cover-zenske-filmi-2
Kulturni izbor · film

Imate mogoče obdobje, ko nekoliko dvomite vase. Potrebujete navdih? Potem si morate ogledati kakšnega izmed filmov, ki smo jih za vas izbrali v izboru filmov, ki jih mora videti vsaka ženska. Ženske smo zakon in zmoremo vse! Se strinjate?

Nekateri filmi lahko dolgo ostanejo v spominu. Druge si ogledamo in nanje takoj pozabimo. In potem so filmi, v katerih imajo ženske glavno vlogo in so v središču. In morda ne verjamete, a ne gre za nežne in romantične filme. Tako kot ženske so ti filmi večplastni in nepredvidljivi.

V nadaljevanju vam predstavljamo seznam filmov, ki jih po našem mnenju mora videti vsaka ženska, in verjamemo, da se boste z izbiro strinjale.

1. La Vie en Rose

Skozi trnje do zvezd, od zmag do padcev, od revnega pariškega predmestja, kjer naj bi se rodila pod ulično svetilko, do velemestnih luči New Yorka, to je neverjetna saga o Edith Piaf. Za njeno osupljivo usodo se skrivata duša umetnice in srce ženske. Ko je umrla leta 1963, se je v Parizu med njenim pogrebom prvič po drugi svetovni vojni ustavil promet.

2. G.I. Jane

Energična in svojeglava mlada poročnica Jordan O’Neill (Demi Moore) je prva ženska, ki bo poskušala opraviti zahtevno trimesečno vojaško urjenje v mornarskem oporišču Catalano na Floridi. Po prihodu v oporišče kmalu spozna, da zanjo veljajo drugačna merila kot za preostale vojake in da nihče ne pričakuje, da bo urjenje uspešno končala. Trdno se odloči, da bo vsem dokazala, da je kos najzahtevnejšim izzivom, vendar jo na poti do cilja čakajo težke preizkušnje.

3. Mona Lisa Smile

Nasmeh Mone Lise je zgodba o ženskah, ki poskušajo najti same sebe v svetu, ki jim je vloge v njem že vnaprej določil. Katherine Watson (Roberts) jeseni leta 1953 iz Kalifornije pride na univerzo Wellesley v Novi Angliji poučevat umetnostno zgodovino. V povojnem času se od študentk, najbistrejših in najboljših v državi, pričakuje, da bodo izkoristile priložnosti, ki se jim ponujajo. A kmalu po prihodu Katherine spozna, da se prestižna univerza strogo drži uveljavljenih norm. Po mnenju profesorice Nancy Abbey (Marcia Gay Harden) je zaročni prstan na prstancu mlade ženske večja nagrada kot dobra izobrazba.

4. Million Dollar Baby

Frankie Dunn (Clint Eastwood) je vse življenje preživel v ringu in bil menedžer sijajnih boksarjev. Najpomembnejše, česar jih je naučil, je bilo prvo pravilo njegovega življenja: vedno in pred vsem zaščititi sebe. Na začetku bolečega obdobja odtujitve od lastne hčere se Frankie dolgo ni želel z nikomer zbližati. Njegov edini prijatelj je Scrap (Morgan Freeman), bivši boksar, ki skrbi za Frankiejevo dvorano in ve, da se pod grobim površjem skriva človek, ki že 23 let vsak dan hodi k maši iščoč odpuščanje, a ga ne more najti. Dokler v njegovo dvorano ne stopi Maggie Fitzgerald (Hilary Swank).

5. The Devil Wears Prada

V očarljivem svetu newyorške mode, kjer je slaba dnevna pričeska lahko pogubna za kariero, je revija Runway sveti gral. Poveljuje ji lepo manikirana pest Mirande Priestly (Meryl Streep), najvplivnejše ženske v svetu mode.

6. Revolutionary Road

Režiser filmov Lepota po ameriško in Pot v pogubo se poglobi v življenje para iz 50. let prejšnjega stoletja. Sanjaška April hrepeni po igralski karieri, ambiciozni Frank pa želi osvojiti in začutiti ves svet, a ko življenjska usoda prekriža njuni poti, se podredita normam tipičnega predmestnega življenja z dvema otrokoma. V obupnem poskusu bega pred morečo rutino vsakdana se odločita za selitev v Pariz, toda nepričakovan dogodek ju prisili, da si izpovesta vsa svoja zamolčana čustva, strahove in razočaranja. Film je prejel štiri nominacije za zlate globuse.

