8-mile
Kulturni izbor · film

Kar težko je verjeti, da od izida filma 8 milj, v katerem se je proslavil slavni raper Eminem, letos mineva že 17 let. Morda je prišel čas, da si ga ponovno ogledate.

Film, ki si je prislužil oskarja za najboljšo izvirno pesem (Lose Yourself), je zlasti med ljubitelji rapa še danes izjemno priljubljen. Ne glede na to, kolikokrat ste si ga ogledali, pa vam je teh 10 dejstev skoraj z gotovostjo ostalo skritih.

1. Izguba kilogramov

Eminem je pred začetkom snemanja izgubil 10 kilogramov, kar pa nas niti ne preseneča. Velikokrat se namreč zgodi, da morajo igralci za vloge v filmih v relativno kratkem času preobraziti svoje telo.

2. Barvanje las

Raper, ki je bil na začetku kariere znan po svojih svetlih laseh, si je moral po naročilu režiserja Curtisa Hansona lase pobarvati na rjavo.

3. Režija

Prav lahko bi se zgodilo, da film ne bi bil posnet pod taktirko Curtisa Hansona. Sprva je kazalo, da bo film režiral Danny Boyle, ki pa Eminema s svojo vizijo ni prepričal.

4. Sprememba scenarija

B-Rabbit, ki ga je upodobil Eminem, denar služi z delom v tovarni. Po prvotnem scenariju bi moral opravljati delo nosača v hotelu.

5. Naslov

Naslov 8 milj so ustvarjalci določili šele na koncu filma, ki so ga pred tem poimenovali UDP: Untitled Detroit Project, kar v prevodu pomeni ‘Nenaslovljeni detroitski projekt’.

6. Oskar

Pesem Lose Yourself je bila prva raperska pesem, ki si je prislužila oskarja. Eminem podelitve ni obiskal, saj je menil, da nima možnosti za zmago.

7. Visok zaslužek

Film je kljub temu, da je njegov proračun znašal 41 milijonov $ (36 milijonov €), že v prvem vikendu po izdaji zaslužil 51 milijonov $ (45 milijonov €). Ustvarjalcem je skupno prinesel 243 milijonov $ (215 milijonov €).

8. Naporen urnik

Eminem je bil v času produkcije filma izjemno zaposlen. Besedila za pesmi, ki so bile uporabljene v filmu, je pisal kar med snemalnimi premori.

9. Besedilo na listu papirja

List papirja, na katerega je zvezdnik napisal besedilo pesmi Lose Yourself, je bil na dražbi kasneje prodan za več kot 10 tisoč $ (9 tisoč €).

10. Napeta atmosfera na raperskih dvobojih

Še posebej veliko časa je vzelo snemanje raperskih dvobojev. Atmosfera je bila tako napeta, da so nekateri statisti bruhali ali celo omedleli.


la-la-land-2016-featured Romantični filmi za valentinovo, ki si jih oglejta skupaj 1_i7KUhLuPublvIYXm17sYVw Oskarji 2019: 10 odličnih filmov, ki jih je Akademija letos spregledala 1_zT6pEPB0YODzOLYooijtHw 10 filmov, ki si jih morate ogledati, če ste na valentinovo samski roma2 Oskarji 2019: to so nominacije za zlati kipec · · ·