Smorgasburg
Utrip mesta · destinacija

Od Berlina do Pariza, Tallina in New Yorka: vabimo vas na virtualno potovanje po najbolj hipsterskih soseskah sveta.

Se lahko označite za večnega študenta, navdušenega filmoljuba in skoraj profesionalnega analognega fotografa? So na vašem spisku najljubših indie glasba, organska hrana in retro oblačila? Naj vam predstavimo hipsterske soseske z najboljšimi vintage trgovinami, “hip” lokali in ponudbo sodobne umetnosti, kjer bi se počutili kot doma!

1. MIERA IELA – RIGA

Na ulici Miera Iela najdemo galerije, ki očarajo z modernimi deli, vintage trgovine, ki premorejo izvrstno izbiro oblačil iz druge roke, knjigarne, ki nudijo tudi frizerske storitve in restavracije, ki ponujajo jedi iz organskih sestavin. DAD Café navduši z domačo kuhinjo, odličnim vinom in akustičnimi koncerti.

2. WILLIAMSBURG – NEW YORK

Williamsburg ne potrebuje posebne predstavitve. Gre za hipstersko meko, ki premore ogromno kotičkov, nad katerim bi bil očaran vsak pravi hipster. Eden izmed takih je “odprta kuhinja” in vintage tržnica Smorgasburg, ki jo lahko obiščemo vsako soboto.

3. KREUZBERG – BERLIN

Čeprav v Berlinu hipsterji trenutno niso dobrodošli, se v mestu še vedno pozna, da je še nedavno nazaj veljalo za evropsko hipstersko prestolnico. V Kreuzbergu med drugim navduši prekrasen butik Voo Store, ki premore izvrstno izbiro “hip” stvari, ki si jih želimo, čeprav jih zares ne potrebujemo.

4. SÖDERMALM – STOCKHOLM

V Södermalmu poleg vintaga najdemo tudi izvrstno ponudbo skandinavskih modnih oblikovalcev, ki odlično dopolnijo hipstersko garderobo. Navdušila nas bo tudi knjigarna Konst-ig, ki je posvečena umetnosti, arhitekturi, grafičnemu dizajnu in modi.

5. DALSTON – LONDON

Pri Guardianu so Dalston oklicali za najbolj kul predel Londona. Poleg alternativnih klubov, vintage trgovin in prostorov posvečenih umetnosti namreč premore tudi prvo trgovino, ki je v bistvu mini kmetija.

6. AMSTERDAM-NOORD – AMSTERDAM

V najbolj neopaznem predelu Amsterdama se skrivajo prava hipsterska nebesa. Asterdam-Noord premore veliko preurejenih zapuščenih skladišč, ki danes dihajo v hip duhu start-upov, festivalov, restavracij in mega bolšjaka IJ Hallen.

7. NØRREBRO – KOPENHAGEN

Nørrebro je odlična destinacija za vse, ki obožujejo domače pekarnice in pube z več kot 40 različnimi vrstami piva. Še posebej zanimiv je Laundromat Cafè, kjer lahko, medtem ko čakamo na konec pranja naših oblačil, spijemo dišečo kavo, preberemo knjigo in uporabimo brezplačen internetni dostop.

8. CANAL ST. MARTIN – PARIZ

V kolikor se vam zdi sproščeno srkanje piva na nabrežju Sene odlična ideja, se odpravite v pariški Canal St. Martin. Tu se nahaja tudi kulturno-umetniški center Point Ephémère, ki je zrasel iz zapuščene tovarne.

9. KALLIO – HELSINKI

Kallio je predel Helsinkov, ki velja za “brunch centralo”. Made in Kallio je dizajnerska trgovinica, ki premore tudi odlično gostinsko ponudbo. Borovničev smoothie postrežen na terasi s pogledom na dogajanje na ulici? Prodano!

10. KALAMAJA – TALIN

Ko se znajdemo v predelu Kalamaja, ki se nahaja skoraj v centru Tallina, se pred nami odpre nov svet. Lesene hiške, bolšjaki, prikupne trgovinice in retro lokali pričarajo udobje naše dnevne sobe. Bistro Klaus očara z bližino morja in slogom v duhu 60-ih.


naslovna_Labin_Rabac_01 Hrvaška – slikovita tudi jeseni Ekipa Challenge4, na čelu z nemškim rekorderjem Rainerjem Zietlowom, namerava postaviti nov svetovni rekord in v desetih dneh prevoziti 17.752 kilometrov. Goodyear: obeta se nov svetovni rekord: v desetih dneh iz Norveške do Južne Afrike 389661 Živalski vrtovi v mestih: Zagreb, Hrvaška & Verona, Italija #5 OneOnly-Hayman-3 5 najboljših hotelov, ki so jih oblikovali modni oblikovalci