7. The Queen

1. september 1997. Svet se prebudi s tragično novico, da je v avtomobilski nesreči umrla princesa Diana, bivša žena naslednika britanske krone in najslavnejša ženska na svetu. Dogodek pretrese javnost po vsem svetu. Do naslednjega dne se pred Buckinghamsko palačo nabere gora rož, posvečenih mladi princesi. Toda Buckinghamska palača je prazna. Kraljevska družina, ki se je nastanila v dvorcu Balmoral na Škotskem, v odzivih na tragedijo ostaja stoična. Svet teh ljudi je svet tradicije, v katerem vlada protokol, javno izražanje čustev pa ni zaželeno. Družina žaluje v zasebnosti, princesina mladoletna sinova William in Harry pa sta v zavetju škotskega doma zaščitena pred radovednostjo medijev.

8. Erin Brockovich

V svetu, kjer je junake treba iskati z lupo, nas zgodba o Erin Brockovich navdihujoče opomni, kako mogočen je lahko človeški duh. S strastjo, vztrajnostjo in neomajno željo boriti se za pravice neprivilegiranih se je kljubovalno zoperstavila vplivnežem. njena zmaga pa je bila še toliko slajša, saj je s tem, ko je pomagala drugim, hkrati pomagala tudi sebi.
Erin Brockovich je vznemirljiva, zabavna in neobičajna drama, ki temelji na resničnih dogodkih. V naslovni vlogi nastopa dvakratna nominiranka za oskarja Julia Roberts, in sicer kot dvakrat ločena mati treh majhnih otrok, ki sprevidi krivico, se spravi nad podleže in zmaga.

9. Frida

Avtobusna nesreča je septembra 1925 za vedno spremenila življenje Fride Kahlo, prihodnje slavne mehiške slikarke, upornice v svetu umetnosti, izzivalne seksualne revolucionarke in brezkompromisne politične aktivistke.

10. Eat Pray Love

Film, posnet po knjižni uspešnici, predstavlja skorajda popolno življenje radožive Liz, ki se odloči podreti samoomejitve površinskega zadovoljstva in na novo spisati svoje življenje. Po neuspešnih poskusih zanositve in ločitvi se v iskanju novih doživetij in strasti odpravi na svetovno odisejado, ki jo vodi v odkrivanje gurmanskih užitkov italijanske kuhinje, raziskovanje skrivnosti starodavnih indijskih molitev in spoznavanje notranjega miru ter življenjske ljubezni na Baliju.

11. Elizabeth: The Golden Age

Devet let po prvem filmu, ki je prejel sedem nominacij za oskarje, se vračamo v 16. stoletje, čas vladanja odločne kraljice Elizabete, ki se je za dobrobit svoje dežele odpovedala zvezam z moškimi. Tokrat njeno vladavino ogrožajo naduti španski kralj in njegovo mogočno ladjevje, edino rešitev pa nudi sila postavni kapitan piratov Raleigh. Elizabeth se znajde v skušnjavi, zato Raleigha z ljubezensko spletko drži blizu dvora, kar pa le še poveča njeno duševno trpljenje. Toda resnična nevarnost preti precej bližje, kot si Elizabeta lahko predstavlja.

12. Where the Heart Is

Novalee Nation je noseča 17-letnica iz Tennesseeja, ki gre v Kalifornijo s svojim fantom Williejem Jackom. Vendar jo ta zapusti pred trgovino v Sequoyah v Oklahomi. Novalee nima zaposlitve, je brez spretnosti in z samo 5,55 dolarja v žepu. Zato skrivaj živi v veleblagovnici do poroda svoje hčere, ki se rodi šest tednov pozneje.

13. The Messenger: The Story of Joan of Arc

Mistik, devica, mučenica – kakorkoli ste se že odločili, da ji boste rekli, težko je oporekati trditvi, da je Ivana Orleanska v svojem življenju dosegla ogromno, glede na to, da je bila le kmečko dekle, ki ni nikoli hodilo v šolo in ki ni nikoli dočakalo dvajsetega rojstnega dne.
Pri sedemnajstih je svojemu dofenu prenesla nenavadno sporočilo. Dva meseca pozneje je svojo vojsko povedla v zmago nad Angleži pri Orleansu. Pri osemnajstih so jo ujeli in prodali njenim najhujšim sovražnikom. Pri devetnajstih so jo razglasili za čarovnico in jo sežgali na grmadi.

