Designer-at-Work1
V zraku · buzz buzz

Kreativnost ni nekaj, kar se da naučiti in ni nekaj, kar se da štepati kot po tekočem traku. Kreativnost je nekaj, kar je treba skrbno negovati in kar je pogojeno s trenutnim navdihom. Kreativnosti se ne da iz/prisiliti, priti mora sama. Kreativnost je mati učinkovitosti, a zahteva ‘žrtvena jagnja’. Katera, je odvisno od posameznika, zato si poglejmo, kaj na oltar kreativnosti prinaša ducat grafičnih oblikovalcev iz različnih vetrov.

Kot lahko napnemo mišice, lahko napnemo tudi možgane, a surova moč se drugače prevaja v rezultate kot mentalni procesi. Če je rešitev za večjo moč lahko vedno fitnes, pa morajo tisti, ki plavajo v kreativnih vodah, ubirati različne in velikokrat le sebi lastne metode, da se njihov bazen idej ne osuši. Nekateri si postavijo roke znotraj roka, drugi iščejo navdih v naravi, spet tretji se zatečejo h težki metalni glasbi. To se le fragmenti ugotovitev Jevgenija Jermakova, ruskega grafičnega oblikovalca, ki že od aprila sprašuje oblikovalce o njihovih delovnih navadah, najljubših knjigah, kariernih izzivih in kreativnosti, zbrane odgovore pa objavlja na svoji spletni strani.

Projekt »5 Questions for 100 Designers« (»5 vprašanj za 100 oblikovalcev«) pridno raste v nekoč mogočno drevo navdiha, in nekaj njegovih sadov modrosti boste lahko zaužili v nadaljevanju. Ti so zrasli iz vprašanja o produktivnosti in sicer »Ali obstajajo kakšna pravila ali navade, ki vam pomagajo pri tem, da ste bolj učinkoviti?« Kot je bilo za pričakovati, nekaj takega kot je univerzalna formula ne obstaja. Ideje pač rastejo v različnih glavah, v različnih mikrokozmusih z različnimi ‘pogoji in klimo’. Pa vendar je našel najmanjši skupni imenovalec, celico, ki se nahaja v žilah kreativnih- seznam opravil/nalog (t.i. to-do list).

Ducat najboljših smo povzeli v nadaljevanju.

1. Verena Michelitsch

Ko z idejo obtičim, shranim obstoječo verzijo in začnem znova, saj sicer vseskozi gledam ‘pokopališče’ designerskih opcij, ki jih ponuja grafični program.

2. Michael Bierut

Približno 32 let nazaj sem začela s seboj nositi mali notesnik in od takrat sva nerazdružljiva. Vsako jutro pretečem nekaj kilometrov in porabim ta čas, da v glavi zorganiziram delovni dan. In najpomembneje- nikoli ne delam za vikend.

3. Debbie Millman

1. Imej seznam. 2. Beleži stvari na tiskani koledar. 3. Dokončaj kar si začel preden se lotiš nečesa drugega.

4. Coralie Bickford-Smith

Vse kar moram storiti je, da zjutraj pet minut namenim planiranju, torej kaj želim opraviti in koliko časa nameravam tej stvari nameniti.

5. Chuck Anderson

Če delate od doma, poskrbite, da zapustite hišo vsak dan. Zelo nezdravo se je namreč zbujati in delati v istem prostoru in ga nikoli zapustiti. Privoščite si odmor, najsi bo to v obliki sprehoda, rekreacije, kosile, večerje, kave,…

6. John Newman

Uporabljaj štoparico. Redno jo nastavi. Resno!

PREBERITE ŠE: Nasveti Stephena Kinga kako postati dober pisatelj

7. Santiago Carrasquilla

Raje delam 7 dni v tednu enako število ur, kot pa 5 dni ‘ekscesno’. Poleg tega me več kot 8 ur pred ekranom pahne v depresijo.

8. Matteo Bologna

Nikoli se ne pritožuj, češ da ni dovolj časa. Pogosto sta prav kratek rok in dobra doza adrenalina zmagovita mešanica, mešanica, ki skriva recept za najboljši design.

9. Jessica Svendsen

Poslušanje glasbe, lekcij ali belega šuma med tem ko oblikujem maksimizira mojo produktivnost.

10. Jessica Walsh

Najbolj očiten odgovor je to-do list in aplikacije (Evernote, Clear, Sparrow, Text Expander, iCal). A bolj pomembno kot to se mi zdi, da izberete stranke in sodelavce, ki so prijazni in odprti do nekonformističnih idej. Če namreč delaš s ‘pacienti’, ego-manijaki in lenuhi, ti ne pomaga noben seznam opravil in nobena aplikacija.

11. Wade Jeffree

Zvočna kulisa je pomembna. Sam poslušam glasbo, ki ima veliko ponavljajočih vzorcev, od black metala do tehno glasbe. Po drugi strani prav tako rad poslušam pogovore, intervjuje in podcaste. Zakaj se ne bi med delom še malce učil?

12. Amanda Jane Jones

Pred leti sem ugotovila, da sem najbolj produktivna zgodaj zjutraj. Običajno vstanem ob pol petih. Takrat vem, da me nihče ne bo zmotil z e-pošto. Vse je tiho. To je moj najljubši ‘način’ dela. Poleg tega si vedno privoščim ‘naravne’ odmore. Včasih je to sprehod po soseski, ko je mestni vrvež na vrhuncu pa samo sedim pred hišo. Svež zrak da namreč kisika tudi mojim idejam, ne le pljučom.


amazing-photography-margarita-kareva-251 Margarita Kareva: Ko pravljice skozi fotografski objektiv postanejo resničnost Ko si tramvajsko progo delita tramvaj in paleta Ko si tramvajsko progo delita tramvaj in paleta 286fa47cad7c63bc3273100799ac2baa Slastne Lego kocke iz čokolade Alexandria-Romo-TX-wip1-HIREZ,xlarge »Boomerang kids«, potreti diplomantov, ki še vedno živijo doma ·