pope-francis-vatican
V zraku · buzz buzz

Kot da bi rabili še kakšen dodaten vzrok, da ga imamo radi, je papež Frančišek, reformist, ki dejansko dela, kar pridiga, osvojil še dodaten prostor v naših srcih. Tokrat z desetimi nasveti za srečno življenje, ki pa niso bili vklesani v kamen kot božje zapovedi, ampak sprva natisnjeni v argentinski reviji Viva, nato pa v ‘zapovedi za mlado in staro’ interpretirane s pomočjo novinarja CNN-a, Jaya Parinija.

Ko se že zdi, da bi papežu Frančišku lahko počasi zmanjkalo potez, s katerimi pozitivno preseneti, potegne iz rokava nov priboljšek za življenje s čimer samo dokazuje, da gre za človeka največjega formata. In njegovim modrostim gre slediti, pa ne kot ovčice, ampak kot odgovoren posameznik (ne glede na vero), ki stremi h boljšemu in bolj osmišljenemu življenju, ki misli s svojo glavo in ki sprejema drugačnost.

PREBERITE ŠE: 7 brezplačnih aplikacij za boljše življenje

Nekatere bo naslednjih 10 nasvetov razsvetlilo, drugim bo dalo misliti, spet tretji bodo zamahnili z roko, češ, lahko je njemu govoriti iz varnega zavetja vatikanskih soban. A ravno proti taki aroganci se papež bori. In sreča počiva ravno v zdravljenju takih in podobnih nestrpnostih.

1. Živi in pusti živeti

Ta krilatica je odboj njegove izjave o gejih: »Kdo sem jaz, da bi sodil?« in ima svojega ‘dvojnika’ v Bibliji, ko Jezusu pravi »Ne sodite, če ne želite biti sojeni.«

2. Razdajaj se

Podarite svoj čas in denar tistim, ki so ju potrebni. Ne bodite mirujoča voda. Ne štedite sami s sabo, ko gre za tiste, ki rabijo pomoč.

3. Tiho se pomikaj po svetu

Ta citat je vzet iz papežu zelo ljubega romana »Don Segundo Sombra« rojaka Ricarda Güiraldesa, ki življenjski lok človeka opiše v analogiji z vodo. Mladega človeka opiše kot živahen potok, ki skozi čas postane reka, ki teče mirno in tiho.

4. Uživaj v prostem času

Kapitalizem je rodil morda najhujšo sodobno bolezen- stres. Igrajte se s svojimi otroki, vzemite si prost dan in ne zapravite vsega časa za razmišljanje o tem kaj bo. Dobro porabite predvsem svoj čas in ne denar.

5. Nedeljo posveti družini

To je v bistvu parafraza četrte božje zapovedi: »Spominjaj se sobotnega dne in ga posvečuj!« Spoštujte nedeljo in tako vsaj enkrat tedensko namenite kontemplaciji, molitvi oz. krepitvi svojega duha, družini, ker vse to je definicija zdravega življenja.

6. Daj(mo) mladim delo

Danes je mlademu človeku skorajda tako težka dobiti kakršnokoli zaposlitev, kot je kardinalu položaj vrhovnega poglavarja Cerkve, zato ni čudno, da so se tudi delovna mesta znašla na papeževem seznamu lovilcev sreče. Pošteno delo je nujen temelj za blagor, pomanjkanje le-tega pa je Frančišek poleg ekonomskega kolapsa pripisal tudi manjku spoštovanja do sebe in življenjskega okolja. To pomeni, da ustvarjanje služb ne soupada z uničevanjem okolja, kot tudi sreča ne zavisi od naziva oz. ‘višine’ delovnega mesta. Ni treba biti bogat, saj se sreča skriva v poprečju. Ker če bi se radi počutili bogate, preštejte stvari, ki jih imate, ki jih denar ne more kupiti.

7. Spoštuj naravo

Ta ‘zapoved’ se navezuje na prejšnjo in v njej se papež sprašuje: »Ali človeštvo ne dela samomora s tem svojim brezbrižnim in tiranskim odnosom do narave?« Naravo si sposojamo, narava ni naša last. Zato je nujno da do nje izkazujemo spoštovanje, kar pomeni, da ne onesnažujemo zraka, da ne sekamo gozdov in da ne zastrupljamo rek, kar je vse posredno povezano z našo mizerijo. Pogled v koš za smeti je dovolj, da vidimo, kaj vse zavržemo. Med drugim tu najdemo tudi del naše duše.

8. Otresi se negativnosti

Ne belite si glave zaradi ljudi, ki vas živcirajo ali frustrirajo. Ne pustite, da imajo kontrolo nad vašo srečo. Spravite slabe stvari nekam na varno in jih pustite tam. Morda se to sliši kot bežanje od problemov, tiščanje glave v pesek, a življenje nam žal nastavlja polena vsak dan in ni časa, da bi vsakemu posvečali pozornost. Sploh, ker si večina teh negativnosti pozornosti sploh ne zasluži. Podlosti vseh vrst pustite vnemar. Bodi kot teflon, vrzite jih v straniščno školjko in potegnite za seboj. Ne obremenjujte se s stvarmi, ki vas spravljajo v slabo voljo. Raje to energijo prekanalizirajte v kaj bolj pozitivnega.

9. Ne vsiljuj svoje vere

Proselitizem ali spreobrnjenje je za človeka paralitično. Dejstvo je, da vsi vidimo svet na svoj način in prav je tako. Zato vero oznanjajte z zgledom in ne nasiljem. Tukaj si papež drzne celo malce oponirati Jezusu, ki poziva da gremo in širimo vero z besedo, Frančišek pa pravi, da naj bo naše orožje vzor in ne moč besede oz. argumenta ali huje, in bog daj ne, puškina cev.

10. Bodi ambasador miru

Da naj stremimo za mirom je papeževo sporočilo vse od dne, ko je zavladal vesoljni Cerkvi. Mir je rdeča nit njegovega pontifikata, prisotna v vsaki molitvi, zato tudi nas poziva, da se mu pridružimo pri gradnji miru na svetu, čeprav se zdi, da gradimo na pesku. »Blagoslovljeni so tisti, ki ohranjajo mir.« Ne bo lahko, a ne smemo obupati nad njim.

top_vol8 Neverjetne poslikave hotelskih sob japonskih umetnikov junior-3 Origamiji obrazov iz rolic toaletnega papirja islande-2014-6 Dih jemajoče fotografije Islandije iz zraka buenos-aires Oda hišam: najbolj pisane fasade sveta