giphy (37)
Utrip mesta · mobilno

Kupovanje novega ali rabljenega avtomobila je velik dogodek v življenju vsakega Slovenca, saj je zelo pomembno, da je naš jekleni konjiček boljši od sosedovega. Vsak kupec tako stremi k temu, da bi za čim manj denarja dobil kar najboljši avtomobil. Da pa boste kot prodajalec za vaš dosedanji ponos iztržili kar največ, smo za vas pripravili nekaj ključnih nasvetov, ki se jih je dobro držati pri prodaji avtomobila.

1. Priprava na prodajo

Pred prodajo je pomembno, da je vaš avtomobil videti čim bolj ohranjen. Če je mogoče, se lotite vidnih poškodb in pomanjkljivosti, pri tem pa vedno upoštevajte izrek, da je originalna praska vedno boljša kot amaterski poskus prikritja le-te. Če se res ne spoznate na avtoličarska dela, je to opravilo bolje prepustiti strokovnjakom. Veliko boste naredili že s tem, da boste avtomobil temeljito oprali in mu osvežili lesk s polirno pasto. Temeljito posesajte notranjost in premažite plastične dele z materialu primernimi preparati. Očistite okna z obeh strani, in če je le mogoče privoščite sedežem in preprogam globinsko čiščenje. V primeru usnjenih sedežev je priporočeno uporabiti kakšen izdelek za nego usnja. V kolikor vam tako fizično delo ne diši, odštejte nekaj evrov in strokovnjaki bodo z veseljem to storili namesto vas. Z vsemi temi opravili boste avtomobil poživili in  takoj bo prijetnejši za oko, s tem pa tudi privlačnejši za nakup. Če imate z avtomobilom mehanske težave, je priporočeno te odpraviti. Vsak kupec bo z večjim zaupanjem kupil avtomobil, ki ima pred prodajo zamenjano olje in filtre, za piko na i pa lahko še dotočite vse pomembne tekočine, potrebne za dobro delovanje motorja.

2. Dokumenti

Več računov in dokazil kot boste imeli, večje zaupanje boste vzbudili pri kupcih. Pametno je shraniti vsak račun, pa naj gre za večji servis ali pa samo za nakup novih svečk. Potrjena servisna knjiga je velik plus, vseeno pa dodatni računi ne bodo škodili. Pri roki imejte vso dokumentacijo, potrebno za prodajo avtomobila, od prometne izkaznice pa vse do zavarovalne police. Tako boste lahko prepis in vse ostale postopke opravili hkrati, na istem mestu.

3. Cena

Ohranjenost, letnik, prevoženi kilometri in oprema so glavni dejavniki pri prodaji avtomobila. Za kar najboljšo postavitev cene je pametno preveriti oglasnike in primerjati svoj avtomobil z drugimi, ki so v tistem trenutku na voljo na trgu. Seveda govorimo o avtomobilih, ki se po karakteristikah ujemajo z vašim. Upoštevajte, da sentimentalna navezanost na avtomobil in morebitno delo, ki ste ga vložili vanj, kupcev ne bo niti najmanj zanimala, kaj šele ganila. Slednje še posebno velja za različne predelave in “tuninge“.

4. Prodaja prek avtohiše

Tako imenovano staro za novo prodajanje avtomobila predstavlja najhitrejši in najvarnejši način prodaje. V tem primeru ne boste nikoli dobili toliko denarja, kot bi ga lahko, če bi sami opravili prodajo fizični osebi. Je pa to najboljša rešitev, ko se vam s prodajo rabljenega avtomobila ne ljubi ukvarjati in imate namen kupiti nov avtomobil v avtohiši. To še posebno velja, ko je vaš dosedanji avtomobil dotrajan in ga je že načel zob časa.

5. Prodaja fizični osebi

Največ denarja boste iztržili, če se boste sami ukvarjali s prodajo svojega avtomobila. Za tako prodajo je potrebnega nekaj več časa. V primerjavi s hitro prodajo prek avtohiše bo v tem primeru izplen bogatejši. Za kar najhitrejšo prodajo je priporočljivo oglaševanje na večjemu številu mest, celo medijev. Uporabite lahko razne internetne portale, oglasnike ali celo radijske oddaje, ki imajo tematiko malih oglasov. Pri opisu avtomobila ne skoparite z besedami in bodite čim bolj natančni. Uporabite fraze, kot so “lepo ohranjen“, “varčen“, “prvi lastnik” in podobno. Predvsem pa bodite pozorni na to, da boste pri navajanju dejstev popolnoma iskreni.

