Melbourne
Utrip mesta · destinacija

The Economist je pred kratkim objavil rezultate ankete o življenjskih pogojih, ki jo je izvedla tako imenovana inteligenčna enota te slavne revije. Rezultati so pokazali, v katerih mestih na svetu naj bi bilo življenje najboljše in v katerih najslabše. Zanimivo je, da ima vseh 10 mest, v katerih je življenje na Zemlji najboljše, relativno nizko gostoto prebivalstva. In v katero izmed desetih mest, ki vam jih predstavljamo, se boste v upanju na boljše življenje preselili vi? Odločitev je vaša!

10. AUCKLAND (Nova Zelandija)

V novozelandskem mestu, v katerem se nahaja kar ena tretjina prebivalstva celotne države, je najbolje poskrbljeno za izobraževanje (ocena 100) in zdravstvo (ocena 95,8). Gospodarsko so v mestu najbolj razviti turizem, pomorska arhitektura, kmetijstvo in druge specializirane industrije.

9. PERTH (Avstralija)

V največjem mestu zahodne Avstralije so bile najbolje ocenjene panoge izbraževanje, zdravstvo in infrastruktura, ki so vse dobile oceno 100. Poleg tega so v Perthu izredno razvite še panoge kot so rudarstvo in mineralna industrija ter rafinerije olja, aluminija in niklja.

8. HELSINKI (Finska)

Prestolnica domovine Božička in savne je dobila oceno 100 za stabilnost in zdravstvo, najbolj pa so razvite prehrambena, tekstilna in elektronska industrija.

7. SYDNEY (Avstralija)

Mesto, slavno zaradi znamenite operne hiše, je najvišjo oceno 100 dobilo za infrastrukturo in izobraževanje. Sydney sicer velja tudi za središče avstralske informacijske in komunikacijske tehnologije, v njem pa je lociranih kar 42% vseh finančnih in zavarovalniških podjetij celotne države.

6. CALGARY (Kanada)

To nekoliko manj znano mesto je dobilo najvišjo oceno za stabilnost in izobraževanje. V mestu se nahajajo energijske družbe, ki so med največjimi tako v Kanadi kot v svetu. Sicer je Calgary znan tudi po svoji finančni, filmski, televizijski in kreativni industriji.

5. ADELAIDE (Avstralija)

Prestolnica zvezne države Južna Avstralija je bilo s stotico ocenjeno za izobraževanje in zdravstvo. Prav socialne in zdravstvene storitve so poleg tehničnih in znanstvenih tiste, ki so v tem mestu tudi najbolj razvite.

4. TORONTO (Kanada)

Toronto je najvišje ocene dobil za izobraževanje in stabilnost. Je tretje najpomembnejše mesto v Severni Ameriki (za New Yorkom in Bostonom) v industriji dizajna, zanimivo dejstvo pa je tudi, da je prav to kanadsko mesto zaslužno za kar 550% povečanje izvoza modnih oblačil od leta 1994 v celotni državi.

3. VANCOUVER (Kanada)

Še eno kanadsko mesto si je najvišjo oceno prislužilo za zdravstvo (100). Mesto je idealno, če želite začeti s svojim poslom, saj veljajo startupi tam za ene izmed najbolj aktivnih. Vancouver se ponaša tudi kot mesto s tretjo največjo filmsko industrijo v Severni Ameriki.

2. DUNAJ (Avstrija)

Nam bližnja prestolnica je dobila najvišjo oceno 100 za kar tri panoge: zdravstvo, izobraževanje in infrastrukturo. Večina zaposlenih na Dunaju je pisarniških delavcev in državnih uslužbencev, vseeno pa je najhitreje rastoča industrija v Avstriji turizem.

1. MELBOURNE (Avstralija)

Na celotnem planetu naj bi bilo življenje najboljše v Melbournu, Avstralija pa absolutna zmagovalka po številu ljudem najbolj prijaznih mest. Melbourne je bil s stotico ocenjen za zdravstvo, izobraževanje in infrstrukturo, za stabilnost pa je dobil oceno 95. V mestu, ki slovi kot kulturna prestolnica Avstralije, so najbolje razvite zdravstvena in druge storitvene industrije ter maloprodajna trgovina.

Očitno je skrajni čas, da začnemo razmišljati o selitvi na južno poloblo!

1280px-Cheetah_(Acinonyx_jubatus)_in_Maasai_Mara_2012-08A-wikimedia 10 najlepših narodnih parkov Afrike Avenija Princese Grace 10 najprestižnejših ulic na svetu Prelepa Barcelona 10 najbolj žurerskih mest in nočnih klubov na svetu Pogled na večerni bazen. Naka Phuket Hotel: novo luksuzno naselje z nagrado revije Wallpaper za najboljši novi hotel 2014 · · ·