cover
Utrip mesta · zdravje & lepota

Lasje. Če ste moški, jim navadno ne posvečate veliko pozornosti (no ja, vsaj dokler se vam ne začne delati pleša). Če ste ženska, se včasih počutite krivo, da o njih razmišljate precej več kot o revnih otrocih v Afriki. In če vam začnejo izpadati ali pa če imate ‘’bad hair day’’, so prav lasje tisti, ki vam povzročajo ‘’sive lase’’. Predstavljamo vam 10 dejstev o laseh, ki jih gotovo niste vedeli.

1. Las je tako močan kot železna žica

Strga se šele, če nanj deluje sila s težo 60 kg in ko se raztegne za celih 70%.

2. Najbolj priljubljena ženska frizura

“The Rachel”- pričeska Jennifer Aniston v priljubljeni TV seriji iz devetdesetih Prijatelji – je najbolj kopirana ženska frizura vseh časov, saj naj bi jo po rezultatih ankete po svetu kopiralo kar 11 milijonov žensk. Zanimivo je, da je (ironično) Jennifer to pričesko poimenovala “najgrša frizura, ki sem jo kadarkoli videla”.

3. Gostota las

Koliko las imate na glavi, je odvisno od barve vaših las. V povprečju imajo blondinke na glavi 146.000 las, črnolaske 110.000, rjavolaske 100.000, rdečelaske pa le 86.000.

4. Najbolj prodajana znamka šamponov

Najbolj prodajana znamka šamponov je Head & Shoulders, saj je na svetu vsako minuto prodanih kar 110 šamponov. Na drugem mestu je britanski Sunsilk, tretji pa je Pantene.

5. Zanimivost

Vsak pramen las vsebuje 14 različnih elementov, med katerimi so tudi sledi zlata.

6. Kako do popolnih kodrov

Med letošnjo turnejo po Avstraliji naj bi Kate Middleton za popoln izgled kodrov svojih las porabila kar več kot 7.500 €. (Da je vseeno prihranila nekaj denarja, se je ličila raje sama…)

7. Odstotek barvanja las

Danes si lase barva kar 75% Američank, v petdesetih pa se jih je barvalo le 7%.

8. Zanimiv hobi Katty Perry

Katy Perry ima nekoliko strašljiv hobi: doma zbira kodre las. Njena kolekcija se lahko pohvali tudi s kodroma Taylor Swift in Miley Cyrus.

9. Rdečelasci

Najbolj “ogrožena” vrsta so rdečelasci, saj jih je na svetu le okoli 1%. Zanimivo domovina največ rdečelascev nista Irska ali Velika Britanija temveč je to Amerika, kjer je rdečelascev med 2 in 6%.

10. Pleša

Dobra novica za vse (še posebej moške), ki opažate, da vam izpadajo lasje: na zunaj bodo ljudje opazili, da se vam dela pleša, šele ko boste izgubili približno 50% vseh svojih las. Žal pa je takrat že precej pozno, da bi glede tega kaj ukrenili in izboljšali stanje.


cover_maskara Nagradna igra: Deborah Milano predstavlja novo maskaro – Extraordinary 5-in-1 Mascara iStock_000012397683_Medium 10 stvari, ki jih lahko za boljše počutje naredimo že danes PicMonkey Collage Ženske frizure: 20 najlepših kratkolask kot inspiracija, preden se boste jeseni odpravile k frizerju jonathan-borba-lrQPTQs7nQQ-unsplash Ste vedeli? Tega po vadbi nikakor ne smemo narediti!