PicMonkey Collage
V zraku · buzz buzz

Različne umetnine so ustvarjene z različnimi nameni. Umetnike namreč navdihujejo različne stvari: nekateri najdejo navdih v naravi, drugi v domišljiji. A najpogostejši navdih so po navadi druge osebe – muze. V zgodovini obstaja kar nekaj ljudi, katerih slog in videz sta imela zares neizprosno moč, da umetnika nista samo začarala, temveč sta nanj tudi močno vplivala. Predstavljamo vam deset najbolj ikoničnih muz v svetu umetnosti, ki so imele vpliv na nekatere izmed največjih umetnikov v naši zgodovini.

To je 10 najbolj ikoničnih muz v svetu umetnosti …

10. Marie-Thérèse Walter – muza Pabla Picassa.

Pablo Picasso je bil znan po tem, da je imel muze. Nekatere izmed teh so bile bolj vplivne, druge manj. Picasso in Marie-Thérèse sta se srečala leta 1927. Picasso je bil takrat poročen z rusko balerino, njun sin pa bil star pet let. Kljub temu Picasso ni bil zvest, in ko je Marie-Thérèse zanosila, je zapustil svojo rusko nevesto in odšel na jug Francije. V času njunega razmerja je Picasso ustvaril številne umetnine, vključno z Le Rêve, eno izmed svojih najbolj znanih slik. Picasso je, v svojem slogu, Marie-Thérèse zaradi druge ženske kmalu zapustil, štiri leta po tem pa se je Marie-Thérèse obesila.

9. Coco Young – muza Ryana McGinleyja.

Zgodba je klišejska: lepo dekle spozna super slavnega in nadarjenega fotografa in dekle kmalu zatem postane znan supermodel. Ko je McGinley spoznal Coco, ga je takoj navdihnil njen videz. Prevzela sta ga njena surova naravna lepota in ameriški videz. Potrudil se je, da je Coco dobila čim več dela v modni industriji, postala senzacija v svetu mode ter začela delati z vrhunskimi modnimi agencijami in najelitnejšimi strankami.

8. Brigitte Bardot – muza Rogerja Vadima.

Brigitte Bardot je nedvomno ena izmed najbolj “seksi” žensk vseh časov. Leta 1950, ko je bila stara le 15 let, je začela razmerje z Rogerjem Vadimom, ki je bil takrat star 22 let. Vadim je bil novinar in scenarist, njegova obsedenost z Brigitte pa je bila zelo močna. Svojo nevesto je opisal kot “seks na dveh nogah”, Brigitte pa je tako postala zvezda in navdih za številne njegove filme, vključno z In bog je ustvaril žensko (1956). Vadim se je kasneje poročil z Jane Fonda, Bardot pa je tudi po ločitvi ostala njegova glavna muza.

7. Dora Maar – muza Pabla Picassa.

Dora Maar je bila francoska umetnica, znana po svojih fotografijah, slikarstvu in poeziji. Dora in Pablo sta bila ljubimca. Ko sta se spoznala, je bil Picasso star 54 let, Dora pa le 28. Ne glede na vse jima je uspelo navdihniti drug drugega. Njuno strastno razmerje je trajalo devet let in v tem času je Picasso naslikal številne žalostne portrete Dore. Dora je bila namreč depresivna zaradi svoje neplodnosti, Picasso pa je to ujel na slikarsko platno. Sčasoma se je Picasso odločil za drugo ljubico, Dora pa vseeno ostaja ena izmed najvplivnejših muz Pabla Picassa.

6. Victorine Meurent – muza Édouarda Maneta.

Manet je Victorine opazil na ulici. Ko je namreč videl, kako je tekla po ulici, je to v njegovih mislih sprožilo nekaj novega, popolnoma nov način gledanja na svet in razumevanje sveta. Nekaj je bilo na njej, da ga je prisililo v to, da je postala obraz novega estetskega gibanja, ki je za vedno spremenilo svet umetnosti. Manet je ustvaril devet slik Victorine, in čeprav so življenjepisci spregledali njen vpliv, Victorine ostaja izjemen navdih za Maneta.

