Outdoor portrait of young hippie woman
V zraku · buzz buzz

Mnogi od nas preživimo svoja dvajseta v “nezdravem vedenju”, ki je izven našega sistema – spimo do dveh popoldan ali pa zapravljamo denar za preživetje na čisto nepotrebnih materialnih dobrinah. Trideseta so idealen čas, da svoje dobre navade utrdimo, te pa bodo pomagale do osebne in poklicne izpolnitve. Tukaj je deset življenjskih navad za trideseta, ki bodo postavile temelje za vseživljenjski uspeh.

1. Prenehajmo kaditi.

Če kadimo, je nadvse priporočljivo, da prenehamo. Medtem ko ni mogoče razveljaviti škode, ki jo povzroči kajenje, raziskave kažejo, da imajo tisti, ki prenehajo s kajenjem pred štiridesetim letom kar 90% manjše tveganje za smrt kot tisti, ki kadijo še naprej.

2. Vsak dan pojdimo spat ob približno istem času, prav tako se zbudimo ob približno istem času.

Morda je sila vabljivo, da vikende porabimo za vse zamujene ure spanja, a svetuje se, da se vsak dan zbudimo ob približno istem času. Če naš čas prespimo samo nekaj dni, tvegamo, da bomo ponastavili naše telo na drugačen ritem, pa tudi utrujeni bomo kasneje. Temu se lahko izognemo samo z vztrajnostjo prebujanja ob približno istem času vsak dan, kot tudi z odhodom v posteljo ob približno istem času.

3. Začnimo z redno rekreacijo.

Ni važno ali je to tek, kolesarjenje, hoja, dvigovanje uteži, pohodništvo, plavanje – le da je gibanje. V drugi polovici tridesetih začnemo izgubljati na mišični masi, zato je zelo pomembno, da začnemo z redno rekreacijo čim prej. Izberimo telesno dejavnost, ki jo bomo imeli zares radi, saj je bolj verjetno, da jo bomo tudi redno opravljali.

4. Začnimo pisati dnevnik.

Naši zapisi nas bodo zabavali ter nam polepšali dni v naši prihodnosti. Tudi če smo zelo privatna oseba, nas bodo naše misli in čustva na papirju držala pokonci v stresnih trenutkih življenja.

5. Začnimo varčevati denar.

Prej bomo začeli, več bomo prihranili pa tudi več možnosti je, da bomo s tem nadaljevali. Morda se nam zdijo naša zlata leta še daleč, a vsak prihranjen evro se nam bo obrestoval.

PREBERITE ŠE: Najbolj pogosti trenutki panike, ki jih doživi vsak tridesetletnik

6. Začnimo uresničevati življenjske sanje.
Ne odlašajmo z uresničevanjem naših življenjskih ciljev. Izberimo si prvi cilj in začnimo.

7. Naučimo se biti zadovoljni s tem, kar imamo.

Če bomo zadovoljni s tem, kar imamo, bomo imeli srečno življenje. Vse je v hvaležnosti: raziskave kažejo, da cenjenje tega, kar imamo poveča našo srečo ter zmanjša negativne občutke.

8. Prenehajmo razmišljati, da moramo zadovoljiti prav vsakogar.

Izberimo svoje prijatelje in znance bolj pazljivo. Prav tako ne rabimo biti prijazni do ljudi, ki se do nas vedejo nesramno. Ne glede na to ali se odločimo, da odstranimo nekaj prijateljev s Facebooka ali pa da se preprosto družimo z ljudmi, ki so nam všeč – pomembno je, da smo srečni ter energijo in čas vložimo tja, kjer je pametno.

9. Prenehajmo se primerjati z drugimi.

Ne bodimo prestrogi do sebe. Svoj čas porabimo za razmišljanje o tem, kaj želimo doseči ter ocenimo svoj napredek na teh področjih. Če stvari ne moremo doseči kot naši prijatelji ali sorodniki, potem bodimo v miru s samim seboj.

10. Začnimo si odpuščati za lastne napake.

Odpustimo si svoje napake. V življenju naredimo kar veliko napak, ampak na napakah iz preteklosti ne smemo živeti, temveč se od njih raje kaj učimo ter si jih odpustimo in gremo naprej. Sposobnost, da si odpustimo in se iz napak naučimo je ključni dejavnik uspeha.

PicMonkey Collage Donna Stevens, Idiot Box: brezizrazni portreti otrok, ki gledajo televizijo Brade Hollywooda. Najboljše brade Hollywooda iStock_000026479183_Large Plant-e – elektrika s pomočjo rastlin Bizarre chemist Deset razlogov, zaradi katerih smo lahko srečni, da smo v razmerju s “čudakom” #weirdo ·