TOP 10 najboljših njig leta 2013
V zraku · buzz buzz

Če je tudi vam med letom zmanjkalo časa za branje, lahko kritično situacijo še popravimo med prazniki. Objavljamo seznam najbolje branih in ocenjenih del v letu 2013. Torej 10 najboljših knjig leta 2013, po izboru kritikov.

Izbirati najboljše knjige preteklega leta je zahtevno opravilo. Toliko kot je različnih ljudi, toliko je različnih okusov in različnih ”najboljših” knjig. Poleg tega je dojemanje knjige odvisno od čustvenega stanja in življenjskega obdobja, v katerem nam določeno knjižno delo pride naproti. Kakorkoli, objavljamo tistih deset, ki so jih kot najboljša literarna dela v letu 2013 ocenili kritiki The New York Times Book Review.

Med leposlovnimi deli so izbrali naslednjih pet:

Americanah, Chimamanda Ngozi Adichie
Zgodba o tem, kako nigerijski imigrant spremlja odnose med rasami v Ameriki, je komedija in tragedija v enem.

The Flamethrowers, Rachel Kushner
Dogaja se v 70. letih preteklega stoletja in govori o radikalni politiki, umetniški avantgardi in motorističnih dirkah. Vse to skozi zgodbo mlade ženske, ki se preseli v New York, da bi postala umetnica.

The Goldfinch, Donna Tartt
Ni seznama top knjig leta 2013, na katerem ne bi bila strogo na vrhu Donna Tartt s knjigo The Goldfinch. Theu Deckerju teroristični bombni napad vzame mater, istočasno pa mu podari sliko nizozemskega slikarja. V ozadju je, kot so zapisali kritiki, neomajna vera v umetnost, ki lahko človeka reši in dvigne nad samega sebe.

Life After Life, Kate Atkinskon
Povojna Britanija in preplet usode ter družinskega življenja avtorica prikaže skozi zgodbo Ursule Todd. Junakinja pogosto vstane od mrtvih, zgodba se prične večkrat, avtorica vedno nekaj doda, nekaj odvzame.

Tenth of December, George Saunders
Saundersove zgodbe se vrtijo okrog zapornikov, ki jih prisilijo v jemanje zdravil, ki se močno odražajo na njihovem razpoloženju. Saunders piše z empatijo in odpira vprašanja razredov, moči in pravice.

Med neleposlovnimi deli so kritiki izbrali:

After the Music Stopped, Alan S. Blinder
Finančni zlom leta 2008 se po mnenju avtorja zgodi zaradi ”popolne nevihte”, ko se naenkrat pojavi en kup nesrečnih dogodkov. V knjigi avtor kritizira tako Bushevo kot Obamovo administracijo, a hkrati prosi, da vodilni poskrbijo, da država ne zapade v globljo depresijo.

Days of Fire, Peter Baker
Dosežke, napake in dogajanje v Bushevi administraciji opisuje Peter Baker s posebnega zornega kota, kot osrednji dopistnik The New York Timesa iz Bele hiše.

Five Days at Memorial, Sheri Fink
V središču zgodbe je orkan Katrina in opazovanje dogajanja v bolnišnici med in po orkanu na trenutke spominja na triler, tako po zgodbi kot po načinu pripovedovanja.

The Sleepwalkers, Christopher Clark
Avtor opisuje, kaj vse se je dogajalo, da je prišlo do prve svetovne vojne in se pri tem spretno izogiba iskanju krivca.

Wave, Sonali Deraniyagala
Avtorica z besom in nič sentimentalno opisuje val, ”božični” cunami, ki ji je odnesel moža, starše in sinova.

Preveri galerijo – TOP 10 knjig leta 2013

The Sleepwalkers, Christopher Clark Odpri galerijo
2013-cover 2013 – Kaj nas je združevalo, čemu smo se smejali in zakaj smo jokali Untitled-1 Google Zeitgeist 2013: najbolj iskane besede v iskalniku Google New York Deževne fotografije največjih svetovnih metropol Dogodki in ljudje, ki so zaznamovali leto 2013. Orisani dogodki in ljudje, ki so zaznamovali leto 2013 · · · ·