnic. Palača ima še 93 pisar in 78 kopalnic. Za osebje (približno 800 ljudi) je na voljo 188 soban.

Kraljica je v palači!

Kraljeva družina ima dve zastavi – eno uporabijo takrat, ko je kraljica v palači, in drugo takrat, ko je ni. Če je torej kraljica doma, boste videli zastavo Royal Standard, če je ni, pa bo plapolala zastava Združenega kraljestva (Union Jack).

Za Buckinghamsko zastavo se lahko zahvalimo kraljici Viktoriji.

Prvotni prebivalec palače, ki je bila takrat ‘samo’ trinadstropna hiša, je bil John Sheffield, vojvoda Buckinghamski. Pozneje je hišo leta 1761 kupil kralj Jurij III., bila pa je darilo za ženo. Za palačo, kot jo poznamo danes, se lahko zahvalimo kraljici Viktoriji. Bila je namreč prva kraljica, ki je palačo leta 1873 sprejela za svoj dom, leta 1845 pa ji je dodala še četrto krilo.

Skrivni tunel

Kar nekaj časa se je govorilo, da so pod palačo skrivni tuneli, zahvaljujoč kraljici materi pa zdaj vemo, da je to res. Po poročanju Travel + Leisure je kraljica mati leta 2006 razkrila, da je tudi sama šla v tunel in tam srečala skvoterja, ki je v tunelu živel že več let.

Ure zaposlujejo ljudi za polni delovni čas.

Med različnimi člani osebja, ki živijo in delajo v Buckinghamski palači, je tudi urar … in to več kot eden. Dva urarja (včasih trije) popravljajo in navijajo vse ure, ki so v lasti monarhije (okoli 1000 ur). Je delo za polni delovni čas, ki ga je treba opraviti pravočasno.

Glasbena soba

Glasbena soba je eden bolj slovitih prostorov v Buckinghamski palači. V njej so potekali krst princa Charlesa, princese Anne, princa Andrewa in princa Williama.

Kraljevska obvestila

Večje in pomembnejše novice se po tradiciji v Veliki Britaniji ne objavljajo najprej v časopisih ali pa na družbenih medijih. Če torej nekdo umre ali pa se rodi novi član kraljeve družine, se to objavi najprej pred kraljevsko palačo. Če gre za primer smrti, potem se obvestilo ‘prilepi’ na ograjo palače, če pa gre za rojstvo, pa na stojalo pri vratih.

Svetloba

Palač ima 760 oken, vsa okna pa se čistijo na vsakih 6 tednov. V sami palači pa je več kot 40 tisoč žarnic. Le kdo vse to zamenja?

Kraljevi vrt

Kraljičin vrt je ogromen. Meri namreč 4-krat toliko, kot meri stadion Wembley. Je tudi dom 25 različnim sortam vrtnic in največji zasebni vrt v Londonu. V vrtu je tudi vrtnica Royal William, ki jo je kraljica poimenovala po princu Williamu.

Denar nikoli ni težava.

Vsi se moramo kdaj sprehoditi do najbližjega bankomata ali najbližje banke. In zakaj bi morali pri tem zapustiti svoj dom? Kraljeva družina ima namreč bankomat kar znotraj palače.

Vsi kraljičini konji

Ko obiščete Buckinghamsko palačo, imate tudi možnost, da se sprehodite skozi kraljeve hleve, ki so dom tako pasme Windsor Grey kot Clevaland Bay (konji, ki vlečejo kraljevo kočijo). Ob obisku si velja zapomniti zanimivo dejstvo, da je kraljica imela prvo učno uro jahanja leta 1930.

Heliport

Čudoviti in resnično velik kraljevi vrt ima tudi svoj lasten heliport. Vrt, ki sicer pokriva dobrih 16 hektarjev, ima tudi jezero in teniško igrišče.

Kuhinja Downtown Abbey

Če ste kdaj gledali serijo Downtown Abbey, potem že veste, kako je delati v kuhinji Buckinghamske palače. Po poročanju Darrena McGradyja, ki je delal za kraljevo družino 15 let (do leta 1993), serija zelo natančno ponazori delo v kuhinji. Prav tako je razkril, da kraljeva družina včasih v kuhinji pomaga. Princ Filip poleti peče na žaru, kraljica pa pere posodo.

Bizarni spomenik kralja Karla I. Angleškega

Obstaja kar nekaj načinov, s katerimi se lahko počasti spomin na kralja, ki je umrl. A spomin na Karla I. Angleškega je nekoliko drugačen. Ta je bil namreč usmrčen ob 14.00, zato točno to uro nad vhodom v Buckinghamsko palačo in palačo St James Palace (ta je bila kraljevo uradno prebivališče med leti 1531 in 1837) prekriva ‘črna packa’.

le-buzz-567189-unsplash Ta spletna stran vam proda fotografije, s katerimi lahko “fejkate” svoje življenje andre-hunter-62014-unsplash 24 pravil za uspeh prave legende Wall Streeta virtualist V Ljubljani odprt Virtualist, prvi VR-center v Sloveniji alessio-lin-213523-unsplash Znanstveniki trdijo, da je življenje po smrti nemogoče · · · · ·