shutterstock_589758764
V zraku · buzz buzz

Izkušene potnike preseneti le malo stvari. Let brez rahlega tresenja zaradi turbulence se jim morda zdi celo dolgočasen, uvodna opozorila pa znajo že na pamet. Na kratko: nič več jih ne preseneti. A vendar imajo letala svoje skrivnosti. Preberite, katere so stvari na letalih, za katere niste vedeli, da obstajajo.

10 stvari na letalih, za katere niste vedeli, da obstajajo:

Ročka na krilu

Večina letal ima izhod v sili organiziran na takšen način, da morajo potniki stopiti na krila letala. Ta pa so nemalokrat drseča. V ta namen je na krilu posebna ročka, skozi katero je možno napeljati varovalno vrv.

Sekira v kabini

V pilotni kabini mora biti po zakonodaji sekira, ki jo piloti lahko uporabijo v primeru nesreče.

Luknjice v oknih

Vsako letalo ima okna ki so sestavljena iz treh plasti stekla. V srednjem steklu je majhna odprtina, ki uravnava pretok zraka. Pomaga pri uravnavanju pritiska ter preprečuje, da bi se med plastmi stekla nabrala vlaga.

Pomožna enota za pogon

Ko se vkrcamo na letalo, je vedno hrupno, čeprav glavni motorji še niso prižgani. To je zaradi pomožne enote za pogon, ki pomaga pri zagonu motorjev.

Varnostniki

Varnostniki na letalu potujejo preoblečeni v civiliste. Skrbijo za red ter so usposobljeni, da onesposobijo morebitne napadalce. Seveda pa varnostniki ne potujejo na čisto vsakem letalu.

Niše za osebje

Letalsko osebje ima posebne niše, kjer si lahko med letom odpočijejo ter se sprostijo. Čeprav niso posebno udobne, so dovolj velike za kratek spanec.

Ročke ob izhodih v sili

Te ročke so narejene za osebje letala. Njihova funkcija je, da se lahko osebje prime zanje, da jih panični potniki v primeru izkrcanja v sili ne bi zbili iz letala.

 Klimatski sistem

Ste se kdaj spraševali, od kod pride zrak, ki ga v letalih dihamo. Pravzaprav gre za zrak, ki ga kompresorji motorjev črpajo v notranjost letala. A brez skrbi, zrak je natančno filtriran in očiščen vseh umazanih delcev.

Lopatica Cooper

Ta naprava je postala popularna po tem, ko je Dan Cooper ugrabil letalo, prejel odkupnino ter pobegnil s padalom. Od takrat naprej imajo vsi Boeingi in Airbusi lopatico, ki preprečuje, da bi kdo odprl vrata med letom.

Črni trikotnik

Na nekaterih letalih ste morda opazili črne trikotnike. Njihova funkcija je, da nakazujejo na mesta, od koder se najbolj vidi krila letala. Če odpove kakšen del elektronskega sistema, je namreč potreben vizualni pregled naklona kril.

PREBERITE ŠE: Ikea in Nasa združujeta moči

023-ppc-13560.full Največje napake, ki jih ljudje naredijo ob zaroki Sladoledne lučke, narejene iz onesnažene vode. Sladoledne lučke, ki nas opominjajo na težave sveta Provokativne ilustracije, ki kažejo, kaj je narobe z družbo. Provokativne ilustracije, ki kažejo, kaj je narobe z našo družbo shutterstock_1064277563 Ženske razkrivajo, kakšni moški jih najbolj privlačijo · · ·