Porsche 718 Boxster
Utrip mesta · mobilno

Poletje je čas, ko se avtomobili ‘zgoraj brez’ ponovno pojavijo na cestah oziroma so zaradi odprtih streh toliko bolj opazni. Zasledimo jih lahko v vseh velikostih in oblikah, od ekstremno luksuznih in vse do takih, ki si jih lahko privošči večina posameznikov. In kateri so najbolj zanimivi v tem trenutku?

Najdražji in hkrati tudi največji kabriolet je vsekakor Rolls-Royce Dawn, najmanjši pa Smart ForTwo Cabrio. Med tem dvema pa obstaja še kopica kabrioletov, ki so si med seboj še kako različni in prihajajo v različnih velikostih in oblikah. Nekaj teh vam jih bomo tudi predstavili, da se lažje odločite, v katerem boste preživeli poletje.

1. Mercedes-Benz C Kabriolet

Mercedes-Benz ima za seboj že kar lepo zgodovino izdelave klasičnih kabrioletov, najnovejši Mercedes-Benz C kabriolet pa je ostal zvest tej tradiciji. Osnovan je na kupeju razreda C, ki je že sam po sebi zelo elegantna štirivratna limuzina. Kabriolet je namesto trde strehe dobil dobro izolirano platneno streho, ki vam daje na izbiro zasebnost z zaprto streho ali uživanje v vetru z odprto.

2. MINI Cabrio

V primerjavi s prejšnjo generacijo se je aktualen MINI Cabrio kar malce zresnil. Ni več tako ‘luškan’ in ‘cartljiv’, je pa zaradi tega bolj fokusiran na opravljanje svojega poslanstva in nudenju tistega pravega MINI občutka. Z odprto streho imate tako vse možnosti, da podoživite ‘gokart’ občutek z vetrom v laseh.

3. Porsche 911 Carrera Cabriolet

Porsche 911 Carrera Cabriolet je namenjen tistim, ki imajo nekoliko več pod palcem in si lahko privoščijo več športnega užitka. Cabriolet je pri vožnjo prav tako precizen kot 911 kupe, s to razliko, da pri kabrioletu pritisnemo na gumb in po zgolj 13 sekundah se že lahko nastavljamo sončnim žarkom.

4. BMW 2 Cabrio

BMW serije 2 Cabrio je nadomestil kabrioleta serije 1, in čeprav sta si precej podobna, je BMW 2 Cabrio precej boljši in to na vseh področjih. Vožnja z njim je užitek, pogon na zadnji kolesni par in zanimiva izbira motorjev pa ga naredita še bolj zabavnega. Najbolj izstopa pri odprti strehi, kar seveda tudi uporabniku privabi nasmešek na usta.

5. Mazda MX-5

Aktualna Mazda MX-5 je manjša in za 100 kilogramov lažja od predhodnice. Vrnila se je nazaj k svojim koreninam in ponuja prave užitke športnega dvosedežnika. Platnena streha se ročno pospravi v predel za voznikom, če pa ste radi še bolj neobremenjeni, si lahko omislite model RF, ki ima trdo in elektronsko premikajočo se streho.

6. Porsche 718 Boxster

Kabriolet je že težko bolj zabaven, kot to uspeva Porscheju 718 Boxster. Kljub prehodu s 6-valjnega na 4-valjni motor še vedno zagotavlja mnogo užitka in zabave. Na voljo imamo motor s 300 ali 350 konjskimi močmi, poleg tega pa še dovolj velik prtljažni prostor, da je lahko Boxster tudi nekoliko praktičen pri vsakdanji uporabi.

7. Jaguar F-Type Kabriolet

Kabriolet Jaguar F-Type  ima moderen dizajn in platneno streho, ki se pospravi v le 12 sekundah. Pogon na zadnji kolesni par in razporeditev teže v razmerju 50 : 50 omogočajo F-Typu dobro agilnost in natančno krmiljenje. Lahko si ga omislimo kot 6- ali 8-valjnika in kot tudi izredno glasno SVR-različico.

8. BMW 4 Cabrio

Ko med seboj primerjamo BMW 4 in BMW 4 Cabrio, ugotovimo, da je slednji bolj namenjen užitku in sproščeni vožnji. Kar sploh ni slabo, saj si za ovinke lahko omislite modele z oznako M, za ležerno predajanje soncu pa bo bolj prav prišel Cabrio. Ko odpremo streho in imamo nameščeno vetrno zaščito, ni v kabini skoraj nobenega šumenja. Ima tridelno kovinsko streho, ki se pospravi v za to namenjen prostor v prtljažnem prostoru.

9. Ford Mustang Convertible

Pri Ford Mustangu imamo na voljo V6 ali V8 motor, kjer bomo imeli pri obeh med vožnjo kaj za poslušat, a roko na srce, 8-valjnik je tisti, ki vam bo postavil pokonci dlake na telesu. Odprta streha, sončni žarki in grmenje iz izpušne cevi je že skoraj sanjska kombinacija, ki se je nikakor ne bi branili.

10. Mercedes-Benz E Kabriolet

Mercedes-Benz E Kabriolet je večji od razreda C, kar pomeni, da nam ponuja več prostora, več udobja in več prestižne tehnologije. Dovolj prostora in odprta streha sta še en razlog, da se vam na cesti ne mudi več in da poiščete tisto pravo cesto, na kateri boste najbolj uživali. Kar naenkrat ni več važen cilj, temveč način, kako boste prišli do tega cilja.

Porsche Design 1919 Datetimer 70 Y Porsche Design 1919 Datetimer: zgodovinsko obeležje okoli zapestja Volvo S60 Volvo S60: švedski zapeljivec z več živahnosti Audi A1 Sportback Audi A1 Sportback: luksuzni malček, ki navdušuje Ford Fiesta ST Ford Fiesta ST: strupena gospodična · · · · ·