iStock_000017562084_Medium
Utrip mesta · zdravje & lepota

Človeški možgani se štejejo za zelo občutljiv del človeškega telesa. Poškodbe možganov pa lahko privedejo do številnih zdravstvenih zapletov. V skladu z raziskavami je Svetovna zdravstvena organizacija predstavila 10 najbolj škodljivih navad, ki resno škodujejo našim možganom.

1. Ne zajtrkujemo.

Ljudje, ki ne zajtrkujejo, imajo nižjo raven sladkorja v krvi. To pripelje do pomanjkanja hranljivih snovi v možganih, kar povzroči degeneracijo možganov.

2. Prenajedanje.

Prenajedanje povzroča otrdelost možganskih arterij, kar vodi do zmanjšanja duševne moči.

3. Kajenje.

Kajenje povzroča večkratno krčenje možganov in lahko privede do Alzheimerjeve bolezni.

4. Velik vnos sladkorja v telo.

Preveč sladkorja prekine absorpcijo beljakovin in hranilnih snovi, neustrezna prehrana pa tako vpliva še na slabši razvoj možganov.

5. Onesnaževanje zraka.

Možgani so največji potrošnik kisika v našem telesu. Vdihovanje onesnaženega zraka zmanjša dovod kisika v možgane in s tem prinaša zmanjšanje učinkovitosti možganov.

PREBERITE ŠE: 10 preprostih in pomembnih stvari za boljšo mentalno stimulacijo

6. Pomanjkanje spanca.

Spanec omogoča, da naši možgani počivajo. Dolgoročno pomanjkanje spanca pa tako pospeši smrt možganskih celic.

7. Pokrita glava med spanjem.

Spanec s pokrito glavo povečuje koncentracijo ogljikovega dioksida in zmanjšuje koncentracijo kisika, to pa lahko vodi do škodljivih učinkov na možgane.

8. Delate medtem, ko ste bolni?

Težko delo ali študiranje med boleznijo lahko privede do zmanjšanja učinkovitosti vaših možganov, kot tudi poškodbe možganov.

9. Pomanjkanje mentalne stimulacije.

Mišljenje je najprimernejši način, kako usposobimo naše možgane, pomanjkanje mentalne stimulacije pa lahko povzroči krčenje možganov.

10. Redki intelektualni pogovori.

Intelektualni pogovori bodo spodbudili učinkovitost naših možganov.

Wellness - woman having aloe vera application 10 načinov uporabe čudežne aloe vere, za katere do sedaj nismo vedeli Foto: Miramax Films Urban Decay predstavlja kolekcijo ličil navdihnjeno po filmu Pulp Fiction Zamrznjen nizkokalorični jogurt 10 “zdravih” priboljškov, s katerimi lahko škodujemo svojemu zdravju cover 10 dejstev o laseh, ki jih gotovo niste vedeli ·