Česen dodatno okrepi učinkovanje zdravih omega-3 kislin, ki se skrivajo v lososu. Foto: ThinkStock
Utrip mesta · zdravje & lepota

Če naš partner iz nas izvablja najboljše, je to očiten znak, da gojimo harmoničen in zdrav odnos. Enak pojav odkrijemo tudi na področju prehrane, saj nekateri naši najljubši zalogaji postanejo najboljša verzija sebe šele v paru.

Postati boljša verzija sebe je vsekakor največ, kar si lahko želimo od življenja, samoaktualizacija pa ni vedno najlažja, saj včasih zanjo potrebujemo partnerja, ki nam stoji ob strani in iz nas izvabi le najboljše. Enak pojav odkrivamo tudi na področju prehrane, saj obstajajo produkti, ki zares zaživijo šele v kombinaciji s svojimi kompatibilnimi partnerji. Preden vas popolnoma zmedemo, naj povemo, da je stvar zelo enostavna – obstaja hrana, ki doseže svoj najvišji potencial v točno določeni kombinaciji. Le tako je našemu telesu omogočeno, da zares izkoristi in optimalno absorbira vse zdravilne učinkovine zdravih dobrot. Kako hitro telo razgradi in absorbira vse dobrobiti hrane, je torej odvisno tudi od tega, kako hrano kombiniramo. Pa poglejmo, kateri so naši najbolj zdravi pari, s katerimi se bomo počutili še boljše.

1. Paradižnik + avokado

Ste se že kdaj vprašali zakaj gresta “guacamole” in paradižnik tako lepo skupaj? Naj vam povemo, da ne zgolj zaradi okusa. Paradižnik je namreč zakladnica antioksidantov, s katerimi se lahko uspešno borimo proti raku, avokado pa poln zdravih maščobnih kislin, ki v želodcu nase vežejo paradižnikove antioksidante in jih optimalno razporedijo po telesu.

2. Sladki krompir + kokosovo maslo

Sladki krompir premore ogromno vitamina A, ki igra ključno vlogo pri vzdrževanju lepe kože in las. Naše telo vitamin A absorbira veliko lažje, če ga zaužijemo v kombinaciji z zdravimi maščobami. Naslednjič sladki krompirček poškropimo z okusnim kokosovim maslom in popecimo v pečici. Lepota ni bila še nikoli tako okusna!

3. Ovsena kaša + arašidovo maslo

Ta kombinacija kompleksnih ogljikovih hidratov je idealna za zajtrk, ki nas napolni z energijo za cel dan. Ovsena kaša zagotovi občutek sitosti in je odličen vir energije, ki kar traja in traja, zdrave maščobe v arašidovem maslu pa pripomorejo pri še kako potrebni stabilizaciji krvnega sladkorja. Dodajmo jima jogurt ali riževo mleko in že je pred nami zajtrk za zmagovalce!

4. Jabolko + čokolada

Vesela novica za vse ljubitelje čokolade! Jabolka in čokolada gresta super skupaj, ker je v obeh kup flavonoidov, ki v medsebojni kombinaciji izboljšajo naše kardiovaskularno zdravje. V kolikor nam jabolka ne dišijo, jih lahko nadomestimo s sladkimi malinami. Zdrava ovsena kaša bo, posuta z malinami in koščki temne čokolade, še bolj okusna!

5. Črn fižol + limeta

Citrusi, kot je na primer limeta, našemu telesu zagotavljajo ogromno dozo vitamina C, ki je ključnega pomena za absorpcijo železa, ki se skriva tudi v črnem fižolu. Naslednjič, ko nam zapaše tortilja, je ne pozabimo do vrha zapolniti s črnim fižolom in poškropiti z nekaj limete… Naše celice in pljuča nam bodo hvaležni.

6. Mandlji + jogurt

Vitamini A, D in E se v naše telo absorbirajo šele, ko jih zaužijemo v kombinaciji z zdravimi maščobami, ki jih najdemo tudi v okusnih mandljih. Jogurt je enkraten vir vitamina D, ki je ključnega pomena za zdrave in močne kosti. Naslednjič si ga privoščimo z nekaj mandlji in omogočimo svojim kostem neomajno trdnost.

7. Jajce + banana

Pretlačimo banano in ji primešajmo jajce. Iz dobljene mase lahko spečemo okusne in zdrave palačinke, ki našemu telesu nudijo le najboljše. Jajce, ki je bogato s proteini bo ukrotilo bananine sladkorje in tako oblažilo pretirano zvišanje našega krvnega sladkorja.

8. Limona + špinača

Temno zelena listnata zelenjava je nekaj najboljšega kar lahko ponudimo svojemu telesu. Redno uživanje špinače, ohrovta in regrata namreč izboljša naš imunski sistem ter okrepi mišično moč. V kolikor zelenim dobrotam dodamo še kanček limone, v telesu spodbudimo kemično reakcijo, ki pripomore pri absorpciji železa. Naslednjič, ko si privoščimo solato, je nikar ne pozabimo poškropiti s sokom limone!

9. Kombuča + indijski oreščki

Za naš imunski sistem ni boljšega kot pest indijskih oreščkov, saj se v teh skrivajo proteini in cink, ki pa se v naše telo absorbira še bolje, v kolikor ga zaužijemo v kombinaciji s fermentiranimi produkti, kot je na primer kombuča. Kombuča in indijski oreščki so izvrstna rešitev za hitro zdravo malico na poti.

10. Česen + losos

Včasih je očitno dovolj, da poslušamo svoje brbončice. Le redkokdo bi namreč rekel, da česen in riba nista popolna kombinacija. Očitno tudi izredno zdrava, saj česen še dodatno okrepi zdravilno učinkovanje zdravih maščobnih omega-3 kislin, ki se skrivajo v lososu. Česen na naše telo deluje tudi antibiotično in antiimflamatorno, kar je vsekakor dodaten bonus, da si ga privoščimo brez slabe vesti.

coverfrizure Trend: Ženske frizure pomlad/poletje 2014 kolaz Sproščujoče sladkosti Zdravi lasje Hrana za lase, ki se bleščijo od zdravja 7 načinov, kako na naraven način zatreti prehlad in gripo · · · · ·