bigstock-Brain-24073097
V zraku · buzz buzz

Lastnost mentalno močnih ljudi je, da obvladajo svoje emocije, misli, reakcije in obnašanje. So gospodarji svojih odločitev in vedo, da včasih ključ ni v tem kaj naredijo, ampak kaj ne naredijo. Zato si poglejmo katere so te stvari, ki jih mentalni Hulki ne počno, da boste lahko tudi sami postali eden izmed njih in tako vodili (še) bolj uspešno in (še) manj stresno življenje.

1. Ne smilijo se samemu sebi

Življenje ni sprehod skozi park in žal ni prišlo z navodili. Mentalno močni zato ne izgubljajo časa s pomilovanjem samega sebe, pač pa ga zgrabijo za roge in ozavestijo, da ni vedno pravično in enostavno.

2. Ne dovolijo, da se drugi odločajo namesto njih

Odločitev in odgovornosti ne polagajo v roke drugih. Vedo, da so sami svojih čustev krojač in da se sami odločajo kakšne volje bodo. Zato jih ne boste slišali reči, so slabe volje zaradi nekoga drugega, kajti to pravico si jemljejo sami.

3. Ne zavračajo spremembe

Navada je železna srajca in čeprav so za večino spremembe bav-bav, mentalno močni od njih ne bežijo. Nasprotno. Jih pozdravljajo, saj se zavedajo, da so neizbežne. Zato skušajo biti karseda fleksibilni in energijo raje usmerjajo v ‘aklimatizacijo’ kot pa v ‘boj s požiralniki’.

4. Ne zapravljajo energije tam, kjer nad dogajanjem nimajo kontrole

Če na določeno stvar nimajo vpliva in se to zdi frustrirajoče, se raje kot h sekiranju zatečejo tja, kjer ta vpliv imajo. In hkrati sprejemajo dejstvo, da je včasih edina stvar, ki jo je možno kontrolirati njihov odnos oziroma reakcija na dano situacijo.

5. Ne skušajo ugajati vsem

Če na vse pretege skušate ugajati vsem, vedite, da niste na pravi poti, saj vas to lahko privede do točke, ko ne znate več reči ne.

Bill Cosby je dejal: »Ne poznam ključa do uspeha, a ključ do neuspeha je če se trudimo ugoditi vsem.« in to mentalno močni vedo. Trudijo se ugajati po najboljših močeh, vendar znajo sprejeti tudi neodobravanje.

6. Ne bojijo se premišljenega tveganja

Nikoli ne tvegajo brezglavo, saj prej pomočijo prst in šele potem celo roko. Preden sprejmejo pomembno odločitev zadevo prespijo, seštejejo pluse in minuse in šele nato prižgejo bodisi zeleno bodisi rdečo luč.

7. Niso obtičali v preteklosti

Če bi čebula če ne imela bila bi bula. Kar je bilo je bilo. »Ne ustavljajte se v preteklosti, ne sanjajte o prihodnosti, osredotočite svoj um na sedanji trenutek.« je rekel že Buddha in tega se držijo tudi mentalno močni, ki večino svoje energijo usmerjajo v tukaj in zdaj.

8. Ne ponavljajo vedno ena in istih napak

Mentalno močni prevzamejo odgovornost za svoja dejanja in si napak pretirano ne ženejo k srcu, saj jih raje jemljejo kot nauk, ki preprečiju, da bi šli še enkrat na led.

9. Niso ljubosumni na uspehe drugih

Uspeh drugih mentalno močnih ne potre, saj iz njih raje črpajo navdih. Tako se veselijo dosežkov ostalih in v njih vidijo priložnost tudi zase. Zavedajo se namreč, da ti ne bo kar padli iz neba in da je treba potrkati na številna vrata, preden se ena na stežaj odpro.

10. Ne obupajo ob prvem neuspehu

»Nisem neuspešen. Našel sem le 10.000 načinov, ki ne delujejo.«, je nekoč dejal Thomas A. Edison in tudi mentalno močni v neuspehu ne vidijo poraza ampak priložnosti za napredek in osebnostno rast.

11. Ni jih strah biti sam

Biti sam in samota sta dva popolnoma različna pojma in ker ju mentalno močni znajo ločiti, jih ni strah ne tišine, ne biti sam s svojimi mislimi. Uživajo v lastni družbi in zato za stanje sreče ne potrebujejo vedno še nekoga poleg.

12. Ne počutijo se, da jim je kdorkoli karkoli dolžen

Mentalno močni ne živijo v prepričanju, da jim v življenju karkoli pripada, zato ne čakajo na darove drugih, ampak se z aktivnim pristopom raje obdarujejo kar sami.

13. Niso neučakani in nepotrpežljivi

Mentalno močni se ne zatekajo h nepotrpežljivosti, pa najsi gre še za tako kočljivo zadevo kot je izboljšanje zdravja. Ne pričakujejo promptnih rezultatov in v takih situacijah raje kot neučakanost uporabijo svoje znanje, s katerim pride tudi spoznanje, da določene stvari pač rabijo svoj čas.

Preberite še: Spletne strani zaradi katerih boš pametnejši

Foto: Yaocho Bar Group/Youtube Ko zvezda noči postane “zvezda” oglasne kampanje funny-animals-sticking-tongues-65 24 živali, ki vam bo pokazalo jezik pa zaradi tega ne boste ogorčeni Screen Shot 2014-07-03 at 11.37.54 Verrückt, najvišji vodni tobogan na svetu! Woman thinks to notebook 10 besed, ki jih uporabljajo nesamozavestni ljudje · ·