Stvari, ki jih v službi nikoli ne smete izreči
V zraku · buzz buzz

Obstajajo stvari, ki jih v službi ne smete nikoli izreči. Ne morete jih namreč vzeti nazaj. Pa to niso rasistične šale, politična nekorektnost ali nekaj, kar se vam zareče. So stvari, ki na vas mečejo še precej slabšo luč. Običajno so to drobne in na videz nedolžne opazke, ki pa naredijo nepopravljivo škodo in ki nas resnično delajo nekompetentne. Ne glede na to, kako nadarjeni ste ali kaj ste v življenju dosegli, obstajajo fraze, zaradi katerih ljudje v trenutku spremenijo mnenje o vas. Te fraze so tako zelo nabite z negativnimi implikacijami, da škodujejo celo karieri. Preverite, katerih 11 fraz morate črtati iz svojega poslovnega besedišča, če želite obdržati svojo službo.

11 stvari, ki jih v službi ne smete nikoli izreči …

To ni pravično.

Vsi vedo, da življenje ni pošteno. Če boste to poudarjali, boste dajali vtis, da menite, da bi moralo biti življenje pošteno. Zaradi tega boste učinkovali nezreli in naivni.

To smo vedno počeli tako.

Tehnologija se tako hitro razvija in spreminja, da je lahko pol leta stara zadeva že zastarela. Zaradi tega stavka boste delovali leni in kot človek, ki si ne želi sprememb. Če neko stvar opravljate tako, kot ste jo vedno, potem zagotovo obstaja boljši način.

Ni problema.

Ko vam kdo kaj naroči ali se vam zahvali, nikar ne recite: “Ni problema.” S tem dajete vtis, da bi naloga utegnila biti težavna, istočasno pa ustvarjate občutek, da se vam ljudje vsiljujejo, da vas motijo. ‘Ni problema’ raje zamenjajte z ‘z veseljem’.

Menim …/Morda bo to zvenelo neumno …/Vprašal bom nekaj neumnega.

S temi oguljenimi frazami kredibilnost v trenutku splava po vodi. Tudi če imate dobro idejo, ti stavki nakazujejo, da vam manjka samozavesti, ljudje pa so izgubili zaupanje v vas. Ne bodite svoj največji kritik. Če niste prepričani o tem, kar pravite, tudi nihče drug ne bo. In če česa ne veste, to preprosto povejte.

Vzelo bo samo minutko.

Če nekaj res ne bo vzelo samo eno minuto časa (kaj pa vzame tako malo časa???), boste pokazali, da vam primanjkuje veščin ali da dirjate skozi naloge.

PREBERITE ŠE: 7 stvari, ki gre redoljubom grozno na živce!

Bom poskusil.

Tako kot ‘meniti’ beseda ‘poskusiti’ zveni neodločno in kaže na pomanjkanje samozavesti. Zaupajte v svoje sposobnosti. Če ste kaj naprošeni, to storite ali pa ponudite alternativo, nikar pa ne recite, da boste poskusiti, ker zveni, kot da se ne boste dovolj potrudili.

Lenuh je./Nesposoben je./Idiot je.

Omalovaževanje tako kot nasilje ne vodi nikamor. Če je vaša ocena o nekompetentnosti kolega pravilna, to tako ali tako že vsi vedo, zato vam tega ni treba posebej poudarjati. Kajti če ne drži, boste vi delovali kot bedak.

Tega ni v mojem opisu del.

Ta pogosto sarkastična fraza namiguje, da ste pripravljeni storiti samo najnujnejše, da boste zaslužili svojo plačo, za kaj drugega pa ne boste mignili s prstom. Če vas nadrejeni kdaj preseneti z novo nalogo, za katero menite, da zanjo niste odgovorni (in ni v navzkrižju vašimi etičnimi in moralnimi prepričanji), se je vseeno lotite z vnemo. Za pogovor s šefom o vaši vlogi v podjetju pa si rezervirajte sestanek kasneje.

To ni moja krivda.

Prevalitev krivde za neuspeh na nekaj ali nekoga drugega ni nikoli pametna ideja. Če ste krivi, tudi samo delno ali posredno, krivdo priznajte. Ne izogibajte se odgovornosti. Če res ni vaša krivda, ponudite objektivno razlago in pri tem ostanite mirni. Držite se dejstev in naj nadrejeni ali kolegi sami potegnejo zaključke.

Ne zmorem.

‘Ne zmorem’ je kot ‘to ni moja krivda’. Ljudje te besede neradi slišijo, ker jih razumejo kot ‘ne bom/nočem’. ‘Ne zmorem’ sugerira, da niste pripravljeni storiti potrebnega, da je naloga opravljena. Če česa res ne zmorete/znate storiti, predlagajte alternativno rešitev. Namesto da poveste, česa ne zmorete, povejte, kaj zmorete.

Sovražim to službo.

Zadnja stvar, ki jo hočejo slišati vaši sodelavci, je, da razglašate, kako zelo sovražite to službo. S tem dobite pečat negativca, ki zbija moralo celotnemu kolektivu. Nadrejenim takšne stvari hitro pridejo na uho in vemo, da je za vami dolga vrsta kandidatov, ki bi vas z veseljem zamenjali.

Življenje z dojenčkom 26 fotografij, ki do popolnosti strnejo življenje z dojenčkom naslovka Angelčki Victoria’s Secret – moška izdaja! Najgrši psi na svetu To so uradno najgrši psi na svetu Zanimiva dejstva 12 zanimivih dejstev, za katera ne boste verjeli, da so resnična!