6. Fotografije

Pri prodaji je videz vašega avtomobila zelo pomemben. Vzemite si čas in naredite kar najboljše fotografije, saj ljudje v večini primerov kupujemo z očmi. Slike zunanjosti naj zajemajo avtomobil z vseh strani in ne pozabite dodati nekaj fotografij notranjosti avtomobila. Če so kakšne nepravilnosti, fotografirajte tudi te. S tem se boste izognili morebitnemu dolgotrajnemu opisovanju težave, saj slika pove več kot tisoč besed. Neprimernejši čas za fotografiranje avtomobila je tik po sončnem vzhodu ali tik pred sončnim zahodom. Takrat je svetloba najmehkejša, njeno bleščanje pa zanemarljivo.

7. Bodite samozavestni

Pri prodaji bodite samozavestni, saj ste avtomobil ves čas uporabljali in prav vi najbolje poznate vse njegove pluse in minuse. Če na katero vprašanje ne boste znali odgovoriti, bodisi zaradi tehnične narave bodisi zaradi katerega drugega razloga, se ne pustite zmesti. Po vsej verjetnosti niste avtomehanik in tako tudi ne morete poznati vseh tehničnih podrobnosti. Če kupec vztraja pri teh vprašanjih, se lahko mirne vesti odpeljeta do vašega ali njegovega avtomehanika. Za prodajo se dogovorite pri dnevni svetlobi, najbolje na kakšnem javnem kraju. Če hoče kupec pripeljati svojega avtomehanika na ogled vozila, se tega ne ustrašite, tam je verjetno predvsem za to, da opozori na morebitne napake in tako poskuša znižati ceno avtomobila. Kupcu nikoli ne dovolite, da gre na preizkusno vožnjo brez vas.

8. Pogajanje

Če se odločite prodati avtomobil prek oglasa, vedno postavite višjo ceno od pričakovane. Tako boste imeli nekaj manevrskega prostora za barantanje. Če opazite, da pri prvi postavljeni ceni ni zanimanja, jo znižajte. Nikoli se ne pogodite za prvo ponujeno ceno kupca. V večini primerov bo ta zelo nizka, kupci pa so navadno le preprodajalci vozil, ki jih poskušajo najceneje kupiti in potem dražje prodati. V tem primeru boste imel manj dela in težav s prodajo v avtohiši. Tudi tukaj vam svetujemo, da ste samozavestni in si pred prodajo zamislite najnižjo vsoto denarja, ki ste jo še pripravljeni sprejeti. Vztrajajte pri tej omejitvi in ne nasedajte raznim ukanam, s katerimi kupci poskušajo znižat ceno avtomobila.

9. Osebni predmeti in dokumenti

Pred prodajo temeljito preglejte in izpraznite vse predale in odlagalne površine. Poglejte celo pod tepihe, v senčnike in vse morebitne predalčke v prtljažniku. Če ne drugega, se vam lahko zgodi, da najdete kak skriti evro. Lahko bi bilo neprijetno, če bi vam v avtomobilu ostali kakšni osebni podatki ali priljubljeni in cenjeni osebni predmeti. Bolje da dvakrat pregledate, kot pa da se pozneje sekirate, ko je tako ali tako že prepozno.

10. “Finiširajte” prodajo

Avtomobil je najbolje prodati med uradnimi urami upravnih enot in tehničnih servisov. Tako boste lahko prepis in ostale postopke opravili takoj, s tem pa bo en opravek že za vami. Kupoprodajna pogodba je temeljna listina za prodajo avtomobila. Pri tem ni treba preveč komplicirati, dovolj je bel list papirja in ročno napisana pogodba med dvema strankama. Seveda jo je treba tudi overiti. Kupoprodajno pogodbo si shranite, saj nikoli ne veste, kdaj vam lahko pride prav. Plačilno sredstvo je v največ primerih gotovina, in če vam je neprijetno hoditi okoli z večjo količino denarja, se za predajo dogovorite na banki. Tam lahko opravite nakazilo ali pa prejeto gotovino takoj položite na svoj osebni račun.

PREBERITE ŠE: BENTLEY BENTAYGA FALCONRY – NAJBOLJ LUKSUZNA PTIČJA KLETKA NA SVETU

1000-500-citymagazine-cover Največje letalo, ki bo letelo v vesolje volvo-v90-corss-countruy 5 najbolj “moških” karavanov, s katerimi boste zagotovo izstopali Bentley Bentayga Falconry Bentley Bentayga Falconry – najbolj luksuzna ptičja kletka na svetu 1000-500-citymagazine-cover Volkswagen California – legendarni potovalni kombi, ki seka na Instagramu · · ·