PREBERITE ŠE: Deset šokantno dragih umetnin, ki bi jih lahko naredili tudi otroci

5. Dekle z bisernim uhanom – muza Johannesa Vermeerja.

Vsi poznamo sliko, vendar vsi ne poznamo zgodbe. Vermeerjeva slavna slika upodablja lepo žensko, ki do danes ostaja anonimna. V času, ko je bila ta slika ustvarjena, je slikar slikal le aristokracijo, zato je bilo toliko bolj presenetljivo, da je naslikal nekaj, kar ni bilo v njegovem slogu. To je bil Vermeerjev poskus, da pokaže magnetizem ženskega izražanja. Dekle z bisernim uhanom je ena izmed najznačilnejših in najopaznejših muz v zgodovini, a njenega imena najverjetneje nikoli ne bomo izvedeli.

4. Patti Smith in Robert Mapplethorpe.

Dva umetnika, dva posebneža, sta našla drug drugega. Skupaj sta ustvarjala umetnost, ki je pomagala oblikovati gibanje in vplivati nanj. Robert, fotograf, in Patti, kantavtorica in pesnica, sta se našla v svetu, kjer so bili vsi proti, in ko je Mapplethorpe odkril še svojo homoseksualnost, sta postala neločljiva. Postala sta najboljša prijatelja in muza drug za drugega. Knjigo Just Kids (Pač mulca) je navdihnil Robert Mapplethorpe.

3. Lee Miller – muza Mana Rayja.

Lee Miller je bila popolna muza. Nekaj let je bila fotomodel, nato pa je naletela na Condé Montrose Nast, ustanovitelja Vogua. Ta ji je pomagal v kratki, a uspešni karieri v modnem svetu. Nato se je preselila v Pariz, kjer je bil pod mentorstvom legendarnega vizualnega umetnika Mana Rayja. Postala sta ljubimca in kaprice svojega odnosa sta dokumentirala s fotografijo. Dela so osredotočena predvsem na Lee in njeno skrivnostno avro. Raya je na njej navdihnilo nekaj zelo privlačnega in neznanega. Njegova dela še danes navdihujejo umetnike po svetu.

2. Georgia O’Keeffe – muza Alfreda Stieglitza.

Zgodba slikarke Georgie O’Keeffe in fotografa Alfreda Stieglitza je resnično ena izmed najbolj znanih ljubezenskih zgodb v zgodovini umetnosti. V 31 letih, načeloma med letoma 1915 in 1946, si je par izmenjal več kot 25 tisoč ljubezenskih pisem. Tako kot pri številnih parih na tem seznamu je bila tudi med njima opazna starostna razlika – Alfred je bil star 52 let in Georgia 28. Alfred je bil že uveljavljen umetnik, ki je dela Georgie razstavljal tudi v svoji galeriji, da bi ji tako zagotovil prepoznavnost, ki jo je potrebovala. Georgia je bila brez dvoma njegova najvplivnejša muza.

1. Edie Sedgwick – muza Andyja Warhola.

Edie Sedgwick je bila lepa dedinja in model, znana kot ena izmed glavnih muz Andyja Warhola. Divje dekle je bilo zagotovo svobodnega duha – svojo dediščino je tako zapravilo v šestih mesecih. Edie je nastopala predvsem v Warholovih umetniških filmih in si pridobila gledalce zaradi svojega neverjetnega sloga. Na žalost nikoli ni bila duševno stabilna; večkrat je bila hospitalizirana. Ko je spoznala Andyja, sta postala neločljiva – ona je iskala smisel, on pa je bil dovolj navdihnjen, da ji ga je lahko dal. Edie je umrla, stara le 28 let, krivi pa so bili alkohol in droge. Za njeno smrt veliko ljudi krivi prav Andyja. O njej obstaja tudi film Factory Girl (Dekle iz tovarne, 2006), kjer Ediejino pot prikaže Sienna Miller.

opazil

Smešne fotografije Smešne fotografije, ki se za vpletene niso dobro končale! Seksi stvari za pare 10 seksi stvari, ki jih mora poskusiti vsak par PicMonkey Collage Bizarno! To sta resnična Barbie in Ken! Umetnine iz mikrobov Agar art: umetnost iz bakterij