PicMonkey Collage
Utrip mesta · arhitektura · Utrip mesta · destinacija

Eden izmed najpomembnejših delov počitnic (za dober počitek) je tudi nastanitev v kakovostnem hotelu. Kakšno nastanitev izberemo, je pravzaprav odvisno samo od nas in naših interesov. Morda si želimo v hotel, ki je bil nekoč zapor. Pravzaprav so nekateri izmed najbolj znanih hotelov nekoč bili zapori. Razburljivo, kajne? Tukaj je deset nekdanjih zaporov, ki so danes neverjetni hoteli!

10. Hostel Celica, Ljubljana, Slovenija

Nekoč zapor, danes eden najbolj zanimivih hostlov na svetu. Prostor, ki je stoletje ločeval in razdvajal ljudi zaradi samosvojega pogleda na svet, je postal družabno središče in kalilnica drugačnih idej. Julija 2003 so v Hostlu Celica prespali prvi gostje. Prespimo lahko v Celicah – 20 umetniško prenovljenih bivših zaporniških celicah – ali pa v udobnih sobah in dormitorijih. Kotiček miru, soba za molitev, meditacijo, sproščanje in druge duhovne prakse, se nahaja v prvem nadstropju in je na voljo vsem popotnikom. Ima 6 niš, v katerih se nahajajo literatura in simboli večjih svetovnih religij, ena izmed niš je prazna in vanjo lahko popotniki začasno postavijo svoje verske simbole. Soba je bila blagoslovljena s strani največjih religioznih predstavnikov v Sloveniji. V kleti Hostla Celica sta še vedno ohranjeni dve bivši zaporniški samici. Vhodno stopnišče deluje kot camera obscura in je okrašeno s fresko.

Hostel Celica, LjubljanaOdpri galerijo

9. Four Seasons, Istanbul, Turčija

Ta odličen hotel v Turčiji je bil nekoč otomanski zapor. Hotel zaznamuje neoklasični dizajn ter neverjetna posest okoli hotela.
Hotel je nekoč “gostil” socialistične pionirje in pisatelje ter celo mladoletnike in ženske, kar je bilo neobičajno. Danes gosti goste iz vsega sveta in za to se gre zahvaliti prenovi, ki se je začela leta 1992. Leta 1996 je bila dokončana in gostje so lahko začeli uživati v razkošju in vrhunski postrežbi, ki ju Four Seasons ponuja.

Hotel Four Seasons Sultanahmet, Istanbul, TurčijaOdpri galerijo

8. Liberty Hotel, Boston, ZDA

Danes ekstravagantni hotel je nekoč bil zapor. Stavbo so zgradili leta 1851, leta 1970 pa so se zaporniki uprli zaradi neprimernih pogojev. Razglašeno je bilo, da so kršene ustavne pravice zapornikov in zadnji zapornik je bil iz zapora poslan leta 1990.
Hotel je znan po svoji ambientalni osvetlitvi ter izjemni dekoraciji. Balkoni v hotelu ponujajo različne razglede, udobje pa vključuje 24-urno sobno postrežbo, slugo za parkiranje ter brezplačen brezžični internet.

Liberty Hotel, Boston, ZDAOdpri galerijo

7. HI-Ottawa Jail Hostel, Ottawa, Kanada

Ta hotel v Ottawi je eden najstarejših zaporov, ki so danes super hoteli. Danes je stavba namenjena mladim za bivanje med raziskovanjem območja ali pa mladim, ki potrebujejo pomoč pri osamosvojitvi. Gostje lahko uživajo brezplačen zajtrk v času njihovega bivanja, vključuje pa kavo, kruh, sadje in jajca. Na voljo je tudi brezplačen brezžični internet, gostje pa lahko uživajo tudi v baru na posesti, ki je edini zaporniški bar v Kanadi.

HI-Ottawa Jail Hostel, Ottawa, KanadaOdpri galerijo

6. Het Arresthuis, Roermond, Nizozemska

Nekoč je bil to dom 105-ih zapornikov. Danes je ekstravaganten hotel za vse, ki iščejo sprostitev na Nizozemskem.
Nekatere komponente v dizanju še vedno spominjajo na zapor, kot so kratki balkoni pred vrsto vrat po nadstropjih. A ko pride do barv, ta kraj prav nič ne spominja na zapor. Svetle barve, kot so zelena in roza so skrbno dodane dekorju, s stropa pa visi bogato okrašen lestenec. V preddverju nas čakajo udobni kavči in tla so renovirana, da bi v nas prebudila industrijski šik občutek.

