Foto: imdb
Kulturni izbor · film

Najbrž ste tudi sami opazili, da že skoraj vsak povprečen hollywoodski visokoproračunski film traja dobri dve uri in kdo ima dandanes čas? Zato se nam nasmeji do ušes, ko naletimo na kratek in dober film, bogat v svoji kreativnosti in originalnosti. Mi smo jih za vas našli kar 14, ki si jih lahko ogledate za čas kosila.

Da ne boste med kosilom ali v pavzi strmeli le v (ne)prebrana elektronska sporočila, si raje vzemite nekaj minut in uživajte v teh brilijantnih filmih.

1. 7:35 de la mañana (Ob 7:35 zjutraj)

Najbrž ste se tudi vi ob gledanju muzikala kdaj spraševali o absurdnosti karakterja, ki lahko kadarkoli plane v pesem. Podobno se je vprašal tudi režiser filma 7:35 de la mañana, nominiran za oskarja leta 2004. Sedemminutni film je dodelana subverzija muzikala, ki je tudi vsebinsko bogatejša od večine hollywoodskih produkcij.

2. I Met the Walrus ( Spoznal sem mroža)

Leta 1969 se je Jerry Levitan, 14-letni navdušenec nad Beatlesi, opremljen z magnetofonom in kopico vprašanj, vtihotapil v hotelsko sobo Johna Lennona v Torontu. 38 let pozneje je Jerry produciral film o tem dogodku. Režiser Josh Raskin je s pomočjo originalnega zvočnega posnetka spletel vizualno pripoved, ki nežno zapeljuje vsako Lennonovo besedo v kaskadi mešane animacije.

3. The Big Shave (Veliko britje)

Mračna komedija, v kateri je Scorsese nastopil v vlogi mladeniča, ki se pri britju najprej malce poreže, nato se vse bolj intenzivno mesari, nazadnje pa si z britvijo prereže vrat. Samopohabljanje je metafora za vse bolj destruktivno vietnamsko vojno, saj je alternativni naslov tega filma Viet ’67.

4. The Lamp (Lampa)

Roman Polanski je znan po svojih zastrašujočih filmih in nič kaj manj zastrašujočem življenju. Tudi njegov prvi kratki film ni kaj drugačen. Mračna in hkrati smešna zgodba o izdelovalcu lutk, ki mu prodajalna zgori med nevihto, se lahko pohvali tudi z avantgardnim zvokom, ki nas spremlja skozi zgodbo.

5. Random Stop

Za policiste je lahko vsako ustavljanje prometa usodno. Režiser Benjamin Arfmann je spremenil resnično zgodbo v napet sedemminutni film. Senca šerifa, dobro sosledje vsebine in bogati prizori.

6. A Trip to the Moon (Potovanje na Luno)

Leta 1902 predvajani 16-minutni klasični nemi film režiserja Georgesa Mélièsa Le Voyage Dans La Lune (A Trip To The Moon) imajo mnogi za eno najpomembnejših del v filmski zgodovini in za prvi film, v katerem je bila uporabljena tematika znanstvene fantastike, skupaj s posebnimi učinki, ki so na prehodu v 19. stoletje veljali za nekaj “sodobnejšega”. Film je temeljil na dveh takrat popularnih romanih, From the Earth to the Moon pisatelja Julesa Verna in The First Men in The Moon H. G. Wellsa.

7. Don’t Fear Death (Ne boj se smrti)

Komedijant Rik Mayall je žal letos preminil. Ironično, njegov zadnji prispevek v filmsko industrijo je glas v kratkem animiranem filmu Louisa Hudsona, ki govori o prednostih smrti.

8. Mis-drop

Ferand Peek se lahko s svojim dvanajstminutnim filmom postavi ob bok še enega visokoproračunskega filma letošnjega poletja, Edge of Tomorrow. Mis-drop je čista umetnost. Statični kadri obraza mladega vojaka na intergalaktični misiji, zgodba, scena in razvijanje karakterjev, spremlja brilijanten zvok in vizualni efekti na stekleni površini njegove čelade.

9. Gulp (Požirek)

Pred filmom Juno in Up in the Air je režiser Jason Reitman doživel uspeh s svojim kratkim filmom leta 2001. Smešen, dodelan do potankosti in s presenetljivim koncem.

10. JohnnyExpress

Za odtenek temen in smešen animiran film iz Južne Koreje prikazuje lenega dostavljalca v vesolju, ki nezavedno uničuje “aliensko” populacijo.

11. The Spirit of Christmas

Leta 1995 je ta zabavna risanka je nekako prišla pod roke izvršnim producentom ameriške Fox Network. Matt Stone in Trey Parker sta takoj dobila nalogo, ustariti kratek risani film, ki bi ga lahko poslali ameriškim zvezdam, kot božično voščilnico. Film je imel naslov “The Spirit of Christmas” in je takoj postal uspešnica. Tako se je začel South Park.

12. Hotel Chevalier

Hotel Chevalier predstavlja “uvod” v celovečerec The Darjeeling Limited. Film je zanimiva in simpatična zgodbica o Američanu, ki ga v pariški hotelski sobi obišče dekle, s katerim se je pred časom razšel. Za ljubitelje Wesa Andersona.

13. Unknown Soldier

The Doors so zaslužni za enega prvih videospotov, kjer so svojo protivojno pesem The Unknown Soldier združili z urbano pokrajino, člani skupine na plaži in arhivskimi posnetki proslavljanja ljudi ob koncu druge svetovne vojne. Ljubitelji Doorsov bodo uživali v glasbi in avtentičnih posnetkih skupine; neljubitelji pridejo na svoj račun ob zvezanem in usmrčenem Jimu Morrisonu.

14. For the Birds

For the Birds by Disney Pixar je prikupen kratek risani film, ki če ne kaj drugega ponazarja pregovor “vse se vrača, vse se plača”.

cover2 Filmi, ki jih morajo vaši otroci videti preden dopolnijo 13 let cover-dracula-untold Filmska novost: Drakula – Skrita zgodba Foto: Kinodvor Film pod zvezdami Foto: Fox Indie filmi letošnjega leta, ki so do sedaj najbolj navdušili · · · · · ·