14. Head in the Clouds

Romantična saga prikazuje oskarjevki Charlize Theron in Penelope Cruz, ki se pred začetkom druge svetovne vojne spustita v strasten trojček s Stuartom Townsendom.

15. Elegy

Penelope Cruz v filmu igra študentko Consuelo Castillo, ki spi s svojim profesorjem, da bi lažje prišla do dobrih ocen. Kot so povedale priče, Penelope gole scene niso motile, pristala pa je tudi na zelo vročo sceno z legendarnim britanskim igralcem.

16. Amélie

Amélie živi v svojem svetu sredi Pariza in dela kot natakarica v majhni kavarni “Pri dveh mlinih”. Ko je bila še majhna, ji je nenadoma umrla mama, a tudi z očetom nima posebno dobrih odnosov. Amélie navdušujejo različne malenkosti in na nesrečni dan smrti princese Diane najde v stanovanju staro škatlo s spominki na otroštvo nekdanjega lastnika. Želi si ga poiskati in po dolgem iskanju jo ekscentrični slikar napoti na pravi naslov, kjer škatla končno pristane v pravih rokah. Njegovo življenje se v trenutku spremeni, Amélie pa se odloči poiskati še več ljudi, ki bi jim bilo treba polepšati življenje. Da bi v očetu spet prebudila čustva, mu ukrade vrtnega palčka in sosedo stevardeso pregovori, da očetu pošilja fotografije s “popotovanja okoli sveta”, hišnici piše ljubezenska pisma, ki jih podpiše z imenom njenega pokojnega moža, in znancem išče ljubezenske partnerje …
Toda kdo bo polepšal življenje njej?

17. My Week with Marilyn

Ambiciozni filmski ustvarjalec Clark dobi priložnost za sodelovanje pri velikem filmskem projektu uglednega britanskega režiserja Olivierja. Clark je zadolžen, da poskrbi za udobje slavne Marylin Monroe, toda po obetavnem začetku se izkaže, da je njeno življenje vse prej kot idilično. Clark poskuša ustreči njenim nenavadnim željam in si postopoma pridobi njeno zaupanje. Naposled tudi sam spozna, da se pod hollywoodsko oznako seks ikone skriva povsem običajna ženska s številnimi dvomi, strahovi in hrepenenji. Film je prejel zlati globus za najboljšo žensko vlogo in dve nominaciji za oskarja.

18. Evita

Biografska zgodba o Eviti Peron, ki je jo uprizorila Madonna v svoji najbolj vidni filmski vlogi, kjer ji je družbo delal tudi Antonio Banderas.

19. Gia

Gia – ime, ki ga povezujemo z lepoto, bliščem in slavo. Ime, ki je vladalo na mednarodnem modnem prizorišču v poznih 70. letih prejšnjega stoletja. Bila je supermodel. Njeno ime so izgovarjali prav vsi od njenega 18. leta, pa vse do njene smrti pri 26. Gia, nepozabno ime nepozabne ženske. Ostra biografska drama, svarilna zgodba o samoljubju, samopodobi in samouničenju, razkriva življenje mednarodnega supermodela Gie Carangi. Film, ki je postavljen v zapeljivi svet mednarodne mode konec 70. let prejšnjega stoletja opisuje nagli vzpon in padec supermodela, njene ljubezni, obsesije, zasvojenosti in nazadnje njeno smrt zaradi aidsa pri 26 letih. Angelina Jolie je za vlogo Gie Carangi dobila zlatega globusa v kategoriji najboljša igralka v miniseriji ali televizijskem filmu.

20. Coco Before Chanel

Biografija o slavni francoski modni oblikovalki prikaže vse stopnje njenega burnega življenja: revni začetek, ko s sestro pristane v sirotišnici, najstniške poskuse pevskega uveljavljanja, neuspešno iskanje ljubezni v naročju dvoličnega bogataša ter končni razcvet s pomočjo izjemnih modnih stvaritev, ki so zaslovele po vsem svetu.

cover-matevz Pr’ Hostar: kakšno bo nadaljevanje filma? Breathe Filmski napovednik: Do zadnjega diha (2017) DSC_0440.NEF Filmski napovednik: Usnjeni obraz (2017) cover-unicenje Filmski napovednik: Uničenje (2018) · ·