Hotel Het Arresthuis, Roermond, NizozemskaOdpri galerijo

5. Långholmen, Stockholm, Švedska

Okoli leta 1700 je bil otok Långholmen kazenska kolonija za ženske. Danes je otok lokacija šik hotela Långholmen . Prostori so manjši, vendar vključujejo tudi udoben stol za branje ter omare, ki so okrašene s starimi časopisnimi izrezki. Objekt je tako hotel kot hostel in je idelana lokacija tudi za poroke. Ogledamo si lahko umetnine, ki portretirajo dejstvo, da je bil Långholmen nekoč ženski zapor.

Långholmen, Stockholm, ŠvedskaOdpri galerijo

PREBERITE ŠE: Najlepši luksuzni spa-ji & zdravilišča na svetu

4. Llody Hotel, Amsterdam, Nizozemska

Hotel, ki se nahaja v Amsterdamu je bil nekoč zapor za mladoletnike. Danes je to hotel z ambasado za kulturo, ki nam bo zaradi vpadljivih umetnin dala občutek, da smo v muzeju.
Na voljo so sobe od ene do petih zvezdic, razvrščene po svoji velikosti. To je idealen kraj, če potujemo sami in si ne želimo veliko časa prebiti v hotelski sobi ali pa če načrtujemo romantičen dopust in si želimo lepo sobo. Te so opremljene v minimalističnem slogu in svetlih barv. Lloyd Hotel ponuja tudi kakovostno restavracijo in bar, kot tudi izposojo koles.

Llody Hotel, Amsterdam, NizozemskaOdpri galerijo

3. Hotel Katajanokka, Helsinki, Finska

Tako kot drugi hoteli na seznamu, je bil tudi ta nekoč zapor. Ljudje s celega sveta ga zaradi tega znanega dejstva z veseljem obiskujejo in ga pogosto kar poimenujejo “zaporniški hotel”.
Nekatera vrata v hotelu imajo pred sabo palice. Prostorne in rustikalne sobe so kot nalašč za posebne dogodke, kot je jubilejna večerja ali poročno slavje. Vsaka soba ima sodobno opremo in dekor, velika okna ter tapecirana tla. Hotel je del franšize Best Western, iz zapora pa bil preurejen leta 1837.

Hotel Katajanokka, Helsinki, FinskaOdpri galerijo

2. Malmaison Hotel, Oxford, Velika Britanija

Hotel, ki se nahaja v Oxfordu je bil nekoč lokalni zapor. Nahaja se v srednjeveškem gradu, na vsakem koraku pa nas spremlja antična arhitektura.
Sobe in apartmaji vključujejo rafinirano leseno pohištvo in dekor v bogatih barvnih tonov dragih kamnov. Vsaka od 95-ih sob ima Wi-Fi, skupaj s sproščujočo prho ter izjemno udobnimi ležišči. Malmaison Hotel ima tudi restavracijo in bar, kjer si lahko rezerviramo prostor za zasebni dogodek.

Malmaison Hotel, Oxford, Velika BritanijaOdpri galerijo

1. Jailhotel Löwengraben, Luzern, Švica

Jailhotel sledi trendom, a v njem je še zmeraj prisoten nekoliko zlovešč duh. Hodniki so dolgi in ozki in vrata sob imajo še zmeraj po več ključavnic. Čeprav je hotel vintage in v koraku s trendi, se nam postavi vprašanje zakaj potrebujemo vso to dodatno varnost.
Vsaka od sob ima lesena tla in svojo kopalnico. Nekatere izmed sob izgledajo kot originalne zaporniške celice in vključujejo le umivalnik in WC. Hotel je del hotelske skupine Luzern, ki vključuje luksuzne hotele v Švici in Italiji.

Jailhotel Löwengraben, Luzern, ŠvicaOdpri galerijo
Vallarta House - luksuzna počitniška oaza s pogledom na ocean Vallarta House: luksuzna počitniška oaza, z dramatičnim pogledom na ocean Muzej Mountain Museum Corones je posvečen živi legendi med alpinisti Reinholdu Messnerju. Najbolj nenavaden muzej na svetu je posvečen alpinistu Messnerju Skysphere - sanjsko zatočišče Skysphere – solarna ”drevesna hiška” s 360-stopinjskim razgledom Večnamenska 'drevesna hiška' Večnamenska ‘drevesna hiška’, ki predstavlja otroške sanje · · · ·