Pancakes
Utrip mesta · kulinarika

Jabolko je eden najstarejših kultiviranih sadežev, ki ga poznajo skoraj povsod po svetu. Naše telo prijetno odžeja, ravno prav energijsko nahrani in oskrbi s potrebnimi vlakninami, vitamini ter minerali. Poglejmo, kako lahko maksimalno izkoristimo sezono tega izjemnega sadeža.

Eno srednje veliko jabolko zagotavlja od 10 do 15 odstotkov dnevne količine človeku potrebnih vlaknin. Netopljive krepijo in pospešujejo potek hrane skozi črevesje, topljive pa uspešno zagotavljajo nadzor nad holesterolom v telesu. Jabolka so tudi izjemen vir flavonoidov, ki v človekovem telesu učinkujejo antioksidantno, to pomeni, da razgrajujejo nevarne proste radikale in ugodno vplivajo na naše zdravje. Ker je največ koristnih sestavin v lupini, priporočamo uporabo ekološko pridelanih jabolk, katerih lupina ne vsebuje pesticidov. Posamezne sorte jabolk vsebujejo približno 40mg vitamina C na 100g sadeža. Med rudninami, ki jih jabolko vsebuje so naj pomembnejše kalij, kalcij, magnezij, železo in fosfor. Toliko dobrega nas vsekakor prepriča. Pa poglejmo, kako bomo izkoristili letošnjo sezono enega izmed najbolj zdravih sadežev na svetu.

1. Začinimo jih

V kolikor smo naveličani svežih jabolk, jih poživimo in posujmo s cimetom ali pa premažimo z mandljevim oziroma kikirikijevim maslom.

2. Dodajmo jih ovseni kaši

Naš zajtrk bo še bolj zdrav, v kolikor bomo običajno skodelico ovsenih kosmičev posuli s koščki svežih jabolk.

3. Specimo jabolčni zvitek

Štrudel je beseda, ki nas popelje v otroštvo. Letošnja jesen je kot nalašč za učenje babičinih receptov!

4. Naredimo jabolčno marmelado

Zajtrki bodo še bolj okusni, če bomo na mizo postavili lonček domače jabolčne marmelade.

5. Naredimo čežano

Le kaj je boljšega od šmorna in čežane? Mi pravimo, da nič.

6. Dodajmo jih palačinkam

V ponev vlijmo malce več mase za palačinke kot poavadi in vanjo položimo nekaj tankih jabolčnih rezin. Zapecimo z obeh strani in jabolčna palačinka bo nared za izjemno razvajanje brbončic.

7. Naredimo marinado

Jabolčna marinada iz jabolk, česna in dišečih zelišč je izjemna polivka za mesne dobrote.

8. Specimo jabolčni čips

Jabolčni čips je izredno zdrav prigrizek. Tanke jabolčne rezine položimo na peki papir in jih v pečici pecimo na nizki temperaturi dokler ne dobijo hrustljavega izgleda.

9. Pripravimo karamelizirana jabolka

Maslo, sladkor in kokosova moka. To je vse kar potrebujemo za najslajšo jabolčno sladico.

10. Privoščimo si zdravo sladico

Jabolka prepolovimo in izdolbemo. Napolnimo jih z zmesjo nasekljanih jabolk, suhega sadja, medu in kokosove moke. Popecimo v pečici in pečene okrasimo s kepico jogurtovega sladoleda. Prvovrstno!

Foto: Mateja Delakorda Njam zgodbe: Prva konferenca kulinaričnih blogerjev v Sloveniji CITY Magazine - Slika 1 VseNajNaj.com: butična pekarna sladkih dobrot cover Kulinarični navdih: Strašno kreativne slaščice za noč čarovnic cover Top 5: Najboljše tuje in domače kuharice, ki jih lahko naročimo preko spleta · · ·