shutterstock_1033468240
Utrip mesta · kulinarika · Utrip mesta · zdravje & lepota

Tudi slastne specialitete, ki jih nekateri morda uživate bolj pogosto kot drugi, so lahko smrtno nevarne. Poglejte, na kaj morate biti pozorni, preden zaužijete teh 11 tipov hrane.

Tukaj je 11 slastnih tipov hrane, ki pa je lahko smrtno nevarna.

Gobe

Najbrž že veste, da z gobami ni šale. Zelena mušnica, pomladanski hrček, poljska koprenka, pegasta in rdeča mušnica je le nekaj gob, s katerimi ni šale. Če bi nabiranju gob niste 100-odstotno prepričani, da jo poznate, nikar ne tvegajte. Smrtno nevarne gobe so velikokrat enakega videza kot tiste užitne in celo strokovnjaki težko prepoznajo razliko.

Koščice češenj

Če boste pojedli preveč koščic češenj, je to lahko smrtno nevarno. Enako velja za koščice marelic, sliv ali breskev. Te namreč vsebujejo cianovodikovo kislino, ki je tako strupena, da lahko manj kot 0,1 grama ubije osebo, težko 68 kilogramov. Koščica češnje vsebuje okoli 0,17 grama cianovodikove kisline, kar pomeni, da je lahko nevarno že zaužitje ene same ali dveh.

Indijski oreški

Najprej, indijski oreški spadajo med semena in ne med oreške. Njihove lupine pa so lahko smrtno nevarne, saj vsebujejo anakardično kislino, ki lahko opeče našo kožo ali pa vzdraži želodec. Prav tako morajo biti indijski oreški pred uporabo prekuhani ali oparjeni, saj surovi vsebujejo urishiol, kemikalijo, ki jo prav tako najdemo v strupenem octovcu, ta pa lahko v večjih količinah povzroči smrt. Če torej vidite indijske oreške nekje na drevesu, jih nikar ne jejte.

Aki

Aki izvira iz zahodne Afrike, goji pa se tudi na Jamajki, kjer je dozorjeno in okusno sadje še posebej priljubljeno. Je del tradicionalne jamajške jedi in ima masleno, kremno teksturo ter blag okus. Če se aki obere, preden popolnoma dozori, lahko vsebuje strupene ravni hipoglikina A, ki povzroči bruhanje, hipoglikemijo in celo smrt. Strupena so tudi semena akija. Do leta 2005 je bil uvoz sadeža v ZDA prepovedan, FDA pa je nato odločil, da bodo sprejemali le tiste pošiljke, kjer bo vsebnost strupenih snovi zelo majhna.

Rabarbara

Rabarbara je odlična v krhljih, kolobarjih in celo vložena. Vendar pa so njeni listi smrtonosni. Vsebujejo namreč oksalno kislino, ki povzroča goreč občutek v ustih in žrelu, težave z dihanjem, komo in smrt. Usodnih naj bi bilo 5 kilogramov listov.

Ledivčasti fižol

Ledvičasti fižol vsebuje visoko stopnjo fitohemaglutinina, zaradi česar je surov strupen. S tem, ko fižol dobro prekuhamo, se strupa znebimo, a slabo kuhan ledvičasti fižol lahko povzroči slabost, bruhanje in drisko. Priporoča se kuhanje vsaj 30 minut. Fižol v pločevinkah je že predhodno kuhana, tako je varen za uživanje.

San-nakji

To je tradicionalna korejska jed s surovo hobotnico, ki naj bi se jedla med tem, ko se hobotnica še vedno zvija. Kuhar jo ubije, nato pa nareže na manjše kose in postreže s sezamom in sojino omako. Ostanek živčnega delovanja v lovkah povzroči, da se hobotnica na krožniku še vedno zvija. A te lovke so lahko še vedno aktivne in kaj hitro se lahko prilepijo na naš požiralnik. Vsako leto naj bi zaradi te jedi umrlo približno 6 ljudi.

Krompir

Nikar ne jejte zelenega krompirja. Zeleni deli namreč vsebujejo strup, imenovan solanin, ki lahko v večjih količinah povzroči hude zdravstvene težave. Listi, steblo in kalčki krompirja vsebujejo glikoalkaloide, ki jih najdemo v celotni družini razhudnikovk (družina rastlin iz reda Solanales, tudi užitne rastline, ki jih uporabljamo v vsakodnevni prehrani: paradižni, paprika, jajčevec, feferoni).

Arašidi

Alergija na arašide je ena najbolj razširjenih oblik alergij. Če imate hudo obliko takšne alergije in zaužijete arašid v katerikoli obliki (tudi olje) ali pa samo iz zraka inhalirate arašidove beljakovine, lahko doživite anafilaktični šok, ki pa lahko ob nepravočasni pomoči vodi v smrt.

Fugu (riba napihovalka)

Fugu je japonska specialiteta, ki ba je lahko smrtonosna. Riba napihovalka je strupenejša kot cianid in lahko povzroči hitro ter silovito smrt. Protistrupa ni. Jetra, jajčniki in koža ribe vsebujejo strup tetradotoksin, ki vpliva na človeški živčni sistem. Kuharji, ki pripravljajo fugu, se to učijo vsaj dve leti in imajo za to posebno dovoljenje.

Muškatni orešek

Božična začimba, ki doda jedem tisti značilni okus, je lahko halucinogena, če se jo užije v prevelikih količinah. Povzroči lahko tonične in/ali klonične krče skeletnega mišičja, palpitacije in slabost, vidne motnje ter občutek paranoje. Dovolj je že 2 do 3 žlice začimbe. Ta bi naj bila sicer zelo strupena tudi za pse.

Kaj se nahaja v notranjosti najdražje kepice sladoleda na svetu, ki stane 1500 ameriških dolarjev? Kaj vsebuje najdražja kepica sladoleda na svetu, ki stane 1.500 ameriških dolarjev? shutterstock_435507775 (1) Kako piti kavo kot pravi Italijan? Bio presne ploščice Livity Livity: v harmoniji z nami Rooster Coffee: specializirana kavarna v Mariboru Rooster Coffee: specializirana kavarna v Mariboru · ·