tmg-article_main_wide_2x
V zraku · buzz buzz

V oglaševalski džungli se najde marsikaj. Od briljantnih oglasov do oglasov, ki produktu naredijo več škode kot koristi. Ali pač? Pravijo namreč, da je vsaka reklama dobra reklama, četudi je slaba. In čeprav avtomobilska industrija slovi po veliko vrhunskih oglaševalskih produktih, tudi ona kdaj greši oz. brcne v temo. Za vas smo zato zbrali nekaj takšnih, ki bi jih njihovi naročniki najraje pozabili.

Človeštvo se vrti okoli oglasov in industrializacija nas je pripeljala tako daleč, da včasih samo še iz knjig vemo, da se svet vrti okoli sonca, saj je vse redkeje z nami. Kar pa ne moremo trditi za avtomobile, ki veliko prispevajo k temu, da te svetleče krogle kar ni in ni naokoli.

PREBERITE ŠE: 16 oglasov, ki so se znašli na napačnem mestu ob napačnem času

Avtomobili so si v družbi izborili posebno mesto. Prisotni so povsod, tudi na televizijskih in računalniških zaslonih. Drenjajo se med ulice in oglasne bloke. A kot na cesti, tudi tu kdaj zavijejo v slepo ulico. Čeprav velikokrat prav reklame za avtomobile slovijo kot najbolj viralne, pa je naslednje ta ”virus” napade zaradi napačnih razlogov.

1. Honda

Pljuvanje v lastno skledo? Da bi predstavila svoj novi dizelski motor, je Honda leta 2004 splavila minuto in pol dolg spot, ki se je vrtel okoli mržnje do dizla, metuljev, mavric in zajcev z bazuko.

2. Mercury

Za oglaševanje modela Cougar (v prevodu puma) so najeli igralko Farah Fawcett in kopico pum. Seksi kot Farah in divji kot puma?

3. Hyundai

Ta reklama nam pove dvoje: da je avto na voljo v dveh barvah in da lahko sedeže položite povsem nazaj, če želite koga na sovoznikovem sedežu skriti.

4. Toyota

Reklama pravi, da je avto skorajda enak prejšnjemu modelu, a da, če spijete nekaj magičnega jabolčnega soka, vam bodo te drobnarije zamajale svet.

5. Pontiac

GM serija je dobila svojo rockovsko skladbo “We build excitement!”. David Hasselhof bi bil ponosen.

6. Fiat

Kolesar si je to zaslužil, kajne?

7. Studebaker

Kaj je hotel Studebaker povedati s to reklamo je skrivnost še danes, skoraj 50. let po nastanku. Baloni, dvorni norčki. Ah, petdeseta.

8. Volkswagen

Dustin Hoffman je pred Diplomirancem diplomiral še iz hvaljenja novega Volkswagna.

9. Fiat (”povratnik”)

Najdete povezavo med petvratnim Fiatom in skakalcem med žensko oprsje? Ne? Mi tudi ne.

10. Dodge

Gospod policaj, kaj sem storil narobe?

11. Volkswagen (”povratnik”)

Hrošč je bil sila raznovrsten avto, a za vleko ravno ni bil. Razen v reklami seveda.

12. Datsun

Je ta reklama povsem legalna? Toliko prikritih sporočil.

13. Nissan

Sosed sosedu ne izkljuj oči. Ta reklama se osredotoči na besedni dvoboj lastnikov Hyundaija in Toyote Priusa, ki se konča z umorom. Aja, je pa za Nissana.

14. Dodge (”povratnik”)

Če kupite novega Doge Chargerja se bodo ženske lepile na vas. Žena gor ali dol.


1234 Ilustracije Jamesa Chapmana: kako zvenijo poljub in druge stvari v različnih jezikih? PicMonkey Collage cover 1 Rock Heads: fotografije Ludovica Ismaela, ki vam bodo odpihnile glavo abc Ko zmanjka denarja – kako preživeti dneve pred naslednjo plačo 10704092_1509339319322729_490299968659359998_n Obvodna kolesarska pot: otvoritev prve tematske kolesarske poti v Ljubljani ·