Sodobni poklici
V zraku · trend

Virtualni asistent, specialist za digitalni marketing, SEO strokovnjak, analitik podatkov, nutricionist in inštruktor zumbe so le nekateri sodobni poklici, ki jih še pred leti nismo poznali, danes pa po njih vlada veliko povpraševanje. Spoznajte 15 poklicev, ki jih pred nekaj desetletji še ni bilo.

Če bi vam še pred desetimi leti nekdo omenil, da je razvijalec aplikacij, bi ga le debelo pogledali. Nove tehnologije ustvarjajo nove poklice, medtem ko nekateri poklici, kot je poklic urarja, izginjajo.

PREBERITE ŠE: To je 10 najbolj seksi moških poklicev po mnenju žensk

Oglejte si seznam poklicev, za katere pred nekaj desetletji še nismo slišali in so danes eni od najbolj vročih.

15 poklicev, ki jih pred nekaj desetletji še ni bilo:

Razvijalec aplikacij

Čeprav se zdi, da brez mobilnih aplikacij ne moremo več živeti, pa so aplikacije z nami manj kot desetletje. Google in Apple sta namreč svoja operacijska sistema napovedala šele leta 2007, prvi telefoni z OS Android oz. iOS pa so se pojavili leto pozneje. Danes je razvijalec aplikacij eno od najbolj vročih delovnih mest.

Inštruktor zumbe

Zumba je dinamična plesna vadba, ki temelji na eksotični latinskoameriški glasbi. V ZDA je postala popularna leta 2007, prisotna pa je že od devetdesetih let dalje. Še pred desetimi leti smo lahko inštruktorje zumbe prešteli na prste ene roke, danes pa jih kar mrgoli.

Upravljavec družbenih omrežij

Družbena omrežja so postala sestavni in nepogrešljivi del naših življenj ter poligon podjetij in storitev. Danes jih za pošiljanje sporočil, deljenje slik in informiranje dnevno uporablja več kot milijarda ljudi. Upravljavec družabnih omrežij skrbi za strategijo objav, analizira vedenje sledilcev in konkurenco ter poskrbi, da so objave na družbenemu omrežju aktualne in relevantne.

Bloger/vloger

Pisanje spletnega dnevnika je že leta 2007 za številne posameznike pomenilo glavni vir zaslužka in zaposlitev. Pozneje so se pojavili tudi vlogerji in tisti uspešni s svojimi videoblogi več kot odlično služijo.

Upravljavec drona

Droni oz. brezpilotni letalniki niso tako zelo novi na sceni, kot se morda zdi, a šele komercializacija, ki je posledica cenovne dostopnosti dronov, je povzročila, da je postal upravljalec drona poklic za polni delovni čas. Podjetja, kot je Amazon, jih na primer že uporabljajo za dostavljanje svojih pošiljk.

O ostalih sodobnih poklicih, ki jih pred nekaj desetletji še ni bilo, si lahko več preberete v nadaljevanju.

15 poklicev, ki pred nekaj desetletji še ni bilo:

Poslikani lasje – novi modni trend v barvah mavrice Ženske frizure 2016: poslikani lasje v barvah mavrice DogovorjenoMesto Pošta Slovenije vam paket dostavi tudi na teraso Stenska ura Oqloq Minimalistična stenska ura Oqloq nike-classic-cortez-spring-2015-1 Nike Cortez – legendarni športni čevelj iz arhivov na modne piste in v omare fashionistov ·