1000-500-citymagazine-cover
Utrip mesta · destinacija

Spomini na potovanja so po navadi polni “ufff!”, “ahhh!”, “jaaaa, al’ pa takrat…” in podobnih vzklikov, ki opisujejo prijetne občutke. Saj potovanja so po navadi ena od prijetnejših in zabavnejših življenjskih izkušenj, mar ne? No, razen takrat, ko niso! Kdaj pa kdaj slišimo tudi neprijetno zgodbo o izgubljeni prtljagi, pretečenem roku potnega lista, uličnem ropu, bolezni ipd. Kaj storiti, da bi se izognili težavam, ki pretijo, še posebej takrat, ko potujemo sami? Tukaj je nekaj nasvetov.

1. Imejte pogum!

Že sama misel, da bi šli na daljšo pot sami, je lahko po svoje strašljiva. S kom se bomo pogovarjali, s kom delili navdušenje (ali strah), kdo bo namesto nas povprašal za pot itd. Pa ni treba, da je tako. Upajte si, odmislite vse ovire v glavi, kot so starost, primernost in ostale bolj kot ne izgovorom podobne razloge, ter se odpravite na pot.

2. Raziskujte po svoje!

Popotniški vodiči so lahko super pomoč, a ne ostanite zgolj pri njih. Zavijte s priporočenih poti, ulic ali kavarn in poiščite nekaj, kar bo samo vam povišalo utrip srca, zaigralo samo na vaše strune. Ljudje imamo različne okuse in poskrbite, da bo avantura popolnoma po vaši meri.

3. ”Kdo jezika špara, ta …”

Dobro, tale pregovor ne gre povsem v kontekst, a želimo reči, da se ne izogibajte pogovorom z lokalnimi prebivalci. Oni imajo zgodbe, ki vas zanimajo. Ogovorite prodajalko, natakarja, mimoidočega, jih povprašajte po tem ali onem, saj nikoli ne veste, kakšno zgodbo vam lahko povedo. Take zgodbe ostanejo.

4. Pravočasno poskrbite za dokumente!

Različne države imajo različne zahteve, in preden se odpravite na pot, nujno preverite, ali morda ne potrebujete vstopne vize ipd. Čakanje na vizo lahko traja tudi kak mesec in lahko tudi stane nekaj denarja, tako da ne odlašajte, ker s tem tvegate, da si pokvarite potovanje, ki se pravzaprav še niti začelo ni.

5. Naredite kopije!

Takšni nasveti se morda zdijo malo ‘meh’, a si jih vseeno pišite za uho! Fotografirajte ali skenirajte vse potovalne dokumente ter jih pošljite sebi in svojim bližnjim po e-pošti za primer, če jih izgubite. Nihče si ne bo zapomnil vseh številk, ki jih boste v takem primeru potrebovali.

6. Dodaten denar!

Vedno imejte nekje spravljenih 200 evrov ali pa debetno kartico ‘za nujne primere’. Če izgubite denarnico, vam bodo še kako prav prišli. Ne pozabite, sami ste na poti in ni prijatelja, ki bi vam jih posodil.

7. Google Prevajalec

Če potujete v kraje, kjer so jezikovne ovire nepremostljive in se vam ne uspe sporazumeti niti z dvema stavkoma, si na mobilnik naložite aplikacijo Google Prevajalec. No, kriljenje z rokami je vedno lahko rešitev, a zakaj tvegati, da vas narobe razumejo.

8. Preučite potencialne prevare!

Vsak kraj ima kakšno ‘foro’, po kateri je znan med popotniki. Tudi tisto neprijetno. Pozanimajte se, ali so kakšne lokalne turistične agencije, ki vas lahko prinesejo okoli, ali pa taksi služba, ki vam bo zaračunala trikratno ceno.

9. Bodite sproščeni!

Prepustite se toku, sledite notranjemu kompasu in ta naj bo vaš glavni vodič. Bodite pozorni, a ne ves čas na trnih! Šele povsem sproščeni se boste lahko naužili vsega lepega, kar vam pot ponuja. Če vas bo ves čas skrbelo, boste v krču in takrat gredo lahko stvari hitro mimo vas.

10. Preprečite neprijetna domača presenečenja!

Sporočite svoji banki in mobilnemu operaterju, da se odpravljate v tujino za dlje časa. Pomagali vam bodo izbrati najugodnejše pakete oz. dali najboljše nasvete, da se izognete morebitnim visokim računom, ko se vrnete.

Tako, zdaj pa pot pod noge!

PREBERITE ŠE: 7 RAZLOGOV, ZAKAJ JE JESEN NAJBOLJŠI ČAS ZA POTOVANJE

Galerija slik: 10 nasvetov za solo popotnike

10 nasvetov za solo popotnikeOdpri galerijo
cover 10 airbnbjev, ki vas bodo ‘sezuli’ švedska Spakirajte kovčke, cela Švedska je na Airbnbju! 18513197_1699711553663906_298301623489265664_n Renaissance Island: čarobni otok na Karibih Longitude 131° Longitude 131°: luksuzno kampiranje v popolni